Foto: Shutterstock

Pagājušajās brīvdienās Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Neatliekamās medicīniskās palīdzības nodaļā nogādāts lielāks traumas guvušu bērnu skaits, nekā ierasts. To vidū ir arī bērns ar ārkārtīgi smagu kājas traumu, kas gūta, lēkājot pa batutu.

Bērnam gaidāma ilgstoša, sarežģīta ārstēšanās un rehabilitācija, tāpēc vasara šim bērnam, visticamāk, paies sēdus, noskatoties savu draugu rotaļās, turklāt šī neveiksmīgā lēciena sekas būs jūtamas visu turpmāko dzīvi. Taču no šādām traumām ir iespējams izvairīties, ja vien vecāki ievērotu piesardzību batutu uzstādīšanā un neatstātu bērnus uz atrakcijas vienus pašus, brīdina Bērnu slimnīcas mediķi savā "Facebook" profilā.

Ārsti atgādina, ka, iegādājoties batutu, nevajadzētu taupīt uz tīkla rēķina, tam vienmēr ir jābūt uzstādītam un rūpīgi nostiprinātam. Batuta novietošanai būtu jāizvēlas zālājs vai cita mīkstāka pamatne, nevis bruģis vai asfalts, turklāt jāskatās, lai pie batuta tuvumā neatrastos priekšmeti, kas varētu kļūt potenciāli bīstami (žogi, koki, galdi), atstājot ap to pāris metru brīvu vietu.

Pirms batuta lietošanas vecākiem ir jāpārliecinās, vai tas nav caurs vai slapjš un vai atsperes ir rūpīgi paslēptas zem apmalēm. Lai izvairītos no smagiem galvas, mugurkaula sasitumiem un roku un kāju lūzumiem, nevajadzētu bērniem ļaut izpildīt pārgalvīgus, akrobātiskus trikus, kūleņus un salto, atrasties uz batuta vairākiem vienlaikus vai līst apakšā, kamēr cits bērns lēkā pa virsu. Arī rotaslietas un apģērbs ar metāla elementiem ir jānoņem, lai sevi nesavainotu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!