Augļa attīstība

Iespējams, tieši šajā nedēļā tevī sākusi augt jauna dzīvība jeb olšūna ir satikusies ar spermatozoīdu. Mazulis sāk ieligzdoties dzemdē, taču vēl neuzņem barības vielas no tevis. Par to, kā notiek apaugļošanās, lasi šeit.

Ja tiek runāts par embrionālo pieeju, sāk veidoties unikāls orgāns – placenta. Šāds orgāns, kas veidojās no mātes un embrija šūnām tikai grūtniecības gadījumā. Tas sastāv no divām daļām- – mātes daļas un augļa daļas. Šis orgāns sintezē un akumulē vielas un hormonus, kas nepieciešami normālas grūtniecības attīstībai, veido neiro-humorālas attiecības sistēmā māte-bērns. Embrijs ir ļoti, ļoti mazs. Būtībā tas ir vien kā šūnu kopums, bet tās ļoti ātri aug un vairojas.

Sākas šūnu diferenciācija:

  • vairojas šūnas, no kurām veidosies nervu sistēma, āda un mati;
  • kuņģa-zarnu trakta šūnas;
  • asinsrites, dzimumsistēmas un kaulu-muskuļu šūnas.

Embrija garums ir ap 0,36-1mm, svars 0,5 g un to jau var pamanīt, piemēram, ja tiktu veikta ultrasonogrāfiskā izmeklēšana.

Tomēr atceries, ka pat agrīnā grūtniecības periodā tevī notiek daudz izmaiņu. Bet īsumā – iedomājies, kā liels skaits spermatozoīdu mēģina tikt līdz otrajā nedēļā izraudzītajai olšūnai. Līdz tai tiks tikai viens spermatozoīds – kad tas iekļuvis olšūnā, "vārti" aizveras, lai neviens cits vairs netiktu ielaists. Protams, tas ir tēlainā valodā, toties viegli saprotams. Šajā brīdī ir notikusi apaugļošanās, olšūna "uzsūc" visu uzvarējušajā spermatozoīdā esošo informāciju un sievietes organismā ir sācies lielais pārmaiņu laiks.

Interesanti, ka, savienojoties vīrieša un sievietes šūnām, kopā izveidojas 46 hromosomas, ko dēvē par zigotu. Tas ir īpašs veidojums, kuram ir savs ģenētiskais kods un, tas nosaka gaidāmā bērna dzimumu, viņa vizuālo izskatu, arī raksturu.

Pārmaiņas sievietē

Ja tiek runāts par embrionālo pieeju, jāatceras, ka no šī brīža jūs visu darāt divatā!

Izdalījumi no maksts paliek krēmveida vai caurspīdīgi, gaiši, var saturēt nedaudz asiņu (implantācijas izdalījumi), pieaug nogurums, var parādīties tūskas, jo organisms aiztur šķidrumu. Ap šo laiku vari pamanīt apetītes svārstības, iespējama reakcija uz smakām, garšām, var parādīties slikta dūša, rīta vemšana, krūtis piebriest un paliek sāpīgas. Tāpat tiek novērotas psihoemocionālas svārstības – garastāvokļa spontāna maiņa, uztraukums, nepamatota nervozitāte, "viss krīt no rokām".

Pārmaiņas sievietes organismā ir notikušas, ļoti lielas izmaiņas, tomēr ne visas grūtnieces šajā nedēļā jūt kaut ko citādāku. Vairums pat vēl nezina, ka palikušas stāvoklī, jo nav nemaz sagaidīts brīdis, kad kavējas menstruācijas, kas arī ir visbiežākais veids, kā sievietes uzzina, ka ir gaidāms mazulis. Protams, izslēdzot tos gadījumus, kad, ilgstoši mēģinot ieņemt mazuli, pāris cītīgi seko ķermeņa izmaiņām, izmantojot dažādas metodes.

Ap šo laiku, parādoties aizdomām par grūtniecību, vari iegādāties mājās veicamu grūtniecības testu, taču ticamāki rezultāti gaidāmi, ja to veiksi vēl pēc kādas nedēļas. Ja mazuli plānojāt un arī iepriekš mērīji ķermeņa bazālo temperatūru ovulācijas noteikšanai, izmēri to vēlreiz. Ja būsi stāvoklī, temperatūra pēc ovulācijas nekrītas, bet paliek virs 37 grādiem pēc Celsija. Un nesteidzies arī doties pie ārstiem, šajā laikā nekādi izmeklējumi nav jāveic, taču nekavējoties pie daktera jāvēršas tad, ja sajūti krampjainas sāpes vēdera lejasdaļā vai sākusies spēcīga asiņošana.

Pirmās pazīmes, kas varētu liecināt, ka esi gaidībās, varētu būt lielāks nogurums nekā parasti, jutīgākas krūtis, nedaudz arī slikta dūša. Var arī rasties nepatika pret kādu ēdienu vai smaržām, smakām, bet, savukārt, uz kādu citu ēdienu var uznākt kāre, lai gan iepriekš varbūt šo ēdienu nemaz neesi ēdusi. Bet visas šīs pazīmes katrai sievietei var būt ļoti individuālas. Citai varbūt nebūs nekādu simptomu.

Un nesteidzies ar kādu papildu vitamīnu lietošanu. Jo mazāk zāļu, jo labāk. Tiesa, ja grūtniecību esi plānojusi jau iepriekš, iespējams, jau lieto folskābi. Ir pierādīts, ka folskābes lietošana 500 mikrogrami dienā samazina nervu caurulītes defektu rašanās risku, to vajadzētu uzsākt jau trīs mēnešus pirms plānotās grūtniecības. Tāpat ir pierādiīs, ka grūtniecēm nepieciešams papildus 150 mikrogrami joda, kuri vissvarīgākie tieši pirmajā trimestrī. Un jābūt arī pietiekamam D vitamīna daudzumam, kura deficīts ir plaši izplatīts Latvijā. Taču par šiem jautājumiem labāk runāt ar speciālistiem.

Te daži Rīgas Dzemdību nama ginekoloģes, dzemdību speciālistes Larisas Tomkovičas ieteikumi šai nedēļai:

  • Samazini fiziskās aktivitātes;
  • Pareizs uzturs;
  • Vairāk pastaigājies svaigā gaisā;
  • Izvairies no stresa situācijām;
  • Izvairies no zālēm, konsultējies ar savu ārstu, atrisini jautājumus par zāļu lietošanu, ja tev ir hroniska saslimšana;
  • Pārtrauc smēķēt un lietot alkoholu!
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!