Foto: Shutterstock
Viennozīmīgi - katram bērnam ir nepieciešama individuāla pieeja, tomēr pastāv kopīgi zelta likumi, kuri var palīdzēt izveidot kontaktu pat ar visnepaklausīgāko palaidni.

Pols Reiburns un Kevins Zolmans savā darbā "Spēļu teorijas gids vecākiem" apgalvo, ka klasiskās spēļu teorijas stratēģijas palīdzēs bērniem iemācīt godīgas vienošanās pamatus, un stāsta, kā spēļu formā bērnā audzināt paklausību un prasmi izveidot draudzīgas attiecības ar vecākiem.

Portāls "Adme" piedāvā iepazīties ar dažiem universāliem padomiem, kuri vecākiem varētu palīdzēt spēļu formā atrast savstarpēju sapratni un tikt galā ar spītīgajām atvasēm. Lūk, te dažas tipiskas situācijas un ieteicamā rīcība!

Bērns atsakās iet ar mammu

Ikviens vecāks būs saskāries ar situāciju, kad viņa bērns apstājas ielas vidū un kategoriski atsakās turēties iet rokas, un vispār – turpināt ceļu.

Lai pārliecinātu mazo tiepšu kustēties, piedāvā viņam spēli, kurā apmaināties lomām. Lai bērns kļūst par tavu mammu vai tēti: mazulis nekavējoties aizrausies ar šo spēli un kļūs daudz padevīgāks.

  • Šeit atradīsi vēl citus elementārus paņēmienus, kā savaldīt kaprīzu un spītīgu bērnu.

Bērns nevēlas tikt sodīts par sliktu uzvedību

Tavs bērns izdarījis kādu palaidnību, tomēr nepiekrīt sodīšanai vai pārdomāt savu uzvedību? Parunā ar viņu kā ar pieaugušo, paskaidro, ka par katru pārkāpumu pienākas sods (protams, izmantojot tikai pozitīvās disciplinēšanas metodes, kuras atradīsi šeit).

Foto: Shutterstock

Paspēlējies ar bērnu "tiesās", izdarot šādu darījuma piedāvājumu: vai nu soda nauda no krājkases, vai padomāšana par savu rīcību un pāris minūšu gara pasēdēšana savā istabā… Lai bērnam ir izvēles tiesības, pat izdarot kādu noteikumu pārkāpumu.

Bērns nevēlas zupu, bet grib saldumus

Bērns atsakās no pusdienām, bet itin nemaz nav pretī apnikušās zupas vietā apēst iecienītās konfektes. Piedāvā mazulim saldumus kā balvu pēc apēstās zupas. Sāncensības gars piespiedīs bērnu kaut nedaudz uzēst, un šķīvīša saturs pāris minūšu laikā būs iztukšots. Prieks par uzvaru būs saldā balva. Te gan jābūt uzmanīgiem, jo ar varu vai viltu piespiest bērnu ēst, ja viņam nav apetītes, arī gluži nedrīkst, vēl jo vairāk, ja tas ir ar mērķi apbalvot ar saldumiem. Te un te atradīsi virkni citu viltību, kā mazēdāju pierunāt kaut ko paēst.

Un neesi kategorisks, aizmirsti par "ne" un atrodi kompromisus. Bērni labprāt sadarbojas, ja vien viņiem piedāvā kādu darījumu.

  • Ko darīt, ja bērns atsakās no normāla ēdiena un ir gatavs tikai našķoties, lasi šajā rakstā, kur padomus kādai mammai sniedz "Centrs Dardedze" psiholoģe Daina Dziļuma.

Bērns nevēlas brokastot

Rādi piemēru. Ļoti bieži, kamēr vecāki aizņemti ar ikrīta lietām, bērns brokasto pats, stumdot putru pa šķīvīti un bieži atstājot lielāko daļu ēdiena neskartu. Ja mazulis atsakās no brokastīm, apsēdies pie galda kopā ar bērnu. Piedāvā paskaitīt, cik karotīšu putras vēl šķīvīti atlicis – tā nemanāmi apēdīsies visa porcija.

  • Kāpēc ir jāēd brokastis un kādas uzkodas varētu dot bērnam līdzi uz skolu, uzzināsi šajā rakstā.
Foto: Shutterstock

Bērns nevēlas ģērbties

No jebkuriem strīdiem visvieglāk ir izvairīties, ja tos spēj risināt spēļu formā. Ja bērns atsakās ģērbties pats, piedāvā viņam spēli: tikt galā ar apģērbu ar aizvērtām acīm. Bērniem patīk spēles, tādēļ pastāv liela varbūtība, ka šis process noritēs daudz ātrāk, bez konfliktiem un histērijām.

  • Kāds ir pozitīvais un negatīvais dialogs gadījumā, ja bērns atsakās ģērbties, atradīsi šeit.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!