Foto: Vida Press
Beļģu modes kompānija "C&A" pēc sociālajos medijos saņemtās kritikas atsaucis no pārdošanas bērnu džemperus, kas pēc izskata atgādina neonacistu kustības biedru stilu. Tie tika izņemti no pārdošanas tikai vienu dienu pēc to nonākšanas veikalu plauktos, ziņo portāls "Spiegel".

15 eiro vērtais puišu džemperis pievērsis cilvēku uzmanību Beļģu modes kompānijai "C&A". Uz džempera bija uzdrukāts vārds "Devision" gotiskā rakstā salikumā ar melni sarkanām krāsām cilvēkiem atgādina neonacistu ģērbšanās stilu un izpelnījās nosodījumu. Savu negatīvo nostāju pret produktu cilvēki pauda sociālajos medijos. Kāds portāla "Twitter" lietotājs uzrunāja kompāniju, rakstot: "Labdien, "C&A", vai Jūs varētu izskaidrot, kāpēc Jūs bērnu preču izgatavošanā esat iespaidojušies no neonacistiem? Tā ir sagadīšanās vai apzināta rīcība?".

Portāls ziņo, ka aptuveni 24 stundas vēlāk kompānijas komunikācijas nodaļa portālā "Twitter" atbildēja: ""C&A" nav nekādas saistības ar šo grupējumu, un mēs nebijām lietas kursā par kopīgajām pazīmēm, kas var vienot džempera apdruku ar to. Kompānija "C&A" ir pret rasismu, un mēs nekavējoties izņemsim šos džemperus no pārdošanas."

Balstoties uz portālā "Taz" sniegto informāciju, termins "Division" jeb divīzija tiek bieži lietots ekstrēmi labējo vidū. Piemēram, galēji labējo ekstrēmistu roka grupas nosaukums ir "Division Germania", bet neonacistu biedrība sevi dēvē par "Franken Division".

"C&A" portālam "Taz" paziņoja, ka viņi mācīsies no savām kļūdām un turpmāk pievērsīs lielāku uzmanību ražoto preču dizainam un apstiprināšanas procesam.

Taču "C&A" nav vienīgais modes zīmols, kas ir pievērsis uzmanību, izmantojot apšaubāmus motīvus. Piemēram, šī gada sākumā modes kompānijas "H&M" pārstāvji atvainojās par savu reklāmu. Tajā bija redzams tumšas ādas krāsas zēns, kuram mugurā bija džemperis ar uzrakstu "Foršākais pērtiķis džungļos" (Coolest Monkey in the Jungle).

Arī modes uzņēmums "Zara" ir ticis vairākkārt kritizēts par nacistisko simbolu lietošanu. 2014. gadā sociālajos medijos dažādus negatīvus komentārus izpelnījās šīs apģērbu kompānijas ražotais strīpainais bērnu džemperis, kuram kreisajā pusē atradās liela, dzeltena zvaigzne. Tas daudziem atgādināja apģērbu, kuru nacistiskās Vācijas koncentrācijas nometnēs nēsāja ieslodzītie.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!