Foto: Shutterstock
Vai bērni ir jālutina? Un ja jā, kā pareizi to darīt? Vai ir jāizdabā ikvienai bērna kaprīzei un vēlmei? Gan jau šajā jautājumā vecāku skatījums dalās divās frontēs – vieni joprojām uzskata, ka jebkāda lutināšana nodara tikai kaitējumu bērna audzināšanā, bet citi ļaujas šim priekam, sakot – ko gan citu man lutināt, ja ne savu bērnu!

Portāls "The Village" jautājumu – vai vajadzētu lutināt bērnu – uzdeva diviem speciālistiem – Marijas Montesori pedagoģijas pedagogam un bērnu psihologam. Ko tad viņi saka par šo lietu?

Jaroslavs Panasovs, Montesori pedagogs, kurš arī vada šīs pedagoģijas centru "Laimīgs bērns":

"Viennozīmīgi – bērnus ir jālutina. Tikai jālutina nevis ar materiālām dāvanām un visatļautību, bet kvalitatīvu laika pavadīšanu. Bieži vecāki pieļauj, ka ir pilnīgi pietiekami mazulim nopirkt kārtējo vēlamo rotaļlietu. Bet prieks no šī jaunuma ir īslaicīgs – tam piemīt īss efekts, un tas ātri pāriet. Piedzīvojot īslaicīgas emocijas, bērns visbiežāk mantiņu nomet, un tā itin drīz atrodas tādu pašu priekšmetu kaudzē, kaut kur kastē istabas kaktā. Daudziem vecākiem tas ir pazīstami, un bērns prasa vēl un vēl, neraugoties uz mantu daudzumu mājās.

  • Kā neizlutināt bērnu? Ieteikumus atradīsi te.
Bieži zem vārdiem "lutināt" vecāki saprot pārmērīgu bērna aprūpi, pieļaujot, ka viņš nespēj būt patstāvīgs atbilstoši vecumam. Piemēram, viņam atsaka gūt pieredzi un iespēju patstāvīgi pieņemt lēmumus dažos jautājumos. Tā rezultātā mazais ģimenes loceklis pierod, ka pieaugušie viņu apkalpo, visu viņa vietā izlemj, un sāk vēl aktīvāk to pieprasīt.
Foto: Shutterstock

Izdabāšanai kaprīzēm šādā stilā: "Ņem! Tikai nekliedz", noved vien pie pārejošas aizsardzības. Kā sekas tam būs – vēl lielākas kaprīzes. Jo bērni lieliski prot vadīt pieaugušos. Viņi precīzi zina, kur un kā strādā konkrētas manipulācijas. Un meklējot pozitīvas emocijas, viņi izmantos šos instrumentus vēl apzinātāk.

  • Kādas ir izlutināta bērna pazīmes, uzzini šeit.

Bieži bērni kļūst izlutināti, jo pieaugušie ar savām darbībām viņos formulē kļūdainus mērķus. Katrs bērns taču, tāpat kā pieaugušais, precīzi zina, ko vēlas. Bet viņš vēlas piedzīvot prieku, pozitīvas emocijas, būt laimīgs. Tieši tas arī ir bērnu uzvedības dzinējspēks. Pieaugušā uzdevums – tam radīt pareizos noteikumus.

Viens no pozitīvu emociju gūšanas veidiem ir komunikācija. Runa ir par laiku, ko tu velti tikai bērnam. Tā var būt kopīga grāmatas lasīšana vai jebkura cita kopīga nodarbe, kuras laikā gan bērns, gan pieaugušais gūst prieku. Manā skatījumā, tieši tā ir jālutina bērns."

Aleksandrs Pokriškins, bērnu psihologs:

"Vārdam "lutināt" ir divas nozīmes – izdabāt kaprīzēm un izrādīt īpašas rūpes, un sniegt prieku. Tādēļ dažreiz patiešām bērns ir jālutina, bet dažreiz – nē. Proti, iegādāties bērnam jebkuras rotaļlietas katrā veikala apmeklējuma reizē, ir acīmredzami kaitīgi.
Foto: Shutterstock

Pēc tam ar bērnu kļūst neiespējami sarežģīti kaut ko sarunāt: jebkuri ierobežojumi sāk viņā izraisīt vētrainu protestus, un vēl papildus viņš nemācās saudzīgi attiekties pret savām lietām.

  • Septiņas pazīmes, kas liecina – vecāki pārlieku lutina bērnu, atradīsi šajā rakstā.

Taču dažreiz vecākiem ir patīkami bērnu iepriecināt ar negaidītiem pārsteigumiem vai vienkārši atļaut vakarā noskatīties filmu, nevis iet gulēt, kā parasti. Un tas ir svarīgi: šādi brīži mūs satuvina ar bērniem, ļauj viņiem sajust mūsu rūpes.

Tādēļ ir nepieciešams ievērot līdzsvaru. Ja tev nākas tirgoties ar bērnu pat nenozīmīgu iemeslu dēļ – piemēram, kad aiziet no rotaļu laukumiņa, tīrīt zobus vai iet gulēt, acīmredzams, ir vērts tavai komunicēšanai ar bērnu pievienot kaut kādu konsekvenci, ieviest kādu noteikumus. Ja tu sevi pieskaiti pie stingriem vecākiem, tad neplānots pirkums vai neliela dienas režīma pārkāpšana nekādi nekaitēs tavam bērnam."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!