Foto: Shutterstock

Ikviena sieviete vēlas labi izskatīties, justies pievilcīga un iekārojama – vai tas būtu gaidību, vai pat dzemdību laikā, jo gadās, ka arī šajā dzīves svarīgajā mirklī jāiepozē foto vai video kamerā. Tomēr ir dažas nianses, kas būtu jāņem vērā, pošoties uz dzemdībām. Šoreiz par lakotiem nagiem – jā vai nē, tāds ir jautājums, un diskusiju "Cālis" forumā rosina pašas topošās mammas.

Kāpēc vispār šāds jautājums ir aktuāls? Tāpēc, lai ārsti, galvenokārt, anesteziologi caur pirkstu varētu pārbaudīt asins piesātinājumu ar skābekli. Ja skābekļa trūkst, zem naga parādās zila nokrāsa. Tieši tādēļ mediķi rekomendē vismaz vienu nagu atstāt dabisku vai vismaz lakotu ar tādu krāsu, kurai redzams cauri.

Rīgas Dzemdību nama vecmāte Laila Laganovska apstiprina, ka stingras prasības, protams, nepastāv, tomēr visām topošajām mammām būtu vērts par šo jautājumu aizdomāties – gan tām, kuras pošas uz plānotu ķeizargrieziena operāciju, gan tām, kuras dodas dzemdēt dabiskā ceļā. Dzemdībās iespējami dažādi sarežģījumi, tās nekad nevar prognozēt, tādēļ labāk nodrošināties pašai un vienu nagu atstāt dabisku, iesaka vecmāte.

Viņas pieredze rādot, ka ir arī gana daudz apzinīgu topošo mammu, kuras uz dzemdībām ierodas sakoptas – ar pedikīru, manikīru, bet roku nagi vai nu nolakoti gaišā krāsā vai viens nags atstāts dabisks. Tas ir vislabākais variants, turklāt tas ir tikai pašas un mazuļa veselības drošības labā.

Vēl viena aktualitāte, kurai vecmāte vēlas pievērst uzmanību – nagu garums. "Protams, koptas rokas, skaists manikīrs uzlabo sievietes pašsajūtu, ceļ pašapziņu, tomēr ir jāpiedomā pie tā, kā ar pārāk gariem nagiem varēsi kopt mazuli, kura ādiņa ir tik maiga. Mamma nejauši ar garo nagu var savainot mazulīša ādiņu, vai tas ir vajadzīgs? Tādēļ mēs, vecmātes, sievietēm tomēr iesakām padomāt par nagu garumu – ja negribas pavisam īsi apgrieztus, tad izvēlēties vismaz vidēja garuma," tā Laganovska.

Foruma diskusiju par šo tēmu vari palasīt vai tajā iesaistīties pati – šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!