Foto: Privātais arhīvs
Silvestram Freibergam ir 18 gadu. Viņš ir šarmants, ļoti simpātisks un atklāts. Jau divus gadus viņš dzīvo, zinot par savu smago diagnozi – melanomu, bet turas stingri – smaida un pat joko. Pašlaik viņam neklājas viegli – dzīve pārbauda jaunieša izturību. Bet viņš nemaz nepieļauj tādu domu, ka varētu padoties slimības priekšā un pārstāt cīnīties. Viņš tic, ka viss izdosies.

Ir ļoti grūti pārkāpt sev pāri un lūgt palīdzību cilvēkiem, kurus nemaz nepazīsti. Bet citas izejas nav. Ir diagnoze – melanoma. Ir zāles, kam jāglābj viņa dzīvība. Zāļu cena ir milzīga – 95 000 eiro gadā. Mazajai, nebūt ne bagātākajai ģimenītei, kurā bez Silvestra ir tikai tētis, ome un opis, nav kur dabūt šādu naudu. Palīdzība ir vajadzīga ļoti steidzami. Par Silvestru stāsta "Baltkom radio" raidījums "Zaļā lampa".

Astoņpadsmitgadīgā Silvestra dzīve ir pilna ar cilvēkiem, kurus viņš ļoti mīl. Jaunieti ir uzaudzinājis tētis. Ģimenes albumā bērnu fotogrāfijās tieši tētis uzmanīgi tur rokās mazuli autiņos un dod viņam ēst no pudelītes. Mamma viņus pameta, kad puisītis bija vēl pavisam maziņš. Pirmoreiz Silvestrs viņu satika, jau būdams pieaudzis. Viņi abi ar tēti atrada mammu, vienreiz satikās un vairāk nav redzējušies. Tā nu sanāca.

Tētis deva dēlam vārdu par godu aktierim Silvestram Stallonem – jaunībā viņš aizrāvās ar filmām, kurās tēloja šis aktieris, un bija ļoti sportisks. Dēls izaudzis smuks, gudrs un drosmīgs. Viņi ar tēti ir lieli draugi.

Silvestra tētis ir celtnieks. Pirms diviem gadiem, kad Silvestram bija 16, viņš palīdzēja tētim celtniecībā un ievainoja dzimumzīmi. Tā sāka asiņot. Silvestrs izgāja pārbaudi Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā. Tur teica, ka dzimumzīme jāoperē. Standarta operācija bija jāgaida pusgadu vai arī jāmaksā par steidzamību 2500 eiro. It kā nekas steidzams nebija, tāpēc nolēma mierīgi gaidīt, kad pienāks kārta. Operācija izrādījās neveiksmīga, to vajadzēja atkārtot. Tikai tad ārsti izlēma, ka jāpārbauda, vai tas nav ļaundabīgs veidojums. Diagnoze – melanoma. Nākamā operācija paveikta jau Onkoloģijas centrā Gaiļezerā.
Foto: Privātais arhīvs

Sākušās komplikācijas. Pavisam Silvestrs tika operēts septiņas reizes. Pēdējā operācija ir veikta pirms mēneša. Puisis ir izgājis arī starošanas kursu. Zāles, ar ko viņš ārstēts līdz šim, nepalīdzēja. Tagad onkologu konsīlijs nozīmēja Silvestram preparātu "Keytruda", tā gada kurss izmaksās 95 000 eiro. Šis preparāts ir ļoti efektīvs tieši šīs diagnozes gadījumā, daudziem slimniekiem šīs zāles jau palīdzējušas. Bet to cena – faktiski tā ir dzīves cena – reāli šokē.

Ome un opis. Viņi aizstāja zēnam mammu. Pēc trīs gadiem viņiem būs zelta kāzas, un Silvestrs jau tagad gudro, kā varētu viņus iepriecināt. Kad tētis Margots pastāstīja saviem vecākiem, ka viņu mazdēlam ir vēzis, visi trīs pieaugušie raudāja kā bērni. Uzreiz pateikt puisim par briesmīgo diagnozi viņi nespēja – sadūšojās to izdarīt gandrīz pēc mēneša. Tagad ome un opis ir gatavi ieķīlāt vienīgo mazo dzīvoklīti lietuviešu projekta mājas pirmajā stāvā (Silvestrs ar tēti īrē mājokli Bolderājā), lai tikai glābtu puisi.

Opim ir restauratora profesija. Tieši no opja un tēta interesi par celtniecību mantoja arī Silvestrs. Pērn viņš iestājās tehnikumā mācīties apdares darbu tehnoloģiju. Viņam ļoti patīk mācīties, darbs celtniecības nozarē arī iet pie sirds. Savukārt ome saudzīgi glabā mazdēla bērnu dienu fotogrāfijas un dzīvoklī ir iekārtojusi "goda stūrīti", kurā aplūkojamas viņa medaļas par sasniegumiem sportā: Silvestrs daudz spēlējis basketbolu un florbolu.

Mīļotā meitene. Ar viņu Silvestrs iepazinās pirms gada. Godīgi pastāstīja par savu diagnozi. Viņa atbildēja, ka tam nav nozīmes, jo viņa ir blakus. Abiem kopā ir labi, un viņi kaļ plānus kopīgai nākotnei.

Draugi. Silvestram to ir daudz – gan bērnības, gan skolas draugi, gan tehnikuma kursabiedri. Viņš pats ir atklāts un sirsnīgs cilvēks, un draugi ļoti daudz atbalsta Silvestru. Blakus viņiem šķiet, ka viss būs labi un priekšā vēl daudz interesantu piedzīvojumu.

Vēl šajā draudzīgajā ģimenē ir savi mīluļi – sunīte Lota un runcis Picis. Lota ir mīļumiņš un skaistulīte. Viņi ar tēti iegādājās to, atsaucoties uz sludinājumu. Kaķis ir ar trim ķepiņām. Neviens negribēja paņemt izbrāķēto kaķēnu, Silvestram kļuva viņa žēl, un puisis pierunāja tēti paņemt to mājās.

Ko vēl mīl Silvestrs? Džezu, kartingu, florbolu, futbolu, volejbolu, makšķerēšanu... Vispār dzīvi.

Uz jautājumu, ko Silvestrs uzskata par galveno, viņš atbild – ģimeni. Viņš gribētu pats savām rokām uzcelt savai ģimenei nelielu mājiņu. Viņa sapņos ir bērni, obligāti – suns un šūpuļkrēsls... Vēl Silvestrs labprāt redzētu Londonu – uz turieni ir pārcēlušies daudzi viņa paziņas, kurus puisis vēlētos apciemot. Tas viss noteikti piepildīsies, tikai pašlaik ir nepieciešama steidzama palīdzība – vienkārši, lai glābtu jaunieša dzīvību.

Radioprogrammas "Zaļa lampa" ("Baltkom radio") labdarības tālrunis 90006383 strādās Silvestram līdz 12. jūnijam. Maksa par zvanu – 1,42 eiro.

Palīdzības konts atrodams šeit, un visa nauda no šī konta, bez jebkādiem atvilkumiem, tiks novirzīta zāļu apmaksai.

Palīdzēt var arī ar tiešu pārskaitījumu Silvestram Freibergam atvērtajā kontā.
Fonds "Ziedot.lv"
Reģ. Nr.: 40008078226
"Swedbank"
Bankas kods HABALV22
Konta Nr. LV95HABA0551006150241
Mērķis: palīdzība Silvestram Freibergam

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!