Foto: Matīss Markovskis
Roberts Jurka ir 10. klases skolnieks, puisis ar īpašām vajadzībām, kurš mācās Valmieras Viestura vidusskolā. Roberts ir pierādījis ne tikai sev, bet arī pārējiem, cik liels ir viņa gribasspēks un cik liela nozīme ir līdzcilvēku atbalstam un ticībai. Un tagad Robertam ir jauns draugs un palīgs ikdienā – Bernes ganu suns Kleopatra.

Projektā "Draugs īpašam bērnam" nu jau otrais bērns ar īpašām vajadzībām ticis pie sava suņa. "Esam sapratuši, ka projekts ar tik vienkāršu metodi īpašajiem bērniem ļauj iekļauties sabiedrībā, iegūt pašapziņu un aizstāj daudzas fizioterapijas procedūras. Praktiski suns ir analogs delfīnu terapijai," uzsver cilvēku ar īpašām vajadzībām integrācijas biedrības "Es redzu" vadītāja Aivija Bārda, kura ir mamma neredzīgajam puisim Georgam, par kuru rakstījām pavisam nesen, un kurš pozitīvi pārsteidzis pedagogus ASV.

Roberts, jaunietis no Valmieras, ir vispusīgi attīstīts teātra klases audzēknis, kurš aktīvi piedalās visos klases un skolas pasākumos, spēlē teātri un sapņo kļūt par sporta komentētāju. Roberts ar savu centību, apņēmību un sirsnību ir padarījis īpašus arī visus sev apkārt esošos – gan savu ģimeni, gan savus skolasbiedrus un skolotājus.

Tagad Robertam ir vēl viens jauns draugs – Kleopatra, kura aug kopā ar zēnu, lai iemācītos viņam palīdzēt un atbalstītu Robertu ikdienā. Tas ir deviņus mēnešus jaunais Bernes ganu suns, kuram jākļūst par Roberta uzticamu draugu un pavadoni.

Kā uzsver Aivija Bārda, "patiesībā šis projekts atgriež cilvēces pirmsākumos, kad izdzīvošanai tika pieradināts suns. Īpašo bērnu ģimenēm bieži ir ierobežotas finansiālās iespējas, bet ir neiedomājama mīlestība un drosme stāties pretī likteņa triecieniem. Un finālā viņi izdara vairāk nekā citi daudz labākās situācijās."

Aivija stāsta, ka biedrība "Es redzu" sadarbībā ar labdarības fondu "BlueOrange Charity" sunim nodrošinās ārstnieciskās kinoloģijas apmācību viena gada periodā. Piesaistītie speciālisti apmācības organizēs Jurku ģimenes mājās kopā ar Robertu.

Roberts ir jau otrais jaunietis, kura ģimene ir iesaistījusies īpašajā programmā, kuras mērķis ir nodrošināt bērniem ar īpašām vajadzībām suni-pavadoni, vienlaikus piedāvājot petterapijas ārstniecisko kursu.

Ziemassvētkos savu draugu un topošo palīgu saņēma astoņgadīgā rīdziniece Katrīna, kura kopš pirmajiem dzīves gadiem pārvietojas ratiņkrēslā. Arī viņai ikdienā ir nepieciešama palīdzība.

Projektā sešiem Latvijas bērniem ar īpašām vajadzībām par saziedoto naudu tiek sagatavoti suņi-pavadoņi, kas dzīvo kopā ar jaunajiem saimniekiem jau no kucēna vecuma. Atbilstošus kucēnus, kuri jau kopš mazām dienām ir parādījuši konkrētajam bērnam piemērotas rakstura īpašības, palīdz atrast piesaistītie eksperti.

"Petterapija jeb ārstnieciskā kinoloģija ir ļoti nozīmīga bērnu ar īpašām vajadzībām attīstībā, palīdz pārvarēt sociālo atstumtību, ceļ pašvērtību, mazina neirozes un stiprina psiholoģisko noturību. Ir īpaši svarīgi, ka kucēni aug ģimenē kopā ar bērniem un nepieciešamo apmācību profesionāli kinologi veic kopā ar bērniem. Latvijā petterapija ir salīdzinoši jauna iniciatīva, citur pasaulē ar labiem panākumiem tā tiek īstenota jau labu laiku," stāsta biedrības "Es redzu" vadītāja Aivija Bārda.

Ikviens tiek aicināts pievienoties šim labdarības projektam, palīdzot bērniem ar īpašām vajadzībām iegūt draugus un nodrošinot profesionālu suņu-pavadoņu mācību programmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!