Foto: Publicitātes attēls
Ikvienam bērnam ir tiesības piedzimt un dzīvot – ne tikai pareizajiem, veselajiem un vecāku gaidītajiem. Aizstāvot dzīvību, kas rodas jau ieņemšanas brīdī, projekta "Esi atbildīgs!" gaitā, 8. oktobrī pulksten 11 Liepājā, Kurzemes skvērā atklās abortu skaita mazināšanai veltīto instalāciju.

23 betona bērniņu skulptūras, kas pilsētas centrā būs izvietotas teju vai mēnesi, simbolizē abortu skaitu, kas Latvijā vidēji tiek veikti vienas dienas laikā. Pie katras skulptūras lasāms arī bērniņa stāsts par to, kāpēc vecāki izvēlējās katru no viņiem nepaturēt.

"Instalācija vienaldzīgos neatstāj – kāds dusmojas, pārmet, kāds padomā un pasaka paldies. Cilvēki ir neizpratnē jautājuši, kā var zīdaiņu figūriņas gulēt uz aukstas betona ielas, bet tai pat laikā, kad ir runa par īstu dzīvību, šie paši cilvēki nereti atbalsta tās izbeigšanu," norāda biedrības "Krīzes grūtniecības centrs" vadītāja Judīte Briede-Jureviča.

Šī instalācija apceļo Latviju jau kopš 2012. gada, kad pirmo reizi tā tika uzstādītas Rīgā. Toreiz gan bija vairāk – 27 bērniņu skulptūras, tādēļ kustības "Par dzīvību" virzītāji un atbalstītāji ir priecīgi, ka statistika, lai arī nedaudz, tomēr, sāk uzlaboties.

Biedrības "Krīzes grūtniecības centrs" Liepājas filiāles vadītāja un projekta organizatore Kristīne Stone skaidro: "Mēs ģimenēm piedāvājam atbalstu un nenosodām sievietes, kuras ir veikušas abortu, jo katrai ir savs stāsts un iemesli, turklāt pieņemšana ir viens no biedrības pamatprincipiem. Šajā instalācijā ikviens varēs lasīt patiesus stāstus par to, kas sievieti ir mudinājis uz šādu rīcību. Nereti tas ir sabiedrības spiediens, ģimenes vai darba devēja attieksme, kas par līdzatbildīgiem padara arī daudz citu cilvēku. Tādēļ arī akcijas mērķis ir aicināt sabiedrību uz vērtību maiņu, atzīstot nedzimušu bērnu par vienu no mums."

Instalācija "Par dzīvību" ir daļa no projekta "Esi atbildīgs!", kura īstenošanas gaitā tiek organizētas arī informatīvas un izglītojošas lekcijas. Instalācijas atklāšanas pasākumā būs iespēja arī uzzināt vairāk par biedrības "Krīzes grūtniecības centrs" sniegtajiem pakalpojumiem un pamatvērtībām, kurās balstās organizācijas darbība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!