It kā vispārzināms fakts, ka smēķēšana var kaitēt gan mazuļa veselībai, gan palielināt priekšlaicīgu dzemdību norisi, elpošanas problēmas un mazu dzimšanas svaru mazulim. Bet pētījums, ko veikusi Daremas Universitātes (Lielbritānija) pētniece Nadja Reislande, norāda cik nopietnu ietekmi smēķēšana grūtniecības laikā atstāj uz mazuļa attīstību, tostarp nervu sistēmu.

Virkne ultrasonogrāfijā (USG) veiktu uzņēmumu redzams, kā smēķējošu grūtnieču gaidāmie mazuļi cenšas aizsargāties no kaitējuma, vaibstoties un aizsedzot acis.

Kā vēsta portāls Goodhousekeeping.com, pētniece analizējusi 20 sievietes, no kurām četras izsmēķējušas vidēji 14 cigaretes dienā. Sievietēm 24., 28., 32. un 36. grūtniecības nedēļā veikta USG izmeklēšana. Pētījums atklāj, ka tie mazuļi, kuru mammas smēķēja, daudz biežāk pieskārās savai sejai un mutei, nekā tie, kuru mammas nesmēķē.

Lai gan šīs kustības – pieskarties sejiņai, ir dabiskas, jo tādā veidā mazuļi jau iepazīst savu ķermeni, tomēr pētījums apliecinājis, ka smēķēšana grūtniecības laikā nelabvēlīgi ietekmē augļa nervu sistēmu.

Pētniece gan atzinusi, ka rezultāti nav visaptveroši, jo 20 sievietes nav liels skaits, tomēr viņa uzsver, ka pētījumi jāturpina, lai varētu nākt klajā ar neapgāžamiem pierādījumiem.

Līdz tam, medicīnas eksperte cer, ka šie šokējošie attēli motivēs sievietes atmest smēķēšanu grūtniecības laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!