Foto: Publicitātes foto

Bērnu slimnīca iegādājusies ļoti nozīmīgu ierīci – masu spektro-metrijas sistēmas iekārtu, kas ļauj noteikt lielu daļu diagnozes dažu minūšu laikā, salīdzinot ar iepriekš nepieciešamām vismaz 72 stundām. 18. maijā Bērnu slimnīcas pārstāvji jauno iekārtu atrādīja atbalstītājiem un mediju pārstāvjiem.

Iekārta iegādāta ar Pētera Avena labdarības fonda "Paaudze" un "Rietumu Bankas labdarības fonda" atbalstu. Ierīces kopējā vērtība ir 205 700 eiro.

Gada laikā Bērnu slimnīcā nonāk vairāki simti bērnu, kuru saslimšanas izraisījuši dažādi mikroorganismi. Lai operatīvi veiktu šo slimību diagnostiku un savlaicīgāk varētu sākt efektīvu antibakteriālo terapiju, bija nepieciešams mūsdienīgs mikrobioloģiskais analizators. Ar šīs ierīces palīdzību Bērnu slimnīcā var daudz ātrāk noteikt mikroorganismu sastāvu un tādējādi diagnosticēt sepsi, meningītu, limfodenīdu, pneimoniju, difteriju un citas slimības. Ātrums ir ļoti svarīgs lipīgu slimību gadījumos, kad tiek apdraudēta arī citu pacientu drošība, skaidro slimnīcas pārstāve Vita Šteina.

Jaunais Maldi–TOF mikrobioloģiskais analizators spēj noteikt arī plašāku mikroorganismu spektru, kas līdz šim ar Bērnu slimnīcas resursiem nebija iespējams. Jāpiebilst, ka analizatora priekšrocības jūt ne tikai pacienti, bet arī slimnīca un ārsti, jo tas būtiski samazina izmaksas, bet brīvi pieejamā pasaules datubāze sniedz iespēju piekļūt plašiem starptautisko pētījumu datiem, stāsta Šteina.

Kopš ierīces ieviešanas Bērnu slimnīcā, tā tikusi izmantota jau vairāk nekā 600 reizes, nosakot vairāk nekā 900 dažādus mikroogranismus, kas līdz šim nebija iespējams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!