Foto: Shutterstock

Pēc bērna piedzimšanas ikviens vecāks sastopas ar rūpēm par viņa drošību – gan iekštelpās, gan ārpus tām. Viena no vietām, kur bērni visbiežāk gūst traumas, ir tieši mājās, kur atrodas ne tikai elektroierīces, bet nereti arī medikamenti, sadzīves ķīmija un citas ikdienas lietas, kas bērnam ir bīstamas.

Par bērnam bīstamākajām telpām mājās, un kā padarīt tās drošākas, stāsta bērnu ārste Ilze Grope.

Laika gaitā būtiski mainījušās istabas, kas bērniem mājoklī rada apdraudējumu. Ja agrāk tā galvenokārt bija virtuve, tad mūsdienās par bērniem bīstamu zonu kļuvusi arī dzīvojamā istaba, vannas istaba un pat koridors. Ilze Grope atzīst, ka kādreiz bērnam bija krietni mazāk iespēju satraumēties, jo telpās bija tikai lielas mēbeles un pāris elektrības kontaktu, līdz ar to pasargāt bērnu no iespējamām traumām bija krietni vieglāk.

Mūsdienās ikvienā mājoklī ir iespējams atrast daudz vairāk lietu, kas bērnam var būt nedrošas - brīvi pieejamas elektroierīces, asi interjera priekšmeti un pat medikamenti. Šī iemesla dēļ bērnu pasargāt paliek arvien grūtāk. "Diemžēl vecākiem arvien trūkst zināšanu par traumu gūšanas riskiem un iespējām savu bērnu pasargāt, tāpēc svarīgi viņus izglītot, lai veidotu bērnam drošāku vidi un novērstu potenciālos apdraudējumus," atzīst Grope.

Kā padarīt telpas bērnam drošākas

Svarīgākais ikvienā telpā ir apzināt iespējamos riskus. Ja tā ir virtuve – vai asie priekšmeti, sadzīves ķīmija un elektroierīces atrodas bērnam nepieejamās vietās? Dzīvojamajā istabā pārliecinieties, ka asākie mēbeļu stūri un atvilktnes tiek pasargātas ar speciāliem aizsargiem, lai logi vienmēr būtu tikai vēdināšanas režīmā un bērnam neaizsniedzami. Vannas istabā esošās elektroierīces nepieciešams atvienot no strāvas, neatstāt brīvi pieejamas sakarsušās detaļas un vadus.

Kamēr bērns ir vecumā līdz pieciem gadiem, interjerā nevajadzētu izvēlēties asus dizaina priekšmetus, grīdas dekorus un citas lietas, kas mazajam var radīt lieku apdraudējumu. Tāpat būtiski, lai bērns nevienā no istabām nepaliktu viens. Tikai esot klāt, mēs varam laikus pamanīt un pasargāt savus bērnus no iespējamajiem apdraudējumiem, uzsver ārste.

"Par bērnam drošām telpām šobrīd aktīvi komunicē arī sociālās kampaņas "Bērnam droši" īstenošanas gaitā, piedāvājot virkni aktivitāšu, kas veltītas bērnu traumatisma profilakses jautājumiem," stāsta Grope.

Plašāk par bīstamākajām telpām mājās, veselīgu uzturu grūtniecības un barošanas laikā un citām nozīmīgām tēmām topošās māmiņas varēs uzzināt "Gaidību 4dienas" seminārā. Tas notiks 31. augustā no pulksten 11 līdz 13 tirdzniecības centrā "Domina Shopping", Ieriķu ielā 3, Rīgā (centrālajā laukumā pie restorāna "Vairāk saules"). Dalība seminārā ir bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!