Foto: Publicitātes foto
Lai aicinātu sabiedrību darīt labu citiem, tādējādi palīdzot pašiem sev, labdarības organizācija "Palīdzēsim.lv" no 17. līdz 23. oktobrim jau astoto gadu Latvijā rīkoja Labo darbu nedēļu, kad visa sabiedrība tika aicināta palūkoties apkārt un ieraudzīt, kam nepieciešama palīdzība, neieguldot lielus finanšu līdzekļus. Akcijas aicinājumam atsaucās vairāk nekā 18 050 cilvēku no Latvijas, un šogad tika uzrunāti arī emigrējušie latvieši, "Cālis" atklāj rīkotāji.

Labo darbu nedēļā piedalījušās gan privātpersonas, gan skolu kolektīvi, uzņēmumi un dažādas organizācijas. Akcijā šogad reģistrēti 536 Labie darbi, rūpējoties gan par vientuļiem un veciem cilvēkiem, gan dzīvniekiem, gan par Latvijas dabas sakopšanu, gan īpašu uzmanību veltot saviem līdzcilvēkiem, kopīgi pavadot laiku.

Arī tautieši ārpus Latvijas šajā nedēļā aicināti justies tuvāki Latvijai un darīt darbus, kas atgādinātu par dzimteni. Akcijai atsaukušās latviešu skoliņas gan Lielbritānijā, gan pat Kanādā. Lielbritānijas latviešu skoliņa "Pūcītes akadēmija" sagādāja nepieciešamās lietas patversmes iemītniekiem, bet Toronto latviešu biedrības sestdienas skolas skolēni gatavoja Ziemassvētku kartītes, ko sūtīt veco ļaužu mītnei netālu no Toronto, kur dzīvo daudz latviešu.

Gulbenes novada darbinieki un iedzīvotāji apciemoja Valsts sociālā aprūpes centra "Latgale" Litenē iemītniekus, darbiniekus un vadību, dāvājot patīkamus mirkļus, piepildot telpu ar kādu dziesmu un ģitārspēli, dāvinot noderīgas lietas, kuras iegādātas par Gulbenes novada domes darbinieku saziedotajiem līdzekļiem. Liela daļa aktivitāšu Labo darbu nedēļas ietvaros tiek veltīts, lai iepriecinātu vecos ļaudis ar dziesmām, dzeju, muzikāliem priekšnesumiem un pašu gatavotiem cienastiem. Bauskas novada Vecsaules pamatskola pirmo reizi nolēma piedalīties Labo darbu nedēļā un sagatavoja svētku brīdi pansionāta "Derpele" ļaudīm. Skolēni dziedāja dziesmas, runāja dzeju, rādīja skečus. Sagatavoja mīklas, ticējumus. Noslēgumā dāvināja pašu skolēnu sagatavotas krāsainas kartītes ar laba vēlējumiem, kā arī cepumu kūku, ko bija pagatavojuši kopā iepriekšējā dienā.

Foto: Publicitātes foto
Bilskas pamatskola aicinājumam iesaistīties akcijā atsaucas jau vairākus gadus, palīdzot gan cilvēkiem un dzīvniekiem, gan arī veicot dažādus sabiedriskos darbus pagastā. Bilskas pamatskolas skolotāja Laura Brikmane uzskata: "Labie darbi būtu jādara visu laiku, taču tiklīdz izsludina "Labo darbu nedēļu", gribas kļūt vēl labākiem. Bērni ir dažādi, bet tie, kuriem vēlme palīdzēt ir lielāka, nemanot iesaista un iedrošina arī citus skolēnus. Šai nedēļai ir audzinoša loma, un rodas sajūta, ka pēc tās bērni savstarpēji kļūst labāki."

Krāslavas novada PII "Pīlādzītis" teritoriju var dēvēt par sakoptāko, jo, palīdzot sētniecei lapu grābšanā un teritorijas sakopšanā, iesaistījās visu bērnudārza grupiņu audzēkņi un audzinātājas. Strādāja gan čaklie mazulīši, gan skolotājas, radot prieku un saņemot milzu pateicību no sētnieces, kurai ik rudeni jācīnās ar raibu raibajām lapām. Labo darbu nedēļā tika sagrābtas lapas visā Latvijā, jo šāda veida aktivitātē iesaistījās lielākā daļa Latvijas skolu, sakopjot ne tikai skolas teritoriju, bet arī parkus, piemāju teritorijas, palīdzot vientuļiem un veciem cilvēkiem.

Foto: Publicitātes foto
Veicinot draudzību un izpalīdzēšanas vēlmi, par aizvien izteiktāku labo darbu kļūst lielie bērni, kuri palīdz mazajiem. Piemēram, lielie dodas uz bērnudārziem lasīt pasakas, devītklasnieki piektklasniekiem palīdz iejusties pamatskolas dzīvē utt. Saldus novada pašvaldības Kursīšu pamatskolas 9. klase pārbaudīja piekto klašu skolēnu radošumu un dažādas prasmes. Šī aktivitāte palīdzēja mazajiem vieglāk iejusties lielo skolēnu kolektīvā, justies brīvākiem un drošākiem.

Rīgas Dabaszinību skolas puķkopības pulciņš iestādīja pīlādzi, Brocēnu pirmsskolas izglītības iestāde "Varavīksne" labiekārtoja Brocēnu novada pašvaldības teritoriju, iestādot košumkrūmus un kokus, bet Pilsrundāles vidusskolas 4.b klase iestādīja zīles podiņos, lai izaugtu jauni ozoliņi, ar ko izrotāt Latviju 100 gadu jubilejā.

Foto: Publicitātes foto
Saldus pamatskolas 1.- 5. klašu skolēni atsaucās "Purnavu muižas" rīkotajai akcijai "Pacel zīli un kastani", lai sagādātu meža iemītniekiem gardos našķus – zīles un kastaņus. Kopumā Labo darbu nedēļā ap 20 skolu pieteikušās lasīt zīles un kastaņus, ko nogādāt meža dzīvniekiem, un Latvijas zoodārzu iemītniekiem.
Foto: Publicitātes foto
Visaktīvākā akcijas dalībnieku grupa ir skolēni, kuri īpaši šajā nedēļā vēlas pateikties par ieguldīto darbu arī skolotājām. Tā, piemēram, Kandavas novada Zantes pamatskolas 9. klases skolēni uzņēmās skolotāju lomu un, tā kā līdz pusdienošanas vietai ir gabaliņš ejams, veda visus mazāko klašu bērnus, atvieglojot skolotāju ikdienu. Zālītes speciālās internātpamatskolas skolēni pagatavoja pārsteiguma cienastu skolotājiem un skolas pavārītēm, lai skolotāji biežāk smaidītu. Tāpat skolēni devās ciemos pie skolotājiem-pensionāriem, sagādājot kādu jauku pārsteigumu, kā arī sakopa skolu bijušo direktoru vai skolotāju kapuvietas.

Ne tikai skolēni iepriecināja skolotājus, bet arī otrādi, piemēram, Kandavas novada Zantes pamatskolas kādas klases audzinātāja saviem audzināmajiem pagatavoja bubertu. Skolotāja no Priekules dalījās ar gardumiem no sava pagraba un iepriecināja pensijā aizgājušās skolotājas un vecos ļaudis.

Ir kolektīvi, kas katru Labo darbu nedēļas dienu pavada labajos darbos, piemēram, Kandavas novada Zantes pamatskolas skolotāji rīkoja pasākumu skolēnu vecākiem, skolēni palīdzēja dažādos apkārtnes sakopšanas darbos, skolai sagādāja malku visai nedēļai, atviegloja skolotāju darbu, ciemojās pie pensijā aizgājušiem skolotājiem un sagādāja pašu lasītu zāļu tējiņu ziemai, vāca makulatūru un veica daudz citu nenovērtējamu darbiņu, kas kādam atviegloja ikdienu un deva prieku.

Rīkotājiem ir īpašs prieks par skolām, kas akcijā piedalās gadu no gada un neaizmirst par aizsaulē aizgājušām Latvijas personībām. Piemēram, Priekules vidusskolas skolēnu aktīvistu grupa regulāri rūpējas par Lāčplēša kara ordeņa kavaliera Jāņa Osteļa un viņa dzimtas piemiņas vietu, Brocēnu vidusskolas skolēni sakopj Braku kapus, Aknīstes vidusskolēni – vietējo kapu kopiņas.

Akcijas nedēļas ietvaros ar īpašu aktivitāti izcēlās Bērnu un jauniešu iniciatīvu centrs "UP's". Kalsnavas "labo darbu policija" aicināja ikvienu izdarīt kādu labu darbu, kas tika norādīts uz aicinājuma kvīts, ko Kalsnavas pagasta iedzīvotāji saņēma no rītiem pie sava auto stikla. Tajā bija rakstīts, kāds labais darbiņš katram dienas laikā ir jāizdara un tad tas jāfiksē sociālajos tīklos.

Foto: Publicitātes foto
Ir ražas laiks – kāds spiež sulu, Alojas novada veselības aprūpes centrs sarīko lielākā ķirbja konkursu un nogādā to aprūpes centriem.

HK Dinamo Rīga jau piekto sezonu Labo darbu nedēļas spēles aizvada Labo darbu zīmē, kur gan līdzjutēji, gan komanda tiek aicināti izdarīt kādu labu darbu. Paldies HK Dinamo Rīga līdzjutējiem, kas spēļu dienās piedalījās labdarības momentloterijās un izsolē, atbalstot bērnus un jauniešus ar īpašām vajadzībām!

Foto: Publicitātes foto
Labo darbu nedēļa Arēnā Rīga tika aizvadīta krāšņi un aizrautīgi, labajos darbos aicināja iesaistīties mākslinieki – Lienes Šomases bērnu un jauniešu radošās studijas audzēkņi, Andžeja Grauda BUNGU SKOLA, Zumba Fitness ar Diānu, DJ Kozy un grupa CanZone.
Foto: Publicitātes foto
Arī HK Dinamo Rīga hokejisti iesaistījās labo darbu nedeļas mērķu piepildīšanā un iegādājās trenažieri – skrejceliņu Kristapam, lai attīstītu 15 gadīgā puiša kustības un viņš spētu patstāvīgāk pārvietoties.
Foto: Publicitātes foto
Akcijas dziļākā jēga un būtība ir mudināt cilvēkus darīt labas lietas ne tikai Ziemassvētkos vai Labo darbu nedēļā, bet arī ikdienā, stāsta rīkotāji. Vienreiz izdarot kaut ko labu, tu saproti, ka tas nav nekas grūts, ka tas sagādā dubultu prieku – gan tev pašam, gan tam, kuram palīdzēts!

"Mēs visi zinām, ka Latvijā ir ļoti atsaucīgi cilvēki, kas, uzzinot par nepieciešamību palīdzēt, ilgi nešaubās. Šīs nedēļas laikā vēlamies aktualizēt palīdzību, kuras sniegšana iespējama bez lieliem naudas līdzekļiem. Tas var būt elementārākais darbs, pašsaprotama lieta – palīdzēt kādam vecam cilvēkam aiznest pirkumus, pabarot sētas kaķi, palīdzēt kādai kaimiņos dzīvojošai trūcīgai ģimenei, sakopt savas skolas pagalmu, doties kopā ar klasi vai ģimeni uz dzīvnieku patversmi vai viesos pie vecajiem ļaudīm pansionātā, nodot asinis, vākt ozolzīles dzīvniekiem vai makulatūru. Tas no mums neprasa daudz, bet sniedz būtisku atbalstu kādam citam," stāsta akcijas rīkotāji.

Foto: Publicitātes foto

2016. gada Labo darbu nedēļa ievadīja gatavošanos Latvijas valsts simtgadei un tika rīkota sadarbībā ar Latvijas valsts simtgades jauniešu rīcības komiteju un Izglītības un zinātnes ministriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!