Foto: Shutterstock
Kas gan ir bērnība bez rotaļlietām? Jaunākajiem ģimenes locekļiem vecāki, radinieki, draugi parasti sadāvina ne vienu vien rotaļlietu, spēli, mašīnīti, puzli, ar ko bērnam nodarboties un veicināt radošo domāšanu. Daudzos gadījumos var novērot, ka bērns spēlējas ar šķietami netipiskām rotaļlietām, proti, tādām, kas neatbilst viņa dzimumam.

Tāpēc turpinājumā atradīsi vairākus rakstus, kuros skaidrots, vai ir slikti, ja meitene spēlējas ar puišiem paredzētām rotaļlietām, savukārt zēni automašīnu vietā izvēlas lelles. Tāpat ieteikts, piemēram, kā tikt galā ar lielo mantu birumu mājoklī un cik daudz rotaļlietu nepieciešams zīdainim.

Par daudz rotaļlietu: kā cīnīties ar milzīgo mantu kalnu

Foto: Shutterstock

Vairākas kastes ar rotaļlietām, no kurām daļa pat netiek izmantota, taču kāds ciemiņš allaž atnes ko jaunu. Reizēm arī paši vecāki grēko, arvien pirkdami jaunas mantiņas, ar ko atvasei spēlēties, labi zinot, ka mājās jau līdzīgas stāv, pamestas kaut kur plaukta stūrī.

Lasīt vairāk

Speciāli vai nejauši: kāpēc bērni lauž rotaļlietas

Foto: Shutterstock

Mīļais lācēns palicis bez ķepas, lelle – bez kājas, bet lielais kravas auto jau sen vairs neizskatās tā, kā no veikala… Pazīstama aina? Jā, bērni mantas lauž, turklāt nereti arī vismīļākās. Un te nav vietas runām – dārga vai lēta, bērna "ķetnās" nonāk dažādas mantas, kuras var pamatīgi ciest. Dažreiz vecākiem šķiet, ka vēlme kaut ko salauzt, mīt teju katrā bērnā.

Lasīt vairāk

Antropologs: bērnu rotaļlietu dalīšanai pēc dzimuma var būt negatīvas sekas

Foto: Shutterstock

Bērnu rotaļlietu dalīšanai pēc dzimuma var būt negatīvas sekas, tostarp kavētas bērna kognitīvās spējas un attīstība, tā Briselē notiekošajā ikgadējā konferencē "Sieviešu tiesības trauksmainajos laikos" atzina beļģu antropologs, seksologs un vēsturnieks Vims Slabbinks.

Lasīt vairāk

Vai bērniem nepieciešamas rotaļlietas – ieroči: ekspertu viedoklis

Foto: Shutterstock

Daudzi vecāki apzināti mēģina savus bērnus pasargāt no cietsirdīgās dzīves puses, kas saistīta ar ieročiem. Daļa no viņiem ir pārliecināti pacifisti. Viņi tic, ka pasauli tādā veidā padarīs labāku, ja bērnu rokās nenonāks rotaļu ieroči.

Lasīt vairāk

Kāpēc un cik daudz zīdainim vajag mantu; pareizākā rotaļlietu izvēle

Foto: Shutterstock

Tavs mazulis ir nācis pasaulē. Vai tu spēj iedomāties, kas ir viņa pirmā, vislielākā un vislabākā rotaļlieta? Mamma! Tieši tā – mammas acis, mammas rokas. Un tomēr, mazajam augot un apveļoties, arī bez īstām mantām neiztikt. Par to, cik daudz un kādas rotaļlietas būtu vispareizākā izvēle bērna pirmajā un otrajā dzīves pusgadā, portāla "Cālis" un medicīnas centra "Vivendi" kopīgi rīkotās Vecāku skolas ceturtajā lekcijā vecākiem stāstīja un rādīja fizioterapeite Zane Paiča.

Lasīt vairāk

Puika spēlējas ar lellēm: norma vai kļūda audzināšanā

Foto: Shutterstock

Zēniem – mašīnas un roboti, meitenēm – lelles un trauciņi. Tas viss mūsos jau ielikts bērnības šūpulī. Tādēļ ir pilnīgi normāli, ja mammu un tēti satrauc dēla interese par "meiteņu" lietām. Mazais vīrietis, pagrūžot malā mašīnītes un robotiņus, spēlējas ar balerīnām vai knupīšiem. Ko tas nozīmē un vai vecākiem pret to jācīnās, "Letidor" stāsta psiholoģe Alīna Delisa.

Lasīt vairāk

Meitene biksēs jeb Kāpēc meita labprātāk izvēlas zēniem domātās rotaļlietas

Foto: Shutterstock

Ja meitenei vairāk patīk runāties par augstu kalnu virsotņu iekarošanu, pirātiem, automašīnām un lidmašīnām, nekā par apģērbiem vai jaunām kulinārijas receptēm, tad šis raksts būs tieši par viņām.

Lasīt vairāk

Jo mazāk, jo labāk: 14 iemesli nepirkt bērniem daudz rotaļlietu

"Nepirkšu tev vairāk rotaļlietu! Tev ir jau visa istaba mantās, bet tu ar tām nespēlējies!" Pazīstama tēma, vai ne? Bet, redz, bērns nespēlējas tādēļ, ka mantu ir tik daudz, daudz vairāk, nekā būtu nepieciešams pilnvērtīgām bērnu spēlēm. Neticami, bet fakts: bērnam nav nepieciešams tik daudz rotaļlietu. Tieši pretēji: jo to būs mazāk, jo bērnam labāk. Tagad paskaidrosim, kādēļ.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!