Foto: Shutterstock
Salīdzinot ar pieaugušajiem, bērniem ir citas uztura vajadzības: maza bērna kuņģis ir piecreiz mazāks nekā pieaugušajam, savukārt nepieciešamo uzturvielu daudzums – līdz pat septiņām reizēm lielāks. Taču mazāk nekā 10 procenti vecāku Latvijā zina, cik daudz uzturvielu bērnam nepieciešams, turklāt bieži mazuļi pārāk agri tiek sākti barot ar pārtiku, kas vairāk domāta pieaugušajiem.

Oktobra sākumā atklāta vecākus izglītojoša kampaņa "Mazais nav lielais", kuras mērķis ir atgādināt par piemērotu uzturu mazuļiem pēc viena gada vecuma, un pirms tās "Aptamil3" veicis vecāku aptauja par gadu līdz trīs gadus vecu bērnu uztura paradumiem.

Vecāku aptaujas rezultāti atklāj: lai gan 76 procenti vecāku novērtē savas zināšanas par bērnam piemērotu uzturu kā labas, 42 procenti vecāku Latvijā kļūdaini uzskata, ka mazuļi viena līdz trīs gadu vecumā var ēst visu to pašu, ko pieaugušie. Turklāt liela daļa vecāku ir pārliecināti, ka mazam bērnam nepieciešams tāds pats daudzums uzturvielu, piemēram, dzelzs, D vitamīna un svarīgo taukskābju daudzums kā pieaugušajam.

Bērna pāreja uz pilna spektra ēdienkarti

Ap 20 procentu vecāku atzīst, ka pārtrauc gatavot īpaši pielāgotu uzturu, bērnam sasniedzot sešu mēnešu vecumu. Lielākā daļa – 67 procenti – pāragri to beidz darīt, kad bērnam aprit gads. "Viena gada vecumā bērns var sākt ēst visu pārtikas grupu produktus, tomēr pāreja uz pilna spektra ēdienkarti jāveic gudri, atceroties, ka mazais nav lielais. Vecākiem nepievēršot pienācīgu uzmanību uztura nozīmei maza bērna attīstībā, tas rada hronisku saslimšanu un vielmaiņas problēmu riskus nākotnē," brīdina pediatre Anna Birka, piebilstot, ka ar jauniem ēdieniem mazuļi jāiepazīstina pamazām.

Lai palīdzētu vecākiem uzlabot savas zināšanas, pediatre Anna Birka, uztura speciāliste Guna Rijkure un veselīga uztura vēstnese, divu bērnu mamma Laura Grēviņa kampaņas laikā stāstīs par piemērotu uzturu mazulim pēc gada vecuma un dalīsies praktiskos padomos un receptēs.
Foto: Shutterstock

"Veselīgs un bērnam piemērots ēdiens nenozīmē, ka pie plīts jāpavada visa diena vai jāiztukšo maciņš. Bez tam – to var pielāgot tam, ko mazais jau iecienījis. Lielākajai daļai bērnu garšo makaroni – kāpēc lai tie nebūtu lēcu makaroni, kuru uzturvērtība ir daudz augstāka? Tāpat var pievienot dārzeņus, piemēram, bietes – mazais ne tikai saņems dienas dārzeņu devu, bet ēdiens šķīvī būs koši rozā. Un mazie taču ēd ar acīm!" pieredzē dalās divu dēlu mamma Laura Grēviņa.

Augļu sula – ēdiens, nevis dzēriens

88 procenti vecāku atzīst, ka bērnu aptaukošanās ir aktuāla problēma, tomēr teju puse vecāku mazu bērnu ēdienkartē regulāri iekļauj saldinātos dzērienus: vairāk nekā puse (54 procenti) uzturā regulāri lieto saldinātus jogurta dzērienus un teju trešdaļa – sulas no pakām. Gadu līdz trīs gadus veci bērni regulāri uzturā lieto arī neveselīgus našķus: 51 procents starp ēdienreizēm našķojas ar konfektēm vai citiem saldumiem. Tāpat ceturtā daļa Latvijas bērnu vecumā no viena līdz trīs gadiem regulāri ēd kūkas un smalkmaizītes, kā arī biezpiena sieriņus.

Uztura speciāliste Guna Rijkure stāsta, ka arvien biežāk novēro aptaukošanās problēmu skolās: "Kādreiz tie bija atsevišķi gadījumi, tagad gandrīz katrā klasē ir vismaz pāris bērnu, kuru vecākiem būtu jāpievērš īpaša uzmanība bērna svaram."

Lai bērnam nerastos priekšlaicīgas vielmaiņas problēmas, uztura speciāliste iesaka mazuļa ēdienkartē izvairīties no sāls – sāls pievienošana uztura gatavošanas procesā un gatavai maltītei nav nepieciešama. Sāli ieteicams aizvietot ar garšaugiem, piemēram, dillēm, pētersīļiem, sīpollokiem, timiānu. Tāpat, ja bērnu nepieradina pie cukura – saldinātiem dzērieniem un saldumiem, viņi tos arī neprasīs.
Foto: Shutterstock

"Cukurs dod ātru enerģiju, liekas kalorijas un negatīvi ietekmē mazuļa apetīti, tai pat laikā nepapildina mazuļa organismu ar vērtīgām uzturvielām. Svaigi spiestas sulas var ik pa laikam aizvietot augļu porciju vai papildināt kādu ēdienreizi. Bet vecāki nedrīkst aizmirst – veselīgi produkti arī satur cukurus un kalorijas, kas nepatērēti var veidot tauku rezerves!" atgādina Rijkure.

Vecāku zināšanu trūkums – kavēklis veselīgam bērna uzturam

Kā galvenos iemeslus, kas ģimenēm traucē ēst veselīgāk, 17 procenti vecāku min zināšanu trūkumu par veselīgu uzturu, bet 21 procents – laika trūkumu ēst gatavošanai.

"Aptamil" zīmola vadītāja Agnese Uzrauga atzīst: "Veselīgs un mazulim piemērots uzturs var būt pat ļoti garšīgs – ja vien protam to pagatavot. Tāpat ir gana daudz iespēju veselīgu, bērna uztura vajadzībām atbilstošu ēdienu pagatavot ātri un vienkārši. "Mazais nav lielais" ir atbilde vecākiem, kuriem trūkst zināšanu, lai ēstu veselīgāk. Kampaņas ietvaros plānojam ne tikai izglītot vecākus par mazu bērnu uztura principiem, bet arī dalīties ar praktiskām receptēm ēdiena gatavošanas meistarklasēs Lauras Grēviņas vadībā, kur māmiņas mācīsies gatavot savam mazulim piemērotu maltīti."

Vecāku aptauja veikta interneta vidē šā gada augustā – septembrī. Aptaujā piedalījās 590 bērnu vecāki, kuri audzina bērnus vecumā no viena līdz trīs gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!