Foto: Shutterstock

Mūsdienās arvien vairāk bērnu savu brīvo laiku pavada, lietojot dažādas ekrānierīces, spēlējot spēlītes telefonā vai planšetdatorā vai skatoties multiplikācijas filmiņas portatīvajā datorā, bet, kāda ir šo ierīču ietekme uz bērna veselību un attīstību?

Latvijā veiktajā aptaujā noskaidrots, ka vecumā līdz trīs gadiem ekrānierīces lieto 73,1 procents bērnu. Ekrānierīču lietošanas ilgums aug līdz ar bērnu vecumu, un pusaudžu vecumā 18,6 procenti bērnu savā brīvajā laikā izmanto ekrānierīces vairāk nekā piecas stundas dienā.

Lai arī kvalitatīvi izstrādātu datorspēļu spēlēšana un animācijas filmu skatīšanās var veicināt bērna attīstību – paplašināt vārdu krājumu, izglītot par dažādiem notikumiem pasaulē, tomēr pārmērīga ekrānierīču lietošana var nodarīt kaitējumu bērna veselībai un turpmākai attīstībai, norāda Kristiāna Širova, Rīgas Stradiņa universitātes Rehabilitācijas fakultātes studiju programmas "Ergoterapija" studējošā, kura studiju procesā kopā ar kolēģēm ir izveidojusi informatīvus plakātus "Ekrānierīces – draugs vai ienaidnieks".

Pārmērīga ekrānierīču lietošana ir divas vai vairāk stundas dienā bērniem vecumā no diviem līdz sešiem gadiem. Ieteicamais ilgums, ko pavadīt pie ekrānierīcēm, būtu ne vairāk kā viena stunda dienā, uzsver studente.

Regulāri lietojot ekrānierīces, tiek ietekmēts viss bērna ķermenis:

  • notiek neliela, bet būtiska ķermeņa masas palielināšanās, kas nākotnē var radīt veselības problēmas;
  • samazinās miega ilgums un kvalitāte;
  • acis kļūst apsārtušas, kas ir paaugstinās risks tuvredzībai;
  • samazinās koncentrēšanās spējas;
  • ir novērojama liela slodze uz kakla un plecu zonām, kas attīsta sāpes un rada diskomfortu;
  • muskuļi ir saspringti, papildus tiek noslogota mugura, it īpaši muguras kakla daļa, un līdz ar to paaugstinās mugurkaula deformāciju risks.

Pārmērīga ekrānierīču lietošana ietekmē ne tikai jau iepriekš minēto, bet arī galvas smadzenes, kurās norisinās ļoti svarīgi procesi. Tādēļ ir ļoti svarīgi samazināt ekrānierīču lietošanu un ievērot pāris vienkāršus noteikumus tās lietojot:

  • ekrānierīcei jāatrodas acu augstumā;
  • ekrānierīci jātur vismaz 30cm attālumā no acīm;
  • ik pēc 20 minūtēm jāievēro atpūtas pauze, veicot vingrojumus;
  • ekrānierīces ieteicams lietot ne vairāk kā divas stundas dienas laikā.

Neliegsim bērnam attīstīt tādas prasmes kā komunikācija, radošums, empātija un mērķu izvirzīšana, kā arī pašpārliecinātība, kas tiek gūtas caur spēli, mijiedarbojoties ar saviem vienaudžiem – citiem bērniem, kā arī pavadot laiku kopā ar ģimeni, veicot dažādas aktivitātes, nevis pavadot laiku pie ekrānierīcēm. Palīdzēsim bērnam attīstīties gan garīgi, gan fiziski un emocionāli, mudina RSU studente.

Arī Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) projekta "SIC Latvia NetSafe" II īstenošanas gaitā nule kā sākusi sociālās reklāmas akciju par bērnu atkarību no tehnoloģijām riskiem. Īpašu aktualitāti šai akcijai piešķir tas, ka datoratkarības nupat atzītas par psihisko saslimšanu.

"Bažas rada fakts, ka jau aizvien agrāk vecāki saviem bērniem ļauj izmantot viedierīces. Ne vienmēr tas tiek darīts apzināti, ar mērķi attīstīt kādas no bērna prasmēm, bet gan lai vecāku ikdienu padarītu ērtāku un nodrošinātu bērnam "virtuālu aukli" - laiku, kurā bērns ir aizņemts un kluss. Tā bērns aizvien vairāk tiek pieradināts būt krāsainajā un aizraujošajā interneta vidē, no kā ir grūti atteikties. Ļoti svarīga ir vecāku izpratne par bērnam nepieciešamo aktivitāšu dažādību, aizstājot laiku mobilajā tālrunī ar laiku, ko veltīt citām aktivitātēm, lai mazinātu dažādus riskus, kas saistīti ar atkarības veidošanos un bērna socializēšanās problēmām.", uzsver VBTAI Ģimeņu ar bērniem atbalsta departamenta direktore Amanda Vēja.

Gadījumā, ja vecāki vai bērna likumiskie pārstāvji jūt, ka rodas datoratkarības draudi, ieteicam zvanīt Bērnu un pusaudžu uzticības tālrunim 116111 un saņemt bezmaksas psiholoģisko palīdzību. Iespējams arī savu problēmu aprakstīt un sūtīt uz e-pastu uzticibaspasts116111@bti.gov.lv.

Lūk, inspekcijas kampaņas laikā izstrādātais videoklips!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!