Foto: Publicitātes attēls

"Tele2 Shared Service Center" izsludinājis pieteikšanos uz 100 stipendijām programmēšanas pamatu apguvei. paredzēts, ka stipendijas varēs saņemt 3.–4. klašu skolnieces.

28. aprīlī starptautiskās "Meitenes IKT nozarē" dienas gaitā Latvijas Universitātes Dabaszinātņu akadēmiskajā centrā studenti un jaunie profesionāļi pulcējās "Tele2 Shared Service Center" rīkotā pasākumā "Girls Make IT Happen 2016". Tā laikā tika runāts par informācijas tehnoloģiju (IT) nozares tendencēm un meiteņu lomu tajā, kā arī izsludinātas 100 stipendijas 3.–4. klašu meitenēm programmēšanas pamatu apguvei.

Stipendijas tiks piešķirtas pirmajām 100 meitenēm, kuras tiks reģistrētas mājaslapā Learnit.lv, no tām pilsētām, kurās būs vislielākais interesentu skaits. Stipendija segs "LearnIT" kursu apguvi, kas norisināsies no 2016. gada septembra katru otro sestdienu divu mēnešu garumā. Pieteikšanās stipendijai sākās 29. aprīlī pulksten 11. Nodarbībās meitenēm būs iespēja apgūt mūsdienu tehnoloģijas, attīstīt loģisko un kritisko domāšanu un izpaust radošumu, bet, mācībām noslēdzoties, skolnieces spēs izprast programmēšanas pamatprincipus.

Kā norāda "CV-Online Latvia" vadītājs Aivis Brodiņš, IT nozare ir otra pieprasītākā darba kategorija Latvijā, kas veido 10 procentus no visiem darba sludinājumiem. "CV-Online" dati liecina, ka no portāla lietotājiem 17 procentiem sieviešu ir pieredze un vēlme strādāt IT nozarē. No visiem profesionāļiem, kas pēdējo trīs gadu laikā pieteikušies IT pozīcijām, 15 procenti ir sievietes, bet no darbā pieņemtajiem – 13 procenti. Tomēr šim procentuālajam sadalījumam ik gadu ir tendence pieaugt.

"Pieprasījums pēc IT speciālistiem turpina būtiski palielināties – pēdējo sešu gadu laikā tas pieaudzis divas reizes un varam prognozēt, ka tas tā turpināsies. Šī nozare viennozīmīgi izceļas ar labām karjeras perspektīvām gan Latvijā, gan Eiropā un pasaulē, un tā ir lieliska nozare, kurā savu nākotni veidot arī sievietēm," skaidro Brodiņš.

Lai iedrošinātu arvien vairāk meiteņu pievērsties IT jomai, izglītošana jāsāk jau bērnībā. Kā norāda Linda Sinka, "LearnIT" līdzdibinātāja, skolēnu programmēšanas nodarbībās redzams, ka meitenes programmēšana aizrauj tikpat ļoti kā zēnus. "Bērni ir atvērti un zinātkāri, viņiem nav stereotipu par to, ka programmēšana ir kaut kas sarežģīts vai arī, ka tā ir piemērota tikai zēniem. Viņiem nav aizspriedumu un viņi ātri mācās un mēs redzam, ka meitenes ir ļoti motivētas sasniegt labāko rezultātu, tikai viņas vajag iedrošināt," uzsver Sinka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!