Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja ģimenes ārsts nav izskaidrojis vecākiem iespēju saņemt poti pret ērču encefalītu ar 50 procentu atlaidi līdz divu gadu vecumam, vai iespējams šādu iespēju izmantot vēlāk? Tā vaicā kāda mamma, kura ir sašutusi par ģimenes ārsta nolaidību, neinformējot par šādu iespējamību. Tagad bērnam ir jau divarpus gadu, un pote ir par pilnu samaksu. Mammai atbildi sniedz Nacionālais veselības dienests.

"Medijos esmu lasījusi par iespēju bērnus līdz divu gadu vecumam vakcinēt pret ērču encefalītu ar M saraksta palīdzību, proti, izmantojot 50 procentu atlaidi, kas ļauj par vakcīnu maksāt tikai pusi cenas. Diemžēl mans ģimenes ārsts man par šādu iespēju nekad neko nepastāstīja. Tagad bērnam ir 2,5 gadi un neesmu viņu pret ērču encefalītu izvakcinējusi, bet viss vakcīnas kurss ir ļoti dārgs, vairāk nekā 100 eiro.

Vai varu šo vakcīnu ar 50 procentu atlaidi pieprasīt no valsts, jo nauda taču valsts budžetā tam tika paredzēta? Vai ārstam nav kaut kāda atbildība šādā situācijā, jo valsts taču ar manu ārstu ir slēgusi līgumu, apmaksā viņa darbu? Vai tad ārsta darba pienākumos nav arī vecāku informēšana par valsts pilnībā vai daļēji apmaksāto vakcināciju? Vai vecāki var kaut kur sūdzēties par šādu ģimenes ārsta rīcību un saņemt kompensāciju par neveikto vakcināciju?" tā portālam Cālis.lv jautā mamma Aina.

Atbildi sievietei sniedz Nacionālā veselības dienesta Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece Evija Štālberga:

"No valsts budžeta līdzekļiem M saraksta zāles, tajā skaitā vakcīnas pret ērču encefalītu, tiek apmaksātas bērniem līdz 24 mēnešu vecumam ar 50 procentu valsts kompensāciju un grūtniecēm, sievietēm līdz 42 pēcdzemdību perioda dienām ar 25 procentu valsts kompensāciju.

Iespēja izrakstīt M saraksta zāles tiek nodrošināta no 2012. gada septembra. No 2012. gada līdz 2016. gadam aptiekās iegādātas vairāk nekā 18 000 vakcīnu pret ērču encefalītu, kas izrakstītas no M saraksta.

Valstī tiek nodrošināta arī bērnu (no viena gada līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai) vakcinācija pret ērču encefalītu, ja bērna deklarētā dzīvesvieta ir ērču encefalīta endēmiskajā teritorijā. Vairāk informācijas par valstī noteiktajām endēmiskajām teritorijām var uzzināt Slimību profilakses un kontroles centra mājaslapas sadaļā "Vakcinācija" – "Vakcinācija pret ērču encefalītu bērniem".

Ģimenes ārsta pienākums ir informēt bērna vecākus par obligāti veicamo vakcināciju saskaņā ar Vakcinācijas noteikumiem, kā arī pēc pacienta pieprasījuma sniegt informāciju par pacienta tiesībām, pienākumiem un, ja pacientam ir iespējas saņemt valsts apmaksātu pakalpojumu, izskaidrot šīs iespējas. Vakcinācija pret ērču encefalītu nav noteikta kā obligāti veicama vakcinācija, bet ir ieteicama.
Foto: Shutterstock

Ja bērna vecāki vēlas bērnu vakcinēt pret ērču encefalītu un vēršas ar šo lūgumu pie ģimenes ārsta, ārsts rūpīgi izvērtē bērna veselības stāvokli (piemēram, vai bērns ir alerģisks), informē par riskiem un iespējamām blakusparādībām. Bērna vecākiem ir tiesības saņemt visu nepieciešamo informāciju no ģimenes ārsta, tostarp par tiesībām veikt valsts apmaksātu vakcināciju.

Ja bērna vecāki ir informējuši ģimenes ārstu par vēlmi vakcinēt bērnu pret ērču encefalītu, bet ārsts nav sniedzis informāciju par valsts apmaksātas vakcinācijas veikšanu, aicinām pārrunāt ar ārstu viņa rīcības pamatojumu. Ja bērna vecākiem rodas šaubas par ārsta kompetenci, viņiem ir tiesības vērsties ar iesniegumu Veselības inspekcijā.

Kontaktinformācija – Klijānu iela 7, Rīga, LV-1012, tālr. 67819671, fakss: 67819672, e-pasts: vi@vi.gov.lv, mājaslapa: www.vi.gov.lv.

Izdevumu atmaksa par veikto maksas vakcināciju pret ērču encefalītu nav paredzēta.

Zāļu M saraksts ir pieejams Nacionālā veselības dienesta mājaslapas sadaļā "Kompensējamie medikamenti" – "M saraksts"."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!