Foto: Shutterstock
Vairāk nekā trešdaļa jauno māmiņu nav informētas par valsts piedāvāto iespēju bērnus līdz divu gadu vecumam pret erču encefalītu vakcinēt ar 50 procentu atlaidi, liecina "Māmiņu kluba" februārī veiktā vecāku aptauja.

Liela loma jauno vecāku izglītošanā par vakcinācijas nozīmi, tostarp ērču encefalīta profilaksi, ir ģimenes ārstiem. "Taču aptaujas dati ir šokējoši - tikai 36 procenti aptaujāto māmiņu apstiprināja, ka ģimenes ārsts viņas ir informējis par ērču encefalīta risku bērnam un nepieciešamību vakcinēties pret šo slimību. Tas nozīmē, ka teju divas trešdaļas ģimenes ārstu šādu informāciju nesniedz. Tā rezultātā vecāki par to neuzzina vispār vai arī informāciju meklē paši – internetā, vecāku forumos u.c., kas ne vienmēr ir objektīva un vecākos var radīt apjukumu un neskaidrību par vakcinācijas nepieciešamību," norāda aptaujas organizatori.

Bērnus līdz 24 mēnešu vecumam pret ērču encefalītu var vakcinēt ar 50 procentu atlaidi, jo šī vakcīna – gan Vācijā ražotā "Encepur", gan Austrijā ražotā "Ticovax" - ir iekļauta tā sauktajā M sarakstā, kas nozīmē, ka valsts kompensē pusi no vakcīnas cenas.

Lai saņemtu atlaidi, vecākiem ir jādodas pie bērna ģimenes ārsta un jālūdz izrakstīt recepti vakcinācijai ar 50 procentu atlaidi. Ar šo recepti aptiekā var iegādāties vakcīnu par pusi no cenas un tad doties pie ārsta vakcinēt mazuli. Kā aptaujā atzina 59,4 proceti māmiņu, viņas šo iespēju nav izmantojušas.

Kopumā aptaujāti tika gandrīz 400 jauno vecāku par viņu paradumiem saistībā ar bērnu vakcināciju pret ērču encefalītu. 57 procenti respondentu pauduši viedokli, ka atbalsta savu bērnu vakcināciju pret ērču encefalītu. Savukārt 43 ptocenti savus bērnus nebija vakcinējušas pret so slimību. Viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc māmiņas izšķiras nevakcinēt mazuļus, ir vakcīnas dārdzība, bet daļa mammu neatbalsta vakcināciju kopumā.

Jāatgādina, ka 26 Latvijas novados, kuros reģistrēta visaugstākā saslimstība ar ērču encefalītu, šajā teritorijās deklarētajiem bērniem līdz 18 gadu vecumam valsts nodrošina vakcināciju bez maksas. Par to plašāku informāciju vari izlasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!