Foto: Shutterstock

Pareizs uzturs grūtniecības laikā ir labas veselības garants topošajai mammai un mazulim. Par to domā daudzas sievietes, uzskatot, ka iespējami vairāk uzturā jālieto dārzeņi, augļi, pākšaugi un zivis, jo tie taču ir minerālvielām un vitamīniem bagāti. Tomēr arī ar šiem šķietami veselīgajiem produktiem arī jābūt uzmanīgām.

Ārsti brīdina: pat tā dēvētie labie produkti var nodarīt vairāk ļauna, ja tiek runāts par topošajām mammām. Portāls Parentu.ru apkopojis ārvalstu ārstu ieteikumus jeb septiņu produktu izlasi, no kuru lietošanas topošajām mammām labāk būtu izvairīties.

Tumšā šokolāde

Atsakoties no kādas smalkmaizītes, dodot priekšroku tumšajai šokolādei, topošā mamma uzskata, ka izvēlējusies daudz veselīgāku desertu. Tomēr tā nemaz nav. Ārsti uzsver, ka tumšā šokolāde satur ievērojamu daudzumu kofeīna, kas nebūt nav veselīgākā lieta gaidāmajam mazulim.

Aptuveni 40 gramu tumšās šokolādes satur ap 27 mg kofeīna. Jo augstāks kakao satura procents, jo lielāks kofeīna daudzums. Piemēram, 40 gramu smaga tumšās šokolādes tāfelīte, kurā kakao saturs ir 80 procentu, satur 40 mg kofeīna.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Kā apgalvo dietologs Emers Delanijs no Londonas, kofeīna daudzumam grūtnieces uzturā jābūt stingri ierobežotam: tas ātri nokļūst mazuļa asinīs un var ietekmēt viņa attīstību, radot pietiekami nopietnas sekas, piemēram, mazu dzimšanas svaru.

Tomēr nav jau arī tik traki, ka visu grūtniecības laiku jāatsakās no iecienītā salduma – šokolādes. Ārsti gaidību laikā iesaka labāk izvēlēties balto vai piena šokolādi – tā satur ievērojami mazāk kofeīna nekā melnā. Turklāt, ja grūtniece atsakās no citiem kofeīnu saturošiem produktiem, piemēram, kafijas, tējas vai kolas, tad maza tāfelīte šokolādes nekādu kaitējumu ne mazuļa, ne mammas veselībai nenodarīs.

Interesanti: vidēja lieluma tase kafijas satur 100 mg kofeīna, tējas – 75, bet glāze kolas – 40 mg kofeīna.

Nepārstrādāti augu valsts izcelsmes produkti

Foto: Shutterstock

Ārsti iesaka grūtniecēm atturēties no neapstrādātu pākšaugu un graudaugu kultūraugu ēšanas, ko tik ļoti iecienījuši veģetārieši. Tas tādēļ, ka tie var saturēt zarnu nūjiņas un listērijas baktērijas.

Tieši tāpat vēlams turēties pa gabalu no gataviem salātiem un kulinārijas ēdieniem, ko var iegādāties veikalos: to pagatavošanas laikā var būt pārkāptas kādas sanitārās normas, tādēļ arī šajos ēdienos var tikt atrastas listērijas baktērijas.

Par citiem aizliegtajiem un atļautajiem produktiem lasi rakstā Aizliegtie un atļautie produkti, plānojot grūtniecību.

Svaigi spiestas sulas

Foto: Shutterstock

Kas gan topošajai mammai un mazulim var būt labāks kā svaigi spiesta augļu vai dārzeņu sula? Tomēr Anglijā pazīstamais ārsts Rodžers Hendersons rekomendē būt uzmanīgām un šāda veida produktus neiegādāties "no rokas" – tirgos un pie zemniekiem. Vitamīnu šajās sulās varbūt arī ir vairāk, tomēr nepasterizēta sula var saturēt arī grūtniecēm tādas bīstamas baktērijas, kā salmonellas un zarnu nūjiņas baktērijas. Ja bez glāzes sulas nevari iztikt nemaz, labāk to tomēr iegādāties lielveikalā. Vai arī aizstāt ar svaigu augli.

Gāzētie dzērieni

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ārsti visā pasaulē ceļ trauksmi par gāzēto dzērienu kaitīgumu, tos pat nosaucot par "nākotnes cigaretēm" kaitējuma, ko organismam var nodarīt to regulāra lietošana,dēļ . Pēc dietologu teiktā, grūtniecēm noteikti būtu jāizvairās no šo dzērienu lietošanas. Vairums no tiem satur kofeīnu un lielu daudzumu cukura, bet gāzētie burbulīši var izraisīt vēdera uzpūšanos un kuņģa dedzināšanas sajūtu topošajai mammai.

Konservēts tuncis

Foto: Shutterstock

Tuncis satur daudz viegli pārstrādājamo proteīnu, tomēr ārsti iesaka izvairīties no šī produkta lietošanas grūtniecības laikā, kā arī tās plānošanas periodā. Pēc ārsta Denalija teiktā, tuncis var uzkrāt dzīvsudrabu, ko savukārt nespēj aizkavēt placenta, un tas var nokļūt mazuļa asinīs, negatīvi ietekmējot mazuļa smadzeņu attīstību un nervu sistēmu. Topošajām mammām, kā arī sievietēm, kuras tikai plāno ieņemt mazuli, vajadzētu ierobežot konservēta tunča ēšanu – ne vairāk par divām bundžiņām nedēļā vai arī aizstāt to ar tunča steika pagatavošanu.

Grūtniecēm produktu melnajā sarakstā arī būtu jāiekļauj zobenzivs: tā satur lielu daudzumu metildzīvsudraba, kas negatīvi ietekmē mazuļa nervu sistēmu.

Turklāt ārsti iesaka pievērst uzmanību jebkuru konservētu produktu derīguma termiņiem.

Neapstrādāta mīkla

Foto: Shutterstock

Kā gan var nepagaršot mīklu, pirms iecienīto smalkmaizīšu cepšanas?! Tomēr topošajām mammām vajadzētu atturēties no šīs ierastās darbības, gatavojot ēdienu. Termiski neapstrādāta mīkla satur svaigas olas, kuras var būt inficētas ar salmonelozi. Pēc vecmātes-ginekoloģes Penijas Lovas no Anglijas teiktā, salmonella viegli spēj pārvarēt placentas barjeru un nokļūt līdz mazulim, kas savukārt var izsaukt spontāno abortu, priekšlaicīgas dzemdības vai pat augļa bojāeju. Salmonellas pārnēsātājas var būt gan lauku vidē audzētas vistas, bet visbiežāk salmonellas baktēriju atrod putnu fabrikās, būros audzētu dējējvistu olās. Baktērija iet bojā pie termiskas apstrādes, tādēļ ir tik svarīgi rūpīgi gatavot un termiski apstrādāt vistas gaļu un olas.

Par to, kā uzturs ietekmē gaidāmā mazuļa attīstību, lasi rakstā Nesabalansēts uzturs grūtniecības laikā negatīvi ietekmē bērna attīstību.

Alveja

Foto: Shutterstock

Alveja ir savā ziņā pārsteidzošs augs, kuram piemīt daudz labu īpašību. Tie, kas iecienījuši šo augu, ieteic alveju izmantot kā pārtikas piedevu: augs uzlabo kuņģa darbību un ir bagāts ar dažādām barības vielām un šķiedrvielām. Taču maz ir tādu, kuri zina, ka alveja var izraisīt dzemdes kontrakcijas, tādēļ nav ieteicama lietošanai grūtniecības laikā. Dieotoloģe Merlina Glenvilla piebilst, ka alveja ir arī caureju izraisošs augs, tādēļ grūtniecēm nav ieteicams.

Taču, ja alveja tiek lietota ārēji, tā nekādi neietekmēs nedz mātes, nedz gaidāmā mazuļa veselību.

Viens ieteikums visām topošajām mammām par uzturu gaidību laikā

Pēc ārstu teiktā, topošajām mammām jāielāgo, ka lielu nozīmi jāpievērš ne tikai tam, ko ēd, bet arī tam, cik lielas porcijas tiek apēstas. Laiki, kad grūtniecēm rekomendēja "ēst par diviem", palikuši pagātnē. Pārēšanās novedīs pie vēdera uzpūšanās un aptaukošanās, par ko bieži žēlojas topošās mammas. Dietologi iesaka ēst "gudri", samazinot porciju, kas tiek apēsta vienā ēdienreizē. Uzreiz pēc ēšanas sieviete var nomesties četrrāpus un šādā pozīcijā atrasties dažas minūtes, tas ļaus kuņģim nomierināties un sākt pārstrādāt ēdienu.

Vēl par citiem grūtniecēm kaitīgiem produktiem lasi rakstā Produkti, ko nav ieteicams lietot grūtniecības laikā: mīti un patiesība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!