Foto: Privātais ahīvs

Bērnu klīniskā universitātes slimnīca dāvanā saņēmusi jaunāko mūsdienu aparatūru, kas ļaus būtiski uzlabot izmeklējumu kvalitāti un efektīvi palīdzēt mazo pacientu ārstēšanā. Jaunākās paaudzes ehokardiogrāfs un viedais parenterālās barošanas maisītājs aizstās māsu fiziski grūto darbu, vēsta slimnīcas pārstāve Vita Šteina.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas ilggadējie atbalstītāji Pētera Avena labdarības fonds "Paaudze" un Rietumu Bankas Labdarības fonds arī šogad ir snieguši atbalstu Bērnu slimnīcai, uzdāvinot jaunākās paaudzes ehokardiogrāfu, kas aizstās līdzšinējo nolietoto, tehnoloģiski novecojušo ierīci un bērni iegūs augstas kvalitātes mūsdienīgu izmeklējumu.

Kā skaidro Bērnu slimnīcas Kardioloģijas un kardioķirurģijas klīnikas vadītājs dakteris Valts Ozoliņš: "Latvijā aptuveni viens procents bērnu piedzimst ar sirdskaiti. Iedzimtas sirdskaites ir viens no galvenajiem bērnu mirstības cēloņiem. Kvalitatīva ehokardiogrāfijas izmeklējuma veikšana jau grūtniecības etapā ļauj laicīgi izvēlēties piemērotāko terapiju un aprūpi bērniem ar iedzimtām sirdskaitēm. Tādēļ abu fondu dāvinājums ļaus sirds izmeklējumus Bērnu slimnīcā veikt ļoti augstā līmenī."

Bērnu slimnīca ir vienīgā ārstniecības iestāde Latvijā, kur tiek ārstēti bērni ar iedzimtām sirdskaitēm. Gada laikā Bērnu slimnīcas kardiologi veic aptuveni 6000 ehokardiogrāfijas izmeklējumus. Jaunā ehokardiogrāfa izmaksas ir 124 995 eiro.

Otra ierīce, kas uzreiz pēc tās uzstādīšanas Bērnu slimnīcā kļuvusi par vienu no nozīmīgākajām atbalsta iekārtām māsu darbā, kā arī atvieglo pacientu un viņu vecāku ikdienu, ir abu fondu dāvinātais parenterālās barošanas maisītājs. Tā izmaksas ir 65 019 eiro.

Bērnu slimnīcas mājas parenterālās barošanas programmas īstenošanas laikā ir iespēja veikt pacientu barošanu arī mājas apstākļos. Pateicoties tam, ka šobrīd maisījumi tiek sagatavoti aseptiskajā telpā, ļoti sterilajos apstākļos, tie ir derīgi līdz pat trim dienām un vecākiem vairs nav nepieciešams katru dienu doties uz slimnīcu, lai saņemtu maisījumus.

"Lai gan parenterālie maisījumi ik dienu ir nepieciešami aptuveni 25 bērniem, kas var nešķist liels pacientu skaits, tomēr tā līdzšinējā pagatavošana bija fiziski ietilpīgs un grūts process," skaidro Bērnu slimnīcas Aptiekas vadītāja Sandra Skutele, turpinot: "Lai pagatavotu ar rokām parenterālo maisījumu, kā tas bija līdz šim, māsām nācās pārnest vielas ar šļircēm no flakoniem uz infūziju maisiem vairāku stundu garumā, pēc kā māsas bieži sūdzējās par pirkstu stīvumu, locītavu un muguras sāpēm. Tagad smagāko darbu paveic jaunā ierīce, pagatavotājam un asistentam vajag tikai rūpīgi sagatavot visas nepieciešamās izejvielas un materiālus." Ja veikti nepieciešamie iestatījumi un sagatavošanas darbi, viena maisa pagatavošana aizņem tikai 15 minūtes. Tas ir gandrīz četras reizes ātrāk, nekā to darot ar rokām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!