Vecāki saviem bērniem vēlas sniegt tikai to labāko, ieskaitot arī audzināšanu. Ja mammas un tēti tā cenšas, kāpēc gan daži bērni izaug par ļaunām, asociālām personībām?

Ģimeņu psihologi atraduši atbildi uz šo jautājumu un portālam "Mama-likes" pastāstījuši par 10 populārākajām kļūdām bērnu audzināšanā. Lūk, arī tev ir iespēja ar tām iepazīties - ja kādā situācijā atpazīsti pats sevi, centies iespējami ātrāk laboties!

Piespiežam bērnus patstāvīgi veikt nopietnu izvēli

Kamēr bērni ir mazi, viņi nav gatavi pieņemt nopietnus lēmumus. Viņiem ir grūti izvēlēties vienu variantu no vairākiem piedāvājumiem. Lēmumu pieņemšanas procesu nevajadzētu atstāt pašplūsmā. Ir svarīgi bērnam palīdzēt – pateikt priekšā, noteikt pareizo attieksmi. Mazi bērni nevar uzņemties lielu atbildību, jo tas viņiem ir milzu stress.

Dāvinām pārāk daudz dāvanu

Un padarām mūsu bērnus izlutinātus, kaprīzus, pārāk prasīgus. Bērni sāk just prieku tikai kārtējās dāvanas dēļ un pārstāj priecāties par parastām lietām. Nākotnē tas var radīt apātiju un depresiju.

  • Kāpēc vecākiem ir tieksme pārlieku apdāvināt bērnus, uzzināsi šajā rakstā.

Bērnus slavējam ne par lietu

Mūsdienās ir pat moderni bērnu slavēt par to, ka viņš vienkārši ir izēdis putru vai iemācījies iet uz podiņa. Tie nav sasniegumi, bet parastas prasmes, kuras bērns apgūst attīstības procesā. Pārmērīgas uzslavas noved pie tā, ka bērns no vecākiem balvas gaida burtiski ne par ko. Un dusmojas, ja viņu ir aizmirsuši paslavēt 10 reizes dienā.

Foto: Shutterstock

Paaugstinām prasības

Mūsdienu vecāki visos iespējamos veidos mēģina attīstīt bērnu. Papildu mācībstundas, interešu pulciņi palīdz atklāt talantus, bet vienlaikus tas viss bērnu iedzen stūrī. Bērnam kļūst grūti tikt galā ar paaugstināto slodzi, bet tajā atzīties mazais ne vienmēr ir gatavs, jo viņš taču nevēlas sarūgtināt vecākus.

  • Pediatres brīdinājumu par to, ko bērna veselībai un attīstībai var nodarīt pārslodze, lasi te.

Neapspriežam svarīgas tēmas

Piemēram, vecāki bieži vien nepavisam nerūpējas par bērnu izglītošanu jautājumos par seksu. Šī tēma tiek padarīta kā kaut kas kaunpilns un pat necenzēts. Kā rezultāts – bērns dabiskas lietas sāk uztvert kā nepieņemamas. Tādēļ bērnam var parādīties kompleksi – viņš sāk kautrēties no sava ķermeņa, baidīties ieviest romantiskas attiecības tālākā nākotnē.

Uzspiežam savu viedokli par svarīgām lietām

Nevajag bērnam uzspiest savu skatījumu par dzīvi. Kad bērns paaugsies, viņš pats izlems, kā viņam attiekties pret reliģiju, netradicionāli orientētiem cilvēkiem un citām interesantām lietām. Tās ir viņa likumiskās tiesības.

Kauninām, pārmetam un pat draudam

Vecāki dažreiz pārmet pat par maizes kumosu. "Mēs tev sniedzam visu, bez mums tu pat dienu nenodzīvosi!" – šādus vārdus nereti bērniem nākas dzirdēt no saviem vecākiem. Vēl vecāki reizēm draud bērnam, piemēram, "nedabūsi 10 fizikā, paliksi bez jauna skrituļdēļa". Pārmetumi un draudi grauj vecāku un bērnu attiecības. Kāpēc gan izmantot šīs metodes, ja pastāv gana daudz alternatīvu?
Foto: Shutterstock

Bērnu vietā risinām visas problēmas

Šādā veidā tiek audzināts bērns, kurš nebūs patstāvīgs un nespēs pielāgoties dzīvei. Bet nepatikšanas taču tikai norūda cilvēka raksturu un padara viņu stiprāku.

Nesarunājamies no sirds

Sarunas par visu ko uz pasaules (īpaši pirms miega) bērnu satuvina ar vecākiem. Ir ļoti svarīgi, lai tu ar bērnu varētu sarunāties par jebkurām tēmām, bez jebkādām robežām. Bez patiesām sarunām un pilnīgas uzticēšanās jebkura ģimene pārvēršas par parastiem vienas istabas biedriem.

  • Tikai 15 minūtes dienā – ieteicamais laiks, ko veltīt bērnu uzklausīšanai. Kāpēc tas ir svarīgi, šeit atradīsi psiholoģes skaidrojumu.

Izmantojam stingrus sodus

Sodi grauj bērna psihi. Viņš uz mūžu atcerēsies, kā viņu publiski nokaunināja, atstāja bez vakariņām vai iepliķēja. Bet skumjas atmiņas taču vienā mirklī var sabojāt garastāvokli! Nevajag uzvelt šo nastu cilvēkam, kuru tu mīli par visu vairāk pasaulē.

  • Kā pareizi sodīt bērnu, uzzini te.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!