Foto: Shutterstock
Bērnu slimnīcā šā gada jūlijā nonākuši trīs bērni, kuri guvuši elpceļu un barības vada apdegumus, apēdot zilos graudiņus (kālija permanganātu). Lai arī ārsti biežāk saskaras ar to, ka tādas vielas ieliek mutē paši mazākie, šoreiz divi bērni bijuši sešus gadus veci. Ārsti aicina glabāt medikamentus un sadzīves ķīmiju bērniem nepieejamā vietā un tikai oriģinālajos iepakojumos.

Rūpīgi apskati vidi, kurā atrodas bērns, īpaši tad, ja ciemojies mājās, kur ikdienā neuzturas mazi bērni. Lielākiem bērniem būtu jāizskaidro, kas notiek, ja šādas vielas tiek apēstas vai izdzertas, norāda Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas mediķi.

Jāatceras, ja bērns norijis sārmu vai skābi saturošas vielas, steidzami jāsauc ātrā palīdzība vai jādodas uz slimnīcas uzņemšanas nodaļu. Ietekmi uz organismu atstās gan vielas daudzums un veids, gan arī iedarbības laiks. Biežākās ķīmiskās vielas, kas izraisa ķīmiskus apdegumus, ir cauruļu tīrīšanas līdzekļi, kas satur koncentrētu kālija vai nātrija sārmu, koncentrēta etiķskābe, sērskābe, sālsskābe, kālija permanganāta graudiņi, hloru saturoši šķidrumi, koncentrēta ūdeņraža pārskābe, degšķidrumi. "Aicinām vecākus uz slimnīcu ņemt līdzi iepakojumu, kur viela ir atradusies. Ne vienmēr vecāki pamana brīdi, kad bērns ir ticis pie bīstamām vielām, tad par to var liecināt mutes apsārtums un tūska, sāpes mutē, siekalošanās, bērns atsakās ēst un dzert. Var būt arī slikta dūša, vemšana, sāpes krūšu kurvī un vēderā," skaidro ārsti.

Ja ķīmiskā viela tikusi uz ādas un acīs, vēl pirms došanās uz slimnīcu, jāpārtrauc tās iedarbība, skalojot ar tīru, tekošu ūdeni. Ja bērns ieēdis indīgu pulverveida vielu, ādu un mutes iekšpusi var noslaucīt ar eļļā mērcētu vates tamponu. Noteikti nedrīkst bērnam skalot kuņģi un izraisīt vemšanu, jo tas rada atkārtotu vielas iedarbību uz audiem, kā arī nedrīkst dot dzert un ēst.

Pēc barības vada un elpceļu ķīmiskajiem apdegumiem bērns var kļūt par hronisku pacientu uz visu atlikušo dzīvi. Tā kā pēc apdeguma barības vadā rodas sarētojumi, var būt nepieciešamas atkārtotas manipulācijas vai operācijas pilnā narkozē seku novēršanai. Visu mūžu, iespējams, būs jālieto arī medikamenti. Bērnam var būt rīšanas problēmas, dedzinošas sajūtas, attīstīties atviļņa slimība un citas problēmas, kas mazina dzīves kvalitāti, turklāt būtiski palielinās arī barības vada vēža attīstības risks, brīdina ārsti, vēlreiz uzsverot, cik svarīgi šādas lietas turēt tālāk no bērna acīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!