Foto: Shutterstock
Dienu pirms skolas sākuma, izcilās itāļu ārstes un pedagoģes Marijas Montesori dzimšanas dienā, 31. augustā, no pulksten 10.30 līdz 15.30 Montesori darbnīca "Skrūves un Bantes" aicina bērnus, vecākus, pedagogus un citus interesentus bez maksas iepazīties ar Montesori metodi un tās iespējām, informēja darbnīcas "Skrūves un bantes" Montesori speciāliste Kristiāna Kalniņa.

Pasākums notiks Rīgā, Baložu ielā 18, otrajā stāvā, Montesori darbnīcā "Skrūves un Bantes".

Pulksten 12 un 14 paredzēta nodarbība vecākiem "Kas notiek Montesori nodarbībās?", kurā varēs uzzināt, kā Montesori metode var palīdzēt bērnam vingrināt satvērienu rakstīšanai, apgūt lasīšanas un rakstīšanas prasmi, matemātiku un citu dabaszinātņu pamatus, kā Montesori vidē var stiprināt bērna spēju regulēt savu uzvedību, uzmanības koncentrēšanu un noturību, kas būs nepieciešama skolā.

Pulksten 11 un 14 bērniem tiks piedāvāts zinātnisks stāsts ar eksperimentiem "Kā viss radās, un no kā viss sastāv". Stāsts būs par to, kā radās Visums, zvaigznes, galaktikas, Saules sistēma, tās planētas un arī mūsu Zeme. Stāsīs arī par to, no kā sastāv visas vielas mums apkārt, kas apslēpts Zemes iekšienē, kā veidojas vulkāni un kas notiek, kad sastopas aukstais un karstais gaiss. Ikviens uzzinās pat, kā pašam uztaisīt mākoni. Bērni varēs vērot un arī paši piedalīties eksperimentos, kas veicami ar vienkāršām, mājās atrodamām sadzīves lietām un vielām. Stāsta ilgums – aptuveni 45 minūtes.

Pulksten 13 – nodarbība bērniem "Rotaļas ar planētām". Iepazīstam Visumu un planētas Saules sistēmu – kā izmērīt attālumu no Zemes līdz Saulei? Vērosim, kā rotē planētas ap savu asi un Sauli, kuras no tām ir cietas planētas, kuras – gāzveida.

Savukārt pašiem mazākajiem viesiem no pusotra gada vecuma visu dienu piedāvāsim iemēģināt roku pirmajos praktiskajos darbiņos, kas tiks veidoti no vienkāršām sadzīves lietām.

Visas nodarbības un dalība eksperimentos bērniem un vecākiem 31. augustā būs bez maksas. Vēlama iepriekšēja pieteikšanās pa tālruni 26959422 vai 26554928, vai sūtot e-vēstuli uz skruvesunbantes@gmail.com.

Montesori metodi darbā ar bērniem ieviesa itāļu ārste un pedagoģe Marija Montesori (1870 – 1952). Šī metode joprojām ir atzīta bērnudārzos un skolās visā pasaulē, turklāt tajā izmantotie principi darbā ar bērniem apstiprinājušies arī mūsdienu psiholoģijas pētījumos. Bērna vajadzībām tiek radīta vide, kas pielāgota viņa augumam un iespējām aprūpēt sevi un paveikt darbiņus patstāvīgi, tomēr vienlaikus Montesori vidē pastāv skaidri noteikumi. Tā tiek atbalstīta bērna patstāvība, neatkarība un atbildība darboties pašam, kā arī strādāt neierobežoti ilgi – bērnam ir iespēja vingrināt spēju koncentrēt uzmanību. Izpratni par burtiem, to virknēšanu vārdos un teikumos, kā arī matemātiskajām darbībām un pasauli, kurā dzīvojam, bērns apgūst darbojoties praktiski, aptaustot un kustoties – pētījumi liecina, ka tieši šāda mācīšanās ir efektīva.

Montesori darbnīcā "Skrūves un Bantes" tiek piedāvātas Montesori nodarbības individuāli un grupā bērniem no 3 līdz 6 gadu vecumam. Īpaši mazajiem bērniem no pusotra līdz 3 gadu vecumam piedāvājam pirmo praktisko darbiņu nodarbības Montesori vidē kopā ar vienu no vecākiem vai citu bērnam pazīstamu pieaugušo – bērni pamazām apgūst noteikumus un principus Montesori vidē, mācās pašapkalpošanās prasmes un rūpes par vidi sev apkārt, gatavo roku rakstīšanai un vingrina spēju koncentrēt uzmanību. Palīdz sagatavoties skolai bērnudārzu vecāko grupiņu bērniem, kā arī sniedz atbalstu skolēniem. Notiek arī nodarbības vecākiem un pedagogiem par Montesori metodi un bērnu attīstību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!