Foto: Shutterstock
Mēs, vecāki, bieži esam ierauti ikdienas pienākumu steigā, ka diennakts ir par īsu visiem mūsu darbiem. Dotās 24 stundas nevar ne pastiept, ne iemainīt uz vēlāku laiku, tāpēc šajā steigā ir svarīgi atrast tieši tās piecas minūtes, kuras mēs pilnvērtīgi pavadām kopā ar bērniem, nebēdnīgi rotaļājoties un smejoties, stiprinot emocionālo saikni ar bērniem. Ierosinājumus, kā pavadīt atraktīvi laiku ar bērnu, atklāj Labklājības ministrijas un kampaņas "Maziem mirkļiem ir liela nozīme" radošās komandas pārstāve Aiga Ozoliņa.

Salīdzinot ar mūsu pašu bērnību, mūsdienu bērnu zinātkāre un aizrautība nav mainījusies. Bērniem patīk spēlēt tās pašas spēles, kas bija agrāk, protams, ir mainījušās nianses. Bērni vēl arvien spēlē, piemēram, lomu spēles, ugunsdzēsējus, dakterus, liek puzles un mašīnu modeļus, organizē modes skates ar mammas drēbēm. Ja šajās spēlēs varam piedalīties arī mēs, tad kopā pavadītais laiks bērniem paliks atmiņā uz visu mūžu.

Lai piesaistītu bērnu uzmanību un iesaistītu viņus dažādās aktivitātēs, nav jābaidās kļūt nebēdnīgiem, jautriem, bērnišķīgiem un dažreiz ir vērtīgi "dauzīties" kopā ar bērniem. Viņi to novērtēs! Atcerēsimies savu bērnību un piedāvāsim kaut ko no tā, kas pašiem šķita interesanti. Vai atceramies, kā bērnībā lēcām "gumijas" vai spēlējām "augstāk par zemi" un "paslēpes"? Aiciniet bērnus "dauzīties" un piedalieties arī paši!

Arī braucot sabiedriskajā transportā mājup no bērnudārza, ar bērnu var mazliet parotaļāties – saskaitīt automašīnas, uzspēlēt krāsu spēles, pirkstiņspēles, sacerēt dzejoļus, apspriest dienas notikumus.

No bērna piedzimšanas līdz vidusskolas izlaidumam ir aptuveni 1000 svētdienas, un katrs mirklis, kas pavadīts kopā ar bērnu, ir kā skaista un atmiņā paliekoša svētdiena. Kopīga laika pavadīšana ne tikai sekmē savstarpējās attiecības, bet arī rada bērnā drošības izjūtu, pārliecību un pozitīvu noskaņu.

Dažas idejas kopīgai laika pavadīšanai:

  • Pavaicāsim vecmammai vai opim, kas bija viņu mīļākās bērnības dienu rotaļas
  • Uzcelsim cietoksni no segām, krēsliem un citiem neparastiem "būvmateriāliem"
  • Dziedāsim dziesmu, mainot balsi. Smiekli garantēti!
  • Sacerēsim pasaku!
  • Izslēgsim TV skaņu un izdomāsim paši tekstu, ko filmā runā aktieri
  • Atradīsim vecmāmiņas (vectēva) bērnības foto un nofotografēsimies tādā pašā stājā, fonā vai līdzīgā apģērbā
  • No attēliem, kas ir žurnālos (avīzēs), izveidosim kolāžu.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!