Līgo svētki un Jāņi lielai daļai cilvēku asociējas ar tradicionāliem šo svētku ēdieniem un dzērieniem, tostarp alus dzeršanu. Parasti svētki tiek svinēti brīvā dabā, pie ugunskuriem un visas nakts garumā, kad vismaz reizi gadā gulēt ļauts nedoties savlaicīgi arī bērniem – gan lielākiem, gan mazākiem. "Pa kluso" vai ar vecāku roku dots alus kauss bērnam, putiņu nodzeršana no tēta kausa – situācijas mēdz būt dažādas, bet - vai pieļaujamas? Skaidro atkarību speciālisti.

Saulgrieži ir burvīgi svētki gan dabai, gan cilvēkam, tomēr ir lietas, kam būtu jāpievērš īpaša uzmanība. Tā ir mūsu drošība un veselība, uzsver atkarību speciāliste Ilze Maksima.

"Man kā atkarību speciālistam gribētos atgādināt, ka vislabāk būtu alkoholu nelietot nemaz, bet ja tomēr izvēlaties lietot kādu alu, tad derētu zināt par to alkohola daudzumu, kas būtu lietojams ar iespējami mazāku kaitējumu un risku veselībai. Svarīgi ir saprast, kāpēc alkohola lietošana ir nepieciešama, jo visi pozitīvie efekti, ko šķietami dod alkohola iedzeršana, slēpjas mūsos pašos, tikai vajag tos "atmodināt"," uzskata Maksima.

Vaicāta par to, vai Jāņos ir atbalstāma vecāku rīcība, bērniem dodot nogaršot alus putiņas vai pat pašu dziru, speciāliste vērš uzmanību uz to, ka jaunākie pētījumi par smadzeņu vielas stāvokli un darbības funkcijām ir apliecinājuši sen zināmu patiesību, - jo ilgāk spēsim atturēt bērnus no alkohola lietošanas, jo labāk. Bērniem var piedāvāt citus dzērienus, ieskaitot kvasu, kas nesatur alkoholu. Noteikti var piedāvāt kefīru.

Vecāku attieksme par alkohola lietošanu spēcīgi ietekmē bērna nostāju

Viedoklis par alkoholu bērniem veidojas jau ļoti agrā vecumā. Pat, ja bērniem pēc paskaidrošanas ir skaidrs, ka tas ir pieaugušo dzēriens, viņi turpina vērot, kā uzvedas pieaugušie un kāda ir dažādu aktivitāšu (tostarp alkohola) vieta ikdienā un svētkos. Tāpat kā bērni iemācās no vecākiem un citiem cilvēkiem manieres, uzvedību, reakciju, tā viņi iemācās arī veidot attieksmi pret alkoholu un citām atkarību izraisošām vielām. Vēlāk bērnu izpratni par atkarību izraisošām vielām aizvien vairāk ietekmē sabiedrība, skola, mediji, filmas un draugi.

Kāpēc būtu jāsatraucas par to, ka bērns pirmo reizi pamēģina alkoholu, kaut tikai alus putiņas? Tādēļ, ka pat neliels alkohola daudzums var nopietni kaitēt bērna smadzenēm. Ārsts Pēteris Apinis norāda, ka cilvēka smadzenes attīstās līdz 25 gadu vecumam, īpaši tās smadzeņu daļas, kas atbild par lēmumu pieņemšanu, kritisko domāšanu un atkarībām. Amerikā veikti pētījumi liecina, ka ar katru gadu, kuru tiek atlikta pirmā alkohola lietošanas reize, par 14% samazinās šī cilvēka iespēja kļūt atkarīgam nākotnē vai saskarties ar citām ar alkoholu saistītām sociālām vai veselības problēmām.

Būtiska ir vecāku iesaistīšanās, lai atliktu vecumu, kurā pamēģina alkoholu, kā arī mazinātu alkohola patēriņu vēlākos gados. Paspilgtinot dažādus ar alkohola lietošanu saistītus riskus, kā arī izvērtējot savu un apkārtējo paradumus ir iespējams atlikt to brīdi, kad jaunietis pirmo reizi izmēģina alkoholu. Iespējams, ka jaunietis izvēlēsies nekad nelietot alkoholu, zinot potenciālās sekas un iegūstot pozitīvu piemēru no apkārtējiem.

Savos stāstos bērnam nestāstiet, ka alkohols ir labs, garšīgs vai palīdz atslābināties. Pārliecinieties, ka jūsu stāsti par alkohola lietošanu nerada iespaidu, ka alkohols padara visu skaistāku, jautrāku un aizraujošāko. Šos viedokļus bērns iemācās kā normālus, un izmanto brīdī, kad jutīsies pieaudzis un gribēs darīt tāpat kā tētis vai mamma, padomus sniedz speciālisti.

"Lietojot alkoholu, nepiedzerties bērnu klātbūtnē. Jābūt kādiem ģimenes svētkiem, kad alkohola lietošana ir pilnīgi izslēdzama, piemēram, bērnu ballītes. Varat pat izdomāt, kuros svētkos alkoholu nelietosiet ne jūs, ne jūsu viesi. Arī viņiem tas liks aizdomāties par alkohola lietošanas paradumiem," iesaka narkoloģe Maksima.

Ja vecākie bērni jau ir tīņi vai pilngadīgi, svarīgi, lai viņu neveicinātu jaunāko bērnu alkohola pamēģināšanu, kā arī aizsargātu jaunākos no vienaudžu spiediena pasākumos. Šo ir svarīgi pārrunāt ar vecākajiem bērniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!