Foto: Shutterstock

Zīdīšanai ir būtiska nozīme gan mātes, gan bērna veselības nodrošināšanā un saglabāšanā. Zīdot mazuli, tiek veicināta bērna fiziskā un garīgā attīstība, nostiprinās mazuļa imūnsistēma, pasargājot no infekcijām un alerģijām, un bērns tiek nodrošināts ar pilnvērtīgu uzturu. Ir pierādīts, ka mātes piens ir vispiemērotākā un nepieciešamākā uzturviela bērnam pirmajos sešos dzīves mēnešos, un pēc Pasaules Veselības organizācijas (PVO) ieteikumiem, mātes piens vienlaicīgi ar citu uzturu bērnam būtu jānodrošina līdz divu gadu vecumam.

Savukārt māmiņai zīdīšana nodrošina vieglāku pēcdzemdību perioda norisi un ķermeņa masas atjaunošanos, veicina emocionālas tuvības veidošanos ar mazuli un samazina risku saslimt ar onkoloģiskām slimībām. Latvijā līdz sešu mēnešu vecumam krūts barošanu saņem 56,6 procenti zīdaiņu, informē Slimību profilakses un kontroles centrs, kura speciālisti piedāvā iepazīties ar plusiem, ko mammai un bērnam sniedz krūstbarošana.

Seši iemesli, kuru dēļ mammai ir vērts mazuli zīdīt ar krūts pienu

Krūtsbarošana:

  • Stiprina saikni ar bērnu;
  • Samazina osteoporozes attīstības risku;
  • Nodrošina vieglāku pēcdzemdību perioda norisi – ātrāku asiņošanas beigšanos un dzemdes saraušanos;
  • Paātrina atgriešanos pie pirmsgrūtniecības svara;
  • Samazina pēcdzemdību skumju un depresijas risku;
  • Samazina krūts un olnīcu vēža, kā arī 2. tipa cukura diabēta attīstības risku.

Kas tik labs atrodams mātes pienā jeb bērnam sniegtie 'bonusiņi'

  • Nodrošina bērnu ar visām veselīgai attīstībai nepieciešamajām uzturvielām;
  • Satur antivielas, kas palīdz pasargāt bērnu no biežākajām infekcijām (caurejas, pneimonijas);
  • Samazina alerģijas attīstības risku;
  • Samazina diabēta attīstības risku;
  • Samazina vēža attīstības risku;
  • Samazina aptaukošanās un paaugstināta holesterīna līmeņa attīstības risku pieaugušā vecumā;
  • Sekmē augstāku sasniegumu intelekta līmeņa novērtēšanas testos.

Ko iesaka PVO

  • Uzsākt zīdīšanu stundas laikā pēc bērna piedzimšanas;
  • Nodrošināt ekskluzīvo zīdīšanu līdz sešu mēnešu vecumam (tas nozīmē, ka bērnam nedod citu uzturu vai šķidrumu, tikai mātes pienu);
  • Nodrošināt zīdīšanu pēc pieprasījuma – kad vien bērns to vēlas, ieskaitot zīdīšanu naktī;
  • Nepiedāvāt bērnam pudelīti, māneklīti;
  • Sešu mēnešu vecumā uzsākt atbilstošu papildu ēdināšanu.

Zīdīt bērnu nedrīkst, ja:

  • Mātei ir HIV infekcija;
  • Māte lieto medikamentus vai vielas (narkotikas, alkohols), kas izdalās ar pienu un var ietekmēt jaundzimušā veselību;
  • Mātei ir aktīva, neārstēta tuberkuloze;
  • Mātei ir herpes infekcija uz krūšu galiem;
  • Jaundzimušajam ir galaktozēmija (laktozes nepanesamība), fenilketonūrija (reta autosomāli recesīva iedzimta aminoskābju vielmaiņas slimība).

Zemāk atradīsi "Cālis" arhīva rakstus par to, kā vairot mātes pienu, kā zināt, vai tas ir pietiekamā daudzumā un citus krūtsbarošanas noslēpumus.

Par maz vai par daudz piena, bērns kož krūtī: problēmas un risinājumi krūtsbarošanā

Foto: Shutterstock

Mammas piens ir vislabākais mazulim, šim apgalvojumam nebūs neviena pretinieka. Tomēr krūtsbarošanā ne vienmēr viss rit tik gludi, kā jaunās mammas vēlētos. No šiem negludumiem, savukārt, cieš gan mazulis, gan mamma un pat pārējie ģimenes locekļi, ja sievietei radušās problēmas sagādā arī pietiekami daudz raižu.

Lasīt vairāk

Piecas kļūdas, kas var sabojāt laktāciju

Foto: Shutterstock

Laktācija ir smalks process, ko ietekmē daudz un dažādi faktori, tādēļ dažreiz jaunās mammas, pat negribot, pieļauj kļūdas, kuru dēļ piena daudzums samazinās. Lūk, palūkosim uz uzplatītākajiem riskiem!

Lasīt vairāk

No kā sastāv mātes piens

Foto: Shutterstock

To, ka mātes piens ir vislabākais, ko jaunā mamma var sniegt mazulim, zina daudzi, bet to, no kā tas sastāv un tieši kāpēc tas jaundzimušajam ir visvērtīgākais, iespējams, visi nezina. Palūkosim, kas krūts pienā ir tik labs, kā tas veidojas un kā veicināt tā vairošanos. Padomus sniedz Džīna Forda, kura Lielbritānijā 20 gadus strādā par bērnu aprūpes speciālisti un sarakstījusi grāmatu "Apmierināta mazuļa dienas ritms".

Lasīt vairāk

Divi vienkārši paņēmieni, kā pārbaudīt, vai mazulim pietiek mammas piena

Ir jaunās mammas, kurām piena ir tik daudz, ka mazais to visu nespēj patērēt, krūtis nemitīgi ir piebriedušas. Šīm mammām jautājums, vai piena pietiek, sev nav jāuzdod. Taču tās, kurām mazie ir raudulīgāki, sāk bažīties, vai tikai bērns neknosās dēļ tā, ka ir badā, vai piena ir pietiekami. Un, ja vēl kāds radinieks sākt norādīt, ka tik nemierīgs bērns var būt vien tādēļ, ka jūt izsalkumu, šaubas grūti likvidēt.

Lasīt vairāk

Ko ēst barojošai māmiņai? Visu!

Foto: PantherMedia/Scanpix

Barojošai māmiņai nav vajadzības ievērot īpašu diētu, tomēr tas nenozīmē, ka par savu uzturu nav jādomā vispār. Ir svarīgi ēst tā, lai uzturvielu pietiktu gan pašai mammai, gan arī piens būtu barojošs un pilnvērtīgs. Daži noderīgi padomi veselīgam uzturam zīdīšanas laikā.

Lasīt vairāk

Kādos gadījumos nepieciešams atslaukt mammas pienu un kā to uzglabāt

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ideālā variantā mammas krūts zīdainim allaž ir pieejama pēc mazuļa pieprasījuma. Bet ne vienmēr mammai ir iespējams nepārtraukti būt kopā ar bērniņu. Lai mazulis mammas prombūtnē ir paēdis, jāveido atslauktā piena krājumi, norāda bērnu aprūpes speciāliste, psiholoģijas zinātņu doktore Diāna Zande.

Lasīt vairāk

10 veidi, kā vairot mammas pienu

Foto: Shutterstock

Ar piena nepietiekamību saskaras ļoti daudzas ar krūti barojošās mammas. Par laimi, šī parādība ir laika jautājums, jo 99% gadījumu laktāciju var palielināt. Šoreiz aplūkosim tos, ko bez ārsta ikviena māmiņa var pielietot pati. Veidus, kā palielināt piena daudzumu, portālā deti.mail.ru atklāj zīdīšanas konsultante.

Lasīt vairāk

Mātes piens katrai sievietei ir unikāls, un ne vienmēr ēšanas paradumi ietekmē tā sastāvu

Foto: Shutterstock

Arī tad, ja divām sievietēm ir līdzīgi ēšanas paradumi un dzīvesveids, katras mammas piens ir unikāls. Piena sastāvs atkarīgs ne tikai no mātes uztura un dzīvesveida, bet arī no organisma rezervēm un ķermenī esošajiem enzīmiem, turklāt mātes gēni nosaka, kuras vielas pienā iekļūs. Tas pierādīts Mātes piena pētniecības nozares zinātnes centrā "Nutricia Research", kurā mātes piens tiek pētīts jau vairāk nekā 40 gadus.

Lasīt vairāk

Vissarežģītākā ķīmiskā formula pasaulē – mātes pienam; zēnu mammām pienā ir vairāk kaloriju

Foto: PantherMedia/Scanpix

Mātes pienam ir vissarežģītākā ķīmiskā formula pasaulē. Katrā pilītē ir tūkstošiem dažādu molekulu, kas kopā veido tādu kā milzīgu simfonisko orķestri. Un vai zināji, ka zēnu mammām piens ir kalorijām bagātāks un to, ka tas nemitīgi mainās, pielāgojoties mazuļa vajadzībām?

Lasīt vairāk

Mātes dzīvesveids zīdīšanas laikā: dienas režīms un diēta. Kaitīgie faktori

Foto: Shutterstock

Krūtsbarošana ir īpašs laiks gan mazulim, gan sievietei. Lai bērns gūtu no mātes piena tikai to vislabāko, arī sievietei ir vairāk jādomā par to, ko viņa ēd un kādu dzīvesveidu izvēlas. Turpinoties Pasaules zīdīšanas veicināšanas nedēļas atzīmēšanai, piedāvājam Rīgas Dzemdību nama neonatoloģu sagatavotus ieteikumus ar krūti barojošām mammām.

Lasīt vairāk

Mātes piens – unikāls pārtikas produkts un neaizvietojams ārstniecības līdzeklis zīdainim

Foto: Shutterstock

Mātes piens ir vienīgā vispiemērotākā un nepieciešamākā uzturviela bērnam pirmajos sešos mēnešos, un vienlaicīgi ar citu uzturu līdz vidēji 18 mēnešu vecumam. Zīdīšana kā process veido spēcīgu garīgu saiti starp māmiņu un bērnu, turklāt katras mātes piens ir īpašs – tas vislabāk der tieši viņas mazulim. Tas ir bioloģiski specifisks, un piena sastāvs mainās līdz ar mazuļa vajadzībām, arī atkarībā no diennakts laika, zīdīšanas ilguma un slimībām, ar kurām saskarsmē bijusi māmiņa.

Lasīt vairāk

Jaunā mamma saslimusi: vai drīkst turpināt zīdīt mazuli

Foto: PantherMedia/Scanpix

Rudens ir slimošanas laiks, neko nevar padarīt un tas attiecas arī uz jaunajām mammām. Protams, šajā periodā veselība ir īpaši jāsargā, tomēr nereti vīrusi un baktērijas paveic savu slikto darbiņu. Ja mammu noķēris kāds rudens vīruss, vai mazuli drīkst barot ar krūti? Šis jautājums ir aktuāls daudzām sievietēm, un, lūk, nelielu ieskatu sniedz vecmāte Antra Kupriša, kura sagatavojusi padomus Veselības ministrijas izdotajā izdevumā "Zīdīšanas ABC".

Lasīt vairāk

Svarīgākie 'jā' par labu krūtsbarošanai

Foto: PantherMedia/Scanpix

Barot vai nebarot bērnu ar krūti? Katrai mammai uz šo jautājumu attiecīgi ir arī savi argumenti apstiprinošai vai noliedzošai atbildei. Tomēr zīdīšanas nozīmi nedrīkst nenovērtēt, tās labvēlīgo ietekmi gan uz bērnu, gan pašu mammu apstiprina arī Pasaules Veselības organizācijas speciālisti. Šoreiz aplūkosim 10 argumentus par labu krūtsbarošanai, ko apkopojis "Woman-rules".

Lasīt vairāk

Barojot bērnu ar krūti jāēd vairāk? Kā uzturs ietekmē jaunās māmiņas pienu

Vai, barojot bērnu ar krūti, man jāēd vairāk? Vai no neveselīga ēdiena piens kļūst sliktāks? Vai drīkstu dzert tēju un kafiju? Šie un citi jautājumi nodarbina jauno māmiņu prātus, domājot par savu uzturu mazuļa zīdīšanas laikā. Mammu sirdsmieram īsumā atbildes ieskicē uztura speciāliste Liene Sondore. Plašāk par šo tēmu 15. jūnijā būs iespējams uzzināt "Benu veselības un skaistuma akadēmijas" organizētajā speciālistu bezmaksas lekcijā.

Lasīt vairāk

Trīs receptes jaunajām mammām laktācijas uzlabošanai

Foto: PantherMedia/Scanpix

Krūtsbarošana tiek uzskatīta par labāko, kā sniegt savam zīdainim vislabāko, taču nereti jaunajām māmiņām piena daudzums nav pietiekams. Lūk, te būs trīs receptes no dabiskām sastāvdaļām, kas palīdzēs māmiņām tikt galā ar piena trūkumu un uzlabos gremošanu gan māmiņai, gan mazulim.

Lasīt vairāk

Pētījums: Ar krūti barotiem bērniem veidojas labākas lasīšanas un pareizrakstības prasmes

Foto: PantherMedia/Scanpix

Neviens pārtikas veids nevar tik pilnvērtīgi apmierināt zīdiņa vajadzības kā mātes piens. jaunākie pētījumi liecina, ka ar krūti barotiem bērniem veidojas labākas lasīšanas un pareizrakstības prasmes nekā viņu vienaudžiem, kas baroti ar govs piena maisījumiem.

Lasīt vairāk

Krūts barošana: Cik ilgi barot, lai būtu 'pieklājīgi'

Līdz cik gadiem barot bērnu ar mammas pienu skaitās normāli? Draudzenes un pat ginekologs uz sievieti skatās aizdomīgi un kritiski, ja barošana ir ilgāka par gadu. Ko saka krūtsbarošanas speciālisti un kāda ir citu sieviešu pieredze? Kā atklājas diskusijās portālā "Cālis" – pieredze un attieksme ir ļoti atšķirīga! Viedokļi ir dažādi - no "Super! Tā tik turpini" līdz "Kas, tu traka, līdz skolai barosi!?"

Lasīt vairāk

Izplatītas zīdīšanas problēmas un to risinājumi

Foto: AFP/Scanpix

Viens no dabīgākajiem procesiem – zīdīšana, dažreiz var izrādīties tik grūti īstenojama! Lasiet par to, kā tikt galā ar biežāk izplatītajām zīdīšanas problēmām.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!