Foto: PantherMedia/Scanpix

"Ziedot.lv" izsludina labdarības akciju "Skolēnu veselība", kuras laikā ikvienam vecākam ir iespēja pieteikt savu skolēnu uz bezmaksas fizioterapijas konsultāciju.

Konsultācijas pieejamas no 29. augusta līdz 9. septembrim rehabilitācijas centrā "Poga", Rīgā, Indrānu ielā 13, un pieteikties iespējams, zvanot uz centra reģistratūras tālruņiem 67806020, 24968968.

Kam jāpievērš uzmanība bērniem uzsākot vai atsākot skolas gaitas?

Līdz mācību gada sākumam palikušas vien dažas nedēļas, kad daudzu bērnu un jauniešu ikdiena strauji mainīsies, pēc vasaras aktīvajiem mēnešiem būs atkal jāatgriežas skolas solā un jāpavada daudz laika, sēžot un ilgstoši koncentrējoties.

Pēdējos gados vidēji 30 procentiem bērnu, jau uzsākot skolas gaitas, tiek konstatētas dažādas stājas izmaiņas un sākumskolas vecumā šīs skaitlis tuvojas 50 procentiem, tam par iemeslu var būt gan ilgstošas statiskas pozas, gan fizisko aktivitāšu trūkums, respektīvi, nepareizi organizēta ikdiena, kā arī ergonomikas pamatprincipu neievērošana (smagumu nešana un celšana, darba vides organizēšana utt.) un cits.

Skolas vecumā bērniem notiek visa organisma attīstība, tāpēc ļoti būtiski pievērst īpašu uzmanību mugurkaula stāvoklim, kā arī stājas un gaitas attīstībai, uzsver "Poga" speciālisti.

Vecākiem būtu regulāri jāapskatās bērnu mugura, vai nav novērojama asimetrija, jo tā var strauji progresēt, bērnam intensīvi augot. Pat ja bērns nodarbojas ar kādu sporta veidu, nevar cerēt, ka tas simtprocentīgi novērsīs iespējamas mugurkaula problēmas, jo katrs sporta veids prasa specifisku muskuļu noslogojumu, kas, savukārt, arī rada stājas asimetrijas un muskuļu disbalansu. Tāpēc svarīgi ir pievērst uzmanību vispārīgai fiziskai attīstībai un lai bērns katru dienu būtu fiziski aktīvs, līdzsvarojot to laiku, kas pavadīts sēžot.

Svarīgi pievērst uzmanību tam, ja bērns sūdzas par diskomfortu vai sāpēm kāda ķermeņa daļā,un iemesli var būt dažādi. Ja tā nav smaga saslimšana, tad viens no iemesliem var būt pārāk smaga vai nepiemērota mugursoma, nepareiza poza, sēžot pie rakstāmgalda vai skolas solā, nepareizi sabalansētas fiziskās aktivitātes u.c.

Ko tu iegūsi akcijā

Profesionāli speciālisti var kliedēt bažas, vai problēmu gadījumā sniegt palīdzību. Tieši tādēļ, uzsākot vai atsākot skolas gaitas, ir svarīgi saņemt profesionālu fizioterapeitu konsultāciju, kas var novērst skolēnu stājas asimetrijas un citas mugurkaula problēmas.

Septembrī tiek atzīmēta Vispasaules fizioterapijas diena, kad sabiedrība tiek aicināta pievērst uzmanību savam fiziskajam stāvoklim un speciālisti uzstājas ar izglītojošu informāciju. Ņemot vērā, ka Vispasaules fizioterapijas diena tiek atzīmēta septembrī, rehabilitācijas centrs "Poga" piedāvā vecākiem saņemt konsultācijas par savām atvasēm, kas tūlīt uzsāks vai atsāks skolas gaitas. Akcijā ikvienam vecākam ir iespēja pieteikt savu atvasi uz bezmaksas fizioterapeita konsultāciju laika periodā no 29. augusta līdz 9. septembrim.

Sertificēta fizioterapeite Evita Dubiņina uzsver, ka savlaicīga skolēnu veselības stāvokļa novērtēšana var ļaut izvairīties no nopietnām bērnu un jauniešu mugurkaula, stājas un muskuļu disbalansa.

Fizioterapeita konsultācijas laikā svarīgi izvērtēt skolēna vispārējo fizisko stāvokli, muguras stāvokli, stāju, muskuļu tonusu. Ar vecākiem izrunāt skolēna dienas ritmu, sabalansētas fiziskās aktivitātes, dot padomus par pareizu mājas darbu pildīšanu un laiku, kas tiek pavadīts sēdus mājās un skolas solā, mugursomas smagumu un citas detaļas. Ja būs nepieciešams, tad fizioterapeits rekomendēs turpmāko sadarbības plānu – nākt ciemos pie speciālista reizi pāris mēnešos vai sākotnēji apmeklēt biežākas vingrošanas nodarbības.

Pieteikties ikviens var jau no šodienas, zvanot pa tālruni uz centra "Poga" reģistratūru 67806020, 24968968.

Rehabilitācijas centrā "Poga" fizioterapeiti ir savas jomas profesionāļi un zināšanas papildinājuši ASV un Šveices speciālistu vadībā, iegūstot sertifikāciju darbam ar īpašu gaitas robotu "G-EO System" un vingrošanas sistēmu "TheraSuit".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!