Foto: Shutterstock

Bērnu klīniskā universitātes slimnīca (BKUS) papildinājusi savu medicīnas tehnoloģiju grozu ar ļoti vērtīgu ierīci, kas ļauj caur zīlīti nofotografēt acs ābola iekšpusi, tādā veidā ļaujot laicīgi atklāt grūti pamanāmas un retas acu slimības.

11. un 12.septembrī Bērnu slimnīcā viesosies ļoti pieredzējuši medicīnas tehnoloģiju speciālisti no ASV, kuri ar jauno ierīci apmācīs rīkoties Bērnu slimnīcas ārstus un viesus no Rīgas, Tallinas, Tartu, Viļņas un Kauņas Acu slimību klīnikām, stāsta slimnīcas pārstāve Vita šteina.

Jaunā ierīce būs īpaši noderīga bērniem, kuriem priekšlaicīgās dzimšanas dēļ nav nobriedusi acs tīklene un veidojas speciāla retinopātijas forma - priekšlaikus dzimušo retinopātija. Savlaicīgi nediagnosticējot un neārstējot šo saslimšanu, var attīstīties totāla tīklenes atslāņošanās un aklums. Mazos bērniņus rūpīgi kopj un ārstē neonatologi un noteiktos laikos pēc noteiktām indikācijām acis izmeklē BKUS acu ārsti.

Lai varētu salīdzināt un paredzēt slimības gaitu, lai varētu noteikt indikācijas lāzerterapijai un izvērtēt ārstēšanas rezultātus, mazo bērnu tīklenes tiek izmeklētas un reizē fotografētas ar speciālu digitālu fundus kameru, kas tagad būs pieejama Bērnu slimnīcā.

Bez šādas fundus kameras nav iespējama arī tīklenes audzēju un iedzimtu tīklenes un redzes nerva patoloģiju izvērtēšana un ārstēšana. Jaunā kamera ir aprīkota arī ar iespējām izvērtēt tīklenes un dzīslenes asisnvadus, pielietojot kontrastvielu, iespējams veikt tīklenes fluorescento angiogrāfiju priekšlaikus dzimušiem un maza vecuma bērniem. Šādas iespējas Baltijā pašreiz nav nevienā Acu slimību klīnikā.

Zināms, ka vidēji gada laikā šāda veida izmeklējumi nepieciešami vismaz 100 pacientiem. "Ir ļoti svarīgi, lai ģimenes ārsti un acu ārsti, kuri veic regulārās pārbaudes bērniem, spētu atpazīt simptomus, kas liecina, ka ir nepieciešami padziļināti acs izmeklējumi. 2017. gadā Acu slimību klīnikas uzskaitē ir vairāk nekā 370 dažādu retu acu saslimšanu, katru gadu tiek diagnosticētas jaunas tīklenes, redzes nerva un citu acu struktūru iedzimtas un iegūtas saslimšanas, kas var būt saistītas ar dažādām vispārējām iedzimtām saslimšanām un var izteikti ietekmēt redzi un vipārējo veselību.

Vidēji katru gadu Bērnu slimnīcā nonāk vismaz 40 bērni ar retām acu slimībām. Ja ģimenes ārstam vai acu ārstam ir aizdomas par retu iedzimtu vai iegūtu akūtu vai hronisku acu patoloģiju, ko nepieciešams izmeklēt padziļināti, darbojoties multidisciplinārā pieredzējušā komandā, izvērtējot tīkleni (chorioidea) arī ar jauno tehnoloģiju iespējām, bērnu uz BKUS nepieciešams nosūtīt steidzami, pamatoti izmantojot zaļo koridoru. Bērnu slimnīcas mājaslapā ārstam ir jāaizpilda Steidzamības rindas pieteikums, ko izskata slimnīcas ārsti, ārstu konsīlijs un nepieciešamības gadījumā nozīmē steidzamu konsultāciju ar nepieciešamajiem izmeklējumiem," skaidro Acu slimību klīnikas vadītāja Sandra Valeiņa.

Ierīce "Icon pediatric retinal imaging" izmaksāja 105 500 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa. Tā ir viegli pārvietojama, augstas izšķirtspējas kamera, ērti vadāma ar skārienjūtīgu ekrānu, kā arī savienota ar datu bāzi, kas ļauj uzglabāt augstas kvalitātes un apjoma uzņemtās bildes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!