Foto: Shutterstock
Viens vasaras mēnesis būs aizritējis, un daudzi bērni skolēnu brīvlaiku pavada dažādās nometnēs – dienas un nakts, sporta, atpūtas, izklaides vai izglītojošās. Vecākiem vienmēr ir bažas, pirms bērnu palaist uz nometni, vai viss būs kārtībā, tomēr, kā portālam "Cālis" atzīst atbildīgie dienesti, kuri uzrauga un kontrolē nometņu darbību, līdz šim pārākumu bijis maz, un daļa no tiem ir visai maznozīmīgi.

Pat vērojama viena pozitīva tendence – lai gan to neparedz nekādi noteikumi, bērni nometnēs tiekot ēdināti atbilstoši uztura normām, kādas noteiktas izglītības iestādēm. Secinājums – vismaz pagaidām bērni nometnēs var justies droši – gan no veselības, gan fiziskās drošības viedokļa.

Kopumā šogad visā Latvijā reģistrētas 284 dienas nometnes un 565 diennakts nometnes, "Cālis" stāsta Valsts izglītības satura centra (VISC) sabiedrisko attiecību speciāliste Diāna Āboltiņa.

Centrs šogad saņēmis divas sūdzības par nometņu darbību, tās ir par to, ka notiek nereģistrētas nometnes. Abas sūdzības VISC pārsūtījis Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijai izvērtēšanai. Viena sūdzība ir par nometni, kura nav reģistrēta, bet plāno aktīvu darbību, otra – ka nometne reģistrēta, vecāki veikuši iemaksas, bet nometne nenotiek (gadījums tiek šobrīd noskaidrots).

Citi pārkāpumi nometņu darbības laikā nav konstatēti, vai arī nepilnības laikus novērstas.

VISC funkcijās nav veikt nometņu pārbaudes, to veic saistītie dienesti – Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, Veselības inspekcija, informācija tiek iesniegta arī Pārtikas un veterinārajam dienestam (PVD), pašvaldībai, uzsver Āboltiņa.

Ar ēdināšanu viss normas robežās

PVD pagājušā gada vasarā (jūnijā, jūlijā un augustā) bērnu un jauniešu vasaras nometnēs veica 178 pārbaudes. Tajās konstatēts, ka 44,6 procenti no ēdināšanas pakalpojumu sniedzējiem nometnēs pilnībā atbilst normatīvo aktu prasībām, bet 54,4 procentos gadījumu konstatēti atsevišķi pārkāpumi, kas būtiski neietekmē ēdienu kvalitāti un nekaitīgumu.

Pārkāpumi biežāk konstatēti iekārtu un aprīkojuma higiēnā (20,8 procenti) un pārtikas aprites telpu higiēnā (20,2 procenti), kā arī pārkāpumi darbinieku personīgā higiēnā (16,3 procenti).

Atsevišķos gadījumos konstatēti arī pārkāpumi paškontroles procedūrās un pārtikas produktu vai gatavo ēdienu izsekojamībā.

Kā "Cālis" uzsver PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere, nometņu sezona šogad tikai sākas. Kad tā noslēgsies, PVD apkopos un analizēs informāciju arī par veiktajām pārbaudēm 2016. gada vasarā.

Šā gada jūnijā PVD Rīgas pilsētas pārvalde veikusi pārbaudes piecās bērnu vasaras nometnēs. Visās ir konstatēti pārkāpumi, taču ne tādi, kas varētu ietekmēt pārtikas nekaitīgumu un drošumu, tāpēc pārkāpumus ir uzdots novērst, taču nekādas sankcijas nav piemērotas.

Lai gan normatīvie akti nenosaka, ka bērnu vasaras nometnēs būtu jāievēro tādi paši noteikumi kā izglītības iestāžu audzēkņu ēdināšanā, PVD novērojuši, ka visās pārbaudītajās nometnēs, izņemot vienu, ēdinātāji tomēr rūpējas, lai bērnu uzturs atbilstu uztura normām, par pozitīvo tendenci stāsta Meistere.

Veselības inspekcijas uzraugi ar situāciju apmierināti

Līdz šā gada 29. jūnijam Veselības inspekcija nav saņēmusi nevienu sūdzību par bērnu vasaras nometnēm. Savukārt 2015. gadā inspekcijā saņemta un izskatīta viena sūdzība par higiēnas prasību neatbilstību bērnu nometnē. Veicot kontroli neatbilstības nav konstatētas – sūdzība atzīta par nepamatotu, tā "Cālis" stāsta inspekcijas Vadītāja biroja sabiedrisko attiecību speciāliste Rūta Krūmiņa.

Atbilstoši Veselības inspekcijas gada uzraudzības plānam, pārbaudes tiek veiktas regulāri. Uz šo brīdi ir veiktas 14 plānveida kontroles bērnu nometnēs. Neatbilstības konstatētas divās nometnēs saistībā ar ārstu izsniegtajām izziņām par bērnu veselības stāvokli (nebija norādīta visa prasītā informācija).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!