Foto: Shutterstock

Ne visas veselības problēmas ir acīmredzamas, un bērniem ar autiskā spektra traucējumiem (AST) ir dažādas uzvedības grūtības, kas bieži vien tiek iztulkotas kā neaudzinātība vai nemācēšana uzvesties. Taču patiesībā šiem bērniem ikdienā nepieciešama palīdzība, lai viņi varētu pilnvērtīgi attīstīties un iekļauties sabiedrībā.

Šogad labdarības akcijas "Eņģeļi pār Latviju" laikā, aicinot palīdzēt bērniem ar dažādām smagām saslimšanām, sabiedrība tiks plašāk iepazīstināta arī ar šiem centrālās nervu sistēmas attīstības traucējumiem un bērniem, kuru dzīves kvalitāti ietekmē šis klīniskais sindroms.

Šobrīd bērnības autisma cēloņi līdz galam vēl nav zināmi. AST izpaužas ar noteiktu pazīmju un funkcionēšanas īpatnību kopumu, kas katram indivīdam atšķiras, piemēram, ir apgrūtinātas sociālās mijiedarbības un komunikācijas spējas, šaurs interešu loks, rutīna, atkārtojoša uzvedība, biežāka žestu un neverbālās komunikācijas izmantošana, izteikts sensorais jūtīgums un neierasta iztēle, idejas un radošums. Kopumā AST var raksturot kā "traucējumu visa mūža garumā, kas ietekmē, kādā veidā persona komunicē ar citiem un redz pasauli sev apkārt" (The National Autistic Society, 2017).

Bērniem ar AST diagnozes noteikšana ilgst vidēji divus gadus, un vienīgais veids, kā integrēt šos bērnus sabiedrībā, ir terapija un pedagoģija.

Novembra sākumā bērniem ar AST Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Gaiļezera novietnē tika atklāts autisma kabinets, jo tika secināts, ka ir ļoti ierobežotas iespējas saņemt profesionālu, mūsdienīgu un valsts apmaksātu pakalpojumu. Lai turpinātu veicināt sabiedrībā izpratni par to, kas ir autisms, kā arī sniegtu palīdzību bērniem, kuriem noteikta šī diagnoze, akcijas "Eņģeļi pār Latviju" organizatori uzņemas jaunu iniciatīvu.

Kā atzīst Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa: ""Eņģeļi pār Latviju" laikā joprojām turpināsim palīdzēt bērniem ar dažādām veselības problēmām, taču šogad vēlējamies atbalstīt arī bērnus ar AST, nodrošinot savlaicīgu diagnostiku un terapiju. Tas nozīmē, ka apmaksāsim arī tos terapijas veidus, kas ir valsts apmaksāti, bet uz kuriem bērnam ir jāgaida rindā ievērojami ilgāk, nekā to ir rekomendējis un nozīmējis ārsts."

Latvijā bērnības autisms šobrīd ir reģistrēts 333 bērniem. Ņemot vērā 2017. gada Pasaules Veselības organizācijas datus, kas liecina, ka AST ir vienam no 160 bērniem, visdrīzāk, diagnoze skar ievērojami lielāku skaitu bērnu.

Ziedot var no 14. novembra

LNT, Norvik bankas, Bērnu slimnīcas fonda un "Rimi" veidotās labdarības akcijas "Eņģeļi pār Latviju" laikā ikvienam ir iespēja sniegt palīdzību bērniem:

  • ziedojot portālā "Bsf.lv";
  • izmantojot ziedojumu kastītes "Rimi" un "Supernetto" veikalos;
  • ziedojot "Mans Rimi" naudas uzkrājumu kioskos vai mājaslapā "Mansrimi.lv";
  • zvanot uz tālruņa numuru 90006486 (maksa par zvanu 1,42 eiro);
  • no 28. novembra līdz 4. decembrim "Rimi" un "Supernetto" veikalos būs iespēja iegādāties īpašās akcijas orhidejas – pēc tās noslēguma "Rimi" akcijai ziedos vienu eiro par katru iegādāto orhideju;
  • no 5. līdz 31. decembrim sadarbībā ar preču piegādātājiem "Rimi" un "Supernetto" veikalos būs pieejamas īpaši atzīmētas akcijas preces, kuras iegādājoties, daļa pirkuma summa tiks novirzīta akcijai un smagi slimu bērnu ārstēšanai.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!