Ministru kabinets (MK) 8. novembra sēdē nolēma noteikt stingrākas prasības atsevišķu ķīmisko vielu izmantošanai rotaļlietu ražošanā, lai nodrošinātu bērnu augsta līmeņa aizsardzību pret riskiem, ko rada ķīmisko vielu klātbūtne rotaļlietās.

Rotaļlietu drošuma prasības pastiprinātas, atbalstot Ekonomikas ministrijas (EM) rosinātos grozījumus Ministru kabineta noteikumos par rotaļlietu drošumu. Vienlaikus EM uzsver, ka pērn tika veikti arī grozījumi Eiropas Savienības (ES) Rotaļlietu drošuma direktīvā, samazinot iepriekš noteiktos limitus bērnu precēm un nosakot, ka formamīda emisijas no rotaļlietās izmantotajiem putu materiāliem nedrīkst pārsniegt 20 μg/m3.

Līdz ar grozījumiem MK noteikumos, tiek noteiktas stingrākas prasības atsevišķu ķīmisko vielu (BIT, formamīds, CMI un MI gan atsevišķi, gan attiecībā 3:1) izmantošanai rotaļlietu ražošanā. Plānots, ka jaunās prasības attiecībā uz BIT un formamīda robežvērtībām tiks piemērotas no 2017. gada 24. maija, savukārt prasības attiecībā uz CMI un MI vielu robežvērtībām - no 2017. gada 24. novembra.

Rotaļlietu drošuma prasību uzraudzība Patērētāju tiesību aizsardzības centram (PTAC) ir noteikta kā viena no prioritāri uzraugāmajām jomām. Ik gadu PTAC veic dažādu rotaļlietu veidu testēšanu, nosakot to atbilstību drošuma būtiskajām prasībām, galvenokārt, pārbaudot mehāniskās un fizikālās īpašības un dažādu ķīmisko vielu klātbūtni.

2014. gadā no 81 testētā rotaļlietu parauga 26 jeb 32 procenti atzīti par neatbilstošiem: 12 tika konstatēts, ka ftalātu (DINP, DNOP, DIDP) saturs pārsniedz normatīvajos aktos noteiktās robežvērtības, 11 neatbilst fizikālo un mehānisko īpašību prasībām, diviem tika konstatēts mikrobioloģiskais piesārņojums, bet vienam - bors pārsniedz pieļaujamo normu. Savukārt 2015. gadā no 31 testētā rotaļlietu parauga pieci jeb 16 procenti atzīti par neatbilstošiem, proti, vienam tika konstatēts, ka dinoktilftalāta (DNOP) saturs pārsniedz normatīvajos aktos noteiktās robežvērtības, diviem rotaļlietu paraugiem konstatēts bors, kas pārsniedz pieļaujamo normu, bet divi neatbilda fizikālo un mehānisko īpašību prasībām (asas malas, satur sīkas detaļas, kuras viegli atdalās no rotaļlietas).

2015. gadā PTAC sadarbībā ar "Baltijas Vides forums" veica arī mīksto plastmasas etilēnvinilacetāta (EVA) izstrādājumu pārbaudes bērnu mīkstajās grīdas puzlēs, pludmales čībās un fitnesa paklājos, pārbaudot reproduktīvajai sistēmai kaitīgās vielas formamīda klātbūtni. Pārbaudēs tika konstatēts, ka nevienā no pārbaudītājām precēm formamīda daudzums nav pārsniegts un tas atbilst ES regulējuma prasībām, taču visvairāk formamīda tika atrasts tieši bērnu grīdas puzlēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!