Foto: Shutterstock
Bērna ienākšana ģimenē šķietami sagriež kājām gaisā visu tavu un partnera dzīvi. Nākas tikt pāri daudzām negulētām naktīm un stresa pilnām dienām. Dažu pāru dzīve pēc bērniņa piedzimšanas izmainās tik ļoti, ka viņi nolemj šķirties. Portāls "Babygaga" apkopojis izplatītākos šķiršanās iemeslus pēc mazuļa nākšanas pasaulē.

2012. gadā zviedri veica pētījumu, kurā atklājās, ka viens no trīs pāriem, kuru ģimenē ir mazs bērns, ir nolēmuši šķirties. Pētījuma rezultāti liecina, ka visbiežāk šķiras tie pāri, kuri audzina bērnu vecumā no četriem līdz astoņiem gadiem. Pētījumā tika aptaujāti 452 pāri, kuri pāris gadus pēc bērna piedzimšanas bija nolēmuši katrs iet savu ceļu. Aptaujas laikā tika noskaidroti biežāk sastopamie šķiršanās iemesli.

Nepilnvērtīga savstarpējā komunikācija

Jaunajai dzīvībiņai ienākot ģimenē, vecāki ir pārņemti ar viņa mīlēšanu un lološanu. Tavam mīļotajam vīrietim var šķist, ka visu dienu esot mājās ar bērnu, tu esi pārgurusi un nevēlies uzklausīt viņa žēlošanos par uzmanības trūkumu vai citām lietām, kas viņu nomāc. Šī iemesla dēļ viņš izvēlas tev to nestāstīt, jo nevēlas tevi apgrūtināt. Iespējams, arī tu domā līdzīgi. Un šeit sākas komunikācijas problēmas, kuras ar laiku var sakrāties un būt par labu iemeslu kārtējam strīdam.

Ieteikums:

Runājat viens ar otru par savām sajūtām. Ja jūties vientuļi, esi dusmīga vai, iespējams, nedaudz greizsirdīga uz savu mīļoto par to, ka viņš visu uzmanību velta bērnam, pastāsti viņam to. Neviens no mums nav apveltīts ar prasmēm lasīt domas. Tavs partneris, iespējams, nekad nezinās, kā tu jūties, ja nespēsi viņam to atklāti pateikt.

  • Kā sardzirdēt vienam otru, lasi šajā rakstā.

Dažādi uzskati par bērna audzināšanu

Bērna audzināšana nav viegls process, un gribas mums to vai nē, mēs savas atvases audzinām pēc līdzīga principa, kā reiz mūs pašus audzināja mūsu vecāki. Dažreiz tavi uzskati un pieņēmumi par bērna audzināšanu var nesakrist ar mīļotā uzskatiem. Kaut mazākās lietās šķietami vienam ir vieglāk piekāpties, tad brīžos, kad tiek runāts par svarīgākām izvēlēm, līdzīga domāšana un uzskati ir ļoti svarīgi.

Ieteikums:

Pirms bērniņa piedzimšanas izrunājiet svarīgākās lietas, lai abi saprotat, kā savu bērnu vēlas audzināt viņa mamma vai tētis. Vecākiem mazā audzināšanas procesā ir svarīgi būt vienotiem. Lai komandas darbs turpinātos visas dzīves garumā, pārim nevajadzētu aizmirst par sarunām, kuru laikā tiek ne tikai pārstāstīts pa dienu piedzīvotais, bet arī runāts par emocijām, sajūtām un pārdzīvojumiem.

Intimitātes trūkums

Foto: Shutterstock

Šī visnotaļ ir viena no problēmām, ar kuru pēc bērniņa piedzimšanas saskaras lielākā daļa pāru. Gluži kā nauda, arī šis ir viens no iemesliem, kāpēc daudzi pāri izlemj doties katrs uz savu pusi.

Līdz ar bērna ienākšanu ģimenē intīmo brīžu skaits pāra attiecībās strauji sarūk. Visa uzmanība tiek veltīta bērnam, aizmirstot vienam par otru. Pat brīžos, kad mazais ir aizmidzis, vecāki, iespējams, ir tik pārguruši, ka domas raisās tikai par karstu dušu vai kārtīgu snaudu, nevis intīmām rotaļām kopā ar savu mīļoto. Arī tad, kad bērns jau ir izaudzis, vecāki, negribēdami, lai bērns neķītro rotaļu laikā viņus pieķer, neapzināti ir atteikušies no regulāra seksa.

Protams, nedrīkst izslēgt arī iespējamību, ka pēc bērniņa piedzimšanas sieviete vairs nejūtas tik pārliecināta par savu ķermeni un kautrējas par pārmaiņām, ko bērna iznēsāšana tai ir nodarījusi. Tas varētu būt vēl viens no iemesliem, kāpēc sieviete ne labprāt sava mīļotā priekšā izģērbjas kaila un nododas gultas priekiem.

Ieteikums:

Ir jāatceras, ka intīmais tuvums nebūt nav tikai kaislīgas rotaļas gultā. Tie ir arī vienkārši pieskārieni un skūpsti. Tāpēc, lai neaizmirstu arī par šiem mazajiem tuvības brīžiem, iespējams, ir vērts piedomāt pie tā, cik bieži dienas laikā tu apskauj, noglāsti vai noskūpsti savu mīļoto. Ja saproti, ka tas ir palicis tikai par satikšanās sveicienu un buču pirms miega, tad zini, ka tev noteikti pie tā būtu jāpiestrādā. Un nebaidies to darīt bērna klātbūtnē, jo laimīgi vecāki izaudzina laimīgus bērnus. Mazajam ir svarīgi redzēt, kā ģimenē tiek izrādīta mīlestība un rūpes. Pieskārieni un skūpsti noteikti ir viena no neatņemamas laimīgas ģimenes sastāvdaļām.

Miega trūkums


Foto: Shutterstock

Miegs ir viena no svarīgākajām dienas sastāvdaļām. Tā laikā ķermenis atslābinās un pilnībā atjauno spēkus. Miega trūkums var izraisīt straujas garastāvokļa maiņas un cilvēks kļūst vieglāk aizkaitināms. Tas ir viens no iemesliem, kā "no mušas var izpūst ziloni" un sākt milzu strīdu, kura patiesais iemesls strīda beigās jau sen ir aizmirsies.

Miega trūkums var izraisīt arī citas problēmas, piemēram, jau iepriekš pieminēto intimitātes zudumu, kas arī nelabvēlīgi ietekmē pāra attiecības, dažkārt pat novedot tās līdz nepatīkamajam šķiršanās procesam. Tāpat miega trūkums ietekmē tavu humora izjūtu un spēju pieņemt lēmumus.

Ieteikums:

Kad redzi, ka mazais jau ir cieši aizmidzis, arī pati centies nedaudz pagulēt un atgūt spēkus. Tāpat iesakām arī celšanos pa nakti, kad mazulis sāk raudāt, sadalīt tā, lai vienu nakti to dara mamma, bet otru tētis.

  • Ja mazais nelabprāt guļ, un katru reizi pirms došanās pie miera uztaisa kārtīgu skandāliņu. Šajā rakstā vari izlasīt dažādus ieteikumus, kā savu atvasi nolikt gulēt bez raudāšanas un jampadrača.

Finansiālās problēmas

Foto: Shutterstock

Amerikas savienotajās valstīs tieši naudas trūkums ir viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc pāri nolemj šķirties. Nodrošināt finansiālu stabilitāti jums diviem jau vien šķiet grūti, kur nu vēl, ja ģimenē ienāk mazulis, kurā arī ir nepieciešams investēt daudz līdzekļus. Tas var izraisīt lieku stresu un ķīviņus par to, kur un kā labāk tērēt nopelnīto naudu.

Jaunajiem vecākiem varētu būt grūtības atvadīties no biežās ēšanas ārpus mājas un citiem labumiem. Ne tikai tāpēc, ka, bērniņam ienākot ģimenē, šos līdzekļus vajadzētu tērēt citādi, bet arī tāpēc, ka katru kopīgo ēšanu ārpus mājas uztvērāt kā mazo randiņu, kura laikā varējāt turēt viens otra rokas un pavadīt laiku divatā.

Ieteikums:

Ja iepriekš kopā ar partneri neesat daudz laika pievērsuši budžeta plānošanai, tad pirms bērniņa ienākšanas ģimenē jums šo prasmi vajadzētu apgūt. Finansiālo izdevumu plānošana palīdzēs jums saprast, kas ir jānopērk šobrīd, bet kas vēl var pagaidīt.

Viss laiks tiek veltīts bērnam

Foto: Shutterstock

Pēc bērna piedzimšanas vecāki, paši negribot, visu savu laiku velta mazajam. Šķiet, ka dažreiz neatliek laika pat pašiem sev. Daži vecāki gadu garumā aizmirst par saviem hobijiem un lietām, kuras darot, viņi izjutuši prieku un patiesu gandarījumu.

Tāpat dažreiz aizmirstās ne tikai veltīt laiku sev pašiem, bet arī viens otram. Pirms bērniņa piedzimšanas bija tik vienkārši ieplānot spontānus ceļojumus, romantiskas vakariņas vai aizraujošus randiņus, taču tagad tas viss šķiet, ja ne neiespējami, tad vismaz ļoti sarežģīti. Var likties, ka vieglāk ir tam visam atmest ar roku. Taču tā nebūt nav. Iespējams, ir vērts pārkāpt pāri savām bailēm un uz pāris dienām atstāt savu atvasi kopā ar vecvecākiem, lai mamma ar tēti var nodoties kopīgai atpūtai divatā. Iespējams, šāda veida brīvdienas bez bērna jūsu attiecībās "piešķils" jaunu dzirksteli.

  • Pieredzes stāstu par atvaļinājumu bez bērniem vari lasīt šeit.

Ieteikums:

Ikvienam jāvelta brīdis sev, kura laikā atgūt spēkus un prieku, darot kaut ko, kas tevi interesē un aizrauj. Kopā ar savu partneri vienojaties par vienu dienu nedēļā, kad vismaz pāris stundas katrs no jums var atpūsties no bērna audzināšanas un nogurdinošās ikdienas, darot kaut ko, kas viņu iepriecina. Tā var būt gan satikšanās ar draugiem, skaistumkopšanas salona apmeklējums vai jebkas cits. Galvenais, ka bērns un mīļotais tiek atstāti divatā. Tas palīdzēs ne tikai partnerim, kurš velta laiku sev, bet arī mazajam. Bērns šīs pāris stundas var pavadīt laiku tikai kopā ar tēti, kurš lielāko daļu dienas ir darbā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!