Foto: PantherMedia/Scanpix
Mazulīša vannošana – vai tas būtu ikdienas vakara rituāls vai arī tikai dažas reizes nedēļā pielietota procedūra, tā ir ļoti svarīga bērna un vecāku dzīvē. Parasti maziem bērniem ūdens ļoti patīk, plunčāšanās tajā un mammas maigo roku pieskārieni. Tomēr dadzi vecāki saskaras ar problēmu, ka bērns baidās no ūdens, un mazgāšanās pārvēršas pārbaudījumā visā ģimenei.

Kā mazulītim pārvarēt bailes no ūdens, to "Vospitaj" stāsta bērnu aprūpes speciālisti, sākotnēji piedāvājot tikt skaidrībā ar iemesliem šādai parādībai, kad vannošanās bez asarām nav iespējama.

Iespējamie iemesli, kādēļ bērns baidās no ūdens

Netiek ievērots pareizs temperatūras režīms. Ūdenim jābūt aptuveni plus 36–37 grādiem pēc Celsija skalas, ne augstāk un ne zemāk.

Netiek ievēroti vannošanās drošības pasākumi, piemēram, vanniņas dibenā nav ielikts gumijas paklājiņš vai speciāls riņķis, lai mazulis nevarētu paslīdēt un pakļūt zem ūdens.

Viena no vismazāk iecienītākajām procedūrām ir bērna galviņas mazgāšana. Dažreiz bērniem nepatīk vannošanās tikai šī iemesla pēc.

Padomi bērna galviņas mazgāšanai:

  • Mazgā galviņu ne biežāk kā divas trīs reizes nedēļā;
  • Izmanto ziepes vai šampūnu no sērijas "bez asarām";
  • Kad skalo galviņu no ieputotā šampūna vai ziepēm, izmanto kādu nelielu trauciņu, jo mazgājot ar spēcīgas strūklas dušu bērns var nobīties.
  • Tā kā spēle ir galvenā nodarbe bērnībā, lai tiktu galā ar bailēm no ūdens, pārvērt vannošanas rotaļā.

Atļauj mazulim iespējami vairāk iesaistīties procesā, kad gatavo vanniņu. Pasauc viņu, kad sāc to mazgāt un liet ūdeni, piedāvā palūkoties, kā ūdens tek, ja bērniņš jau ir tik liels, piedāvā pašam pievienot nedaudz vannas putu, ļaujot pavērot, kā acumirklī ūdens kļūst putains. Iegādājies gumijas rotaļlietas, plastmasas lelli, interesantu mazgāšanās sūkli. Spēlējies ar bērnu, kad viņš iekāpis vannā.

Foto: Shutterstock

Spēles vannošanās laikā

Ķeram burbuļus!

Lai spēlētu šo spēli, tev vajadzēs kārbiņu ziepju burbuļu. Jaunākiem bērniem var piedāvāt burbuļus ķert, sēžot vannā, bet vecākiem bērniem – pašiem izpūst burbuļus, bet mammai noķert.

Mazgājam lelli

Paņemiet līdzi nelielu lellīti un mazu sūklīti. Piedāvā mazajam nomazgāt lelli – matus, rokas, kājas, pirkstiņus…

Tāpat vannošanās laikā var ķert zivis, sarīkot sprādzienus, laistīties ar to, piemēram, izmantojot dažāda izmēra trauciņus. Turklāt šādās ūdens spēlēs nepalaid iespēju paplašināt bērna vārdu krājumu – māci mazulim dažādus ar ūdeni saistītus vārdus – lāsīte, pile, šļakata, vilnis, kuģis utt. Pārrunā, kādi augi aug ezera vai upes ūdenī.

Vienā vannošanās reizē necenties izmantot visas iespējamās spēles. Lai katra mazgāšanās reize tev un mazajam nestu tikai prieku un nevienas asaras.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!