Foto: Shutterstock
Šā gada sākumā stājās spēkā izmaiņas likumdošanā, kas paredz, ka, sākot ar 2016. gadu, tas ir, no 2017. gada 1. marta, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju par šo gadu, vecāki varēs atgūt pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli par bērnu interešu izglītību. Vecāki, protams, ir priecīgi par šādām izmaiņām, tomēr, kā izrādās, ne viss šajā lietā ir legāls. Proti, salīdzinoši daudz interešu izglītības pulciņu darbojas ēnu ekonomikā jeb tur savas "melnās kases".

Vecāki maksā, bet maksājuma apliecinošus dokumentus pretī nesaņem, kas, savukārt, nozīmē tikai to, ka arī uz nodokļa atmaksu nevarēs pretendēt. Valsts ieņēmumu dienests (VID) jau saņēmis dažas sūdzības un sācis pārbaudes. Portāls Cālis.lv lūdza vecākus dalīties pieredzē par to, kā viņiem veicas ar čeku un citu maksājumu dokumentu saņemšanu, bet skaidrojumu par likumā noteikto sniedz VID.

Ko paredz izmaiņas likumdošanā

Saņemt pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli attaisnoto izdevumu veidā varēs par bērnu interešu izglītību – pulciņiem un nodarbībām, kuras organizē izglītības iestāde vai persona ar pašvaldības izsniegtu licenci, portālam Cālis.lv stāsta VID Stratēģiskās vadības lietu un sabiedrisko attiecību pārvaldes Sabiedrisko attiecību daļas galvenā speciāliste Evita Teice-Mamaja.

Informāciju par to, vai konkrētā pulciņa organizētājs ir izglītības iestāde, var atrast Izglītības iestāžu reģistrā. Savukārt par pašvaldības izsniegtajām licencēm ir jāinteresējas attiecīgajā pašvaldībā, piemēram, Rīgas pašvaldības interešu izglītības programmu īstenotājiem izsniegtās licences ir pieejamas elektroniskā veidā, portālā E-skola.lv.

Ja mākslas vai mūzikas skola ir profesionālās ievirzes izglītības iestāde un tā ir iekļauta akreditēto izglītības iestāžu sarakstā, tad arī šādus maksājumus vecākiem ir tiesības iekļaut attaisnotajos izdevumos.

Attaisnotos izdevumus pamato ar čeku, kvīti, kases ieņēmumu orderi, maksājuma uzdevumu vai konta izrakstu. Čekā obligāti jābūt norādītam maksas saņēmēja nosaukumam un reģistrācijas numuram, bērna vārdam, uzvārdam un personas kodam, kā arī izglītības programmas – pulciņa nosaukumam.

Jāņem vērā, ka attaisnotajos izdevumos par visu veidu izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem ietveramo izdevumu kopējā summa par vienu bērnu 2016. gadā ir 215 eiro. No samaksātā varēs saņemt nodokļa pārmaksu 23 procentu apmērā. Gada ienākumu deklarācijā iekļauj visus attaisnotos izdevumus, kas bijuši attiecīgajā gadā, pamatojot tos ar attaisnojuma dokumentiem, neatkarīgi no tā, cik daļās ir veikts maksājums.

Gads nule kā sācies, bet sūdzības jau saņemtas

Runājot par pārkāpumiem, VID pārstāve atzīst, ka ir identificētas piecas sūdzības, kurās minēti pārkāpumi, kas saistīti ar interešu izglītības čekiem. Minētās sūdzības ir par trim biedrībām un vienu SIA. Vienā gadījumā uzsākta tematiskā pārbaude, pārējos gadījumos tiks lemts par kontroles pasākumu veikšanu. Kā arī vienā gadījumā saņemts trešās personas iesniegums, kurā norādīts, ka kādā Rīgas vidusskolā par mākslas vingrošanas nodarbībām tiek iekasēta mēneša maksa 30 eiro apmērā, taču par naudas saņemšanu darījumu apliecinoši dokumenti netiek izsniegti.

Pēc sniegtās informācijas konkrētu saimnieciskās darbības veicēju minētajā vidusskolā identificēt nebija iespējams, līdz ar to kontroles pasākumi netika plānoti. Ņemot vērā, ka Rīgas vidusskola ir Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta padotībā esoša iestāde un tā kompetencē ir padotībā esošo iestāžu izvērtēšana un iekšējo auditu un revīziju veikšana, informācija tika pārsūtīta departamentam tā kompetences ietvaros, sacīja VID pārstāve.

Konkrētus biedrību un uzņēmumu nosaukumus VID atklāt nedrīkstot, jo likuma par nodokļiem un nodevām 22. pants liedz izpaust informāciju par konkrētu nodokļu maksātāju bez viņa rakstiskas piekrišanas.

VID ikvienu aicina aizdomu gadījumā noteikti par to ziņot - diennakts bezmaksas uzticības tālrunis 80009070 (iespēja zvanītājam saglabāt anonimitāti) vai arī e-pasts parkapumi@vid.gov.lv .

Fakts, ka šie attaisnojuma dokumenti ar nākamo gadu nonāks VID rīcībā, jo vecāki būt ieinteresēti tos saņemt, uzkrāt un iesniegt kopā ar Gada ienākumu deklarāciju, arī noteikti disciplinēs šo attaisnojuma dokumentu izsniedzējus, uzskata VID.

Vecāki dalās pieredzē pulciņu apmaksas kārtībā

"Man meitas pulciņā pateica tā, ja gribu čeku, tad jāmaksā arī par tām reizēm, kad meita nebūs nodarbībā, piemēram, slimo. Ja čeku nevajag, tad par tām reizēm nebūs jāmaksā. Kad jautāju, kādēļ tā, man atbildēja, ka tāda ir prasība. Tad nu izrēķināju, ka man izdevīgāk neņemt čekus."

"Mans puika iet uz futbolu. Mums nekādus čekus nedod, zinu, ka viss, tā teikt, nelegāli- nekādus nodokļus nemaksā. Ienāca prātā doma par VID, bet mazajam ļoti patīk trenēties, ir sajūsmā par treneri un īsti negribas, lai tas viss izbeidzas...."

"Mans deviņgadīgais dēls trenējas hokejā, 43 eiro mēnesī maksāju oficiālo caur internetu, bet vēl 40 eiro hokeja skolas vecāku izveidotai biedrībai (arī caur internetu). Šis ir brīvprātīgs maksāšanas pasākums, lai treneriem būtu cilvēcīgākas algas. Mazā meita vēl iet dārziņā. Viņai ir angļu valoda 15 eiro un dejošana 15 eiro mēnesī. Zinu, ka sieva maksā caur kontu bankā. Domāju, ka nākamgad centīšos atgūt daļu naudiņas."

"Tautas deju ansamblī (….) mēneša maksa ir 20-30 eiro, atkarīga no dejošanas stāža šajā kolektīvā. Brāļu un māsu atlaide 0,50 eiro mēnesī. Plus jāmaksā par lielajiem koncertiem 10-20 eiro, neatkarīgi no tā, cik dejas dejotājs dejo, un atsevišķos gadījumos var pat nepiedalīties. Koncertos katram dalībniekam obligāti jāpērk divas vai trīs biļetes. Nauda tiek maksāta grupas vecākajam (-ai) skaidrā naudā vai uz kontu. Nekādas nodokļu atmaksas, protams, nesaņemsim. Cik zināms, nauda tiek nodota deju kolektīva vadītājai un lielākoties tiek maksāta pedagogiem kā papildus atalgojums.

Maksājam arī divu līdz trīs eiro fonda naudas grupas vecākajam, par ko tiek pirkti ziedi pedagogu jubilejās, kā arī jubilejās dāvanu vietā tiek pasniegta nauda (tādi ir norādījumi).

Nereģistrētie maksājumi, cik dzirdēts, ir daudzos lielajos Rīgas kolektīvos, tāpēc negribētu, ka tiek izcelts viens konkrēts kolektīvs. Tā ir valsts mēroga parādība. Domāju, ka to labi zina VID pārstāvji, jo arī viņu bērni tur piedalās. Kāpēc tas tiek piesegts un kāpēc tam neķeras klāt, tas ir jautājums, uz ko man gribētos dzirdēt atbildi."

Ko saka kolektīvu vadītāji?

Respektējot vecāku lūgumu – neminēt konkrētus kolektīvus, to arī ievērosim, lai gan sazinājāmies ar pieminēto deju kolektīvu vadītājām, lūdzot pastāstīt par kārtību, kādā vecāki maksā par bērna izglītošanu.

Vienā no kolektīviem portālam Cālis.lv pastāstīja, ka tas atrodas Rīgas domes paspārnē, tādēļ nekādus oficiālus maksājumus neiekasē. Tomēr vecāki paši ir vienojušies, ka neoficiāli katra ģimene (neatkarīgi no bērnu skaita) mēnesī maksā 15 eiro. Protams, esot iespējams arī ieskaitīt lielāku ziedojumu, bet pamatā vecāki maksājot 15 eiro, kas arī ir absolūti brīvprātīgi, un nevienam netiekot pārmests, ja šo naudu nevar samaksāt. Lielākoties vecāku maksājumi tiekot izmantoti deju zāles īrei un autobusu īrēšanai, kad jādodas uz koncertiem.

"Vecāki grib labu kolektīvu un labu dejošanas līmeni, jo šādiem pulciņiem ir citi apgriezieni nekā kolektīviem, kuri darbojas skolās, bet nez kādēļ sūdzas. Kāpēc neceļ traci par dārgajām maksām tenisā, hokejā?" sašutumu pauda kolektīva vadītāja.

Arī otrā kolektīvā tās vadītāja sākumā norādīja, ka vispār neko nezinot par naudas lietām, ka esot no tām norobežojusies, lai nebūtu jāuzklausa pārmetumi. Tomēr vēlāk, sarunas gaitā, pastāsta, ka kolektīvā darbojas vecāku izveidots birojs, un vecāki paši iekasē ziedojumus. Summas kolektīva vadītāja neminēja, bet norādīja, ka "vecākiem nav spiesta lieta maksāt".

Šī kolektīva vadītāja minēja, ka šis jautājums būtu "jāceļ augšā" citā līmenī, jo pedagogi bieži piespiedu kārtā strādājot kā pašnodarbinātie. Viņasprāt, neesot normāli, ka "Rīgas dome organizē cilvēku iepirkumus". Piemēram, tiek iepirkta pianiste, kuras darba alga ir 230 eiro, un viņai kā pašnodarbinātajai sanāk, ka jāspēlē uz savām klavierēm. Kolektīva vadītāja uzskata, ka bērniem būtu jābūt pieejamiem bezmaksas pulciņiem, taču piešķirtais finansējums ir tāds, ka ar to vien neiztikt, lai uzturētu augsto līmeni. Viņa min, ka visi maksājumi tiek veikti brīvprātīgi un izlietoti, galvenokārt, organizējot koncertus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!