Foto: Shutterstock

Lai pievērstu uzmanību akūtajai bērnu traumatisma problēmai un izglītotu sabiedrību par vienkāršiem veidiem, kā pasargāt savus bērnus, Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Pediatrijas studentu zinātniskais pulciņš kopīgi ar Latvijas Pediatru asociāciju, Rīgas domes Labklājības departamentu un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcu (BKUS) 1. jūnijā – Starptautiskajā bērnu aizsardzības dienā – rīko sabiedrību izglītojošu pasākumu "Zinošs un drošs".

Pasākums norisināsies Rīgas Centra humanitārās vidusskolas sporta kompleksā jeb Centra sporta kvartālā K. Barona ielā.

"Traumatisma samazināšanai bērnu vecumā ir jābūt kompleksam pasākumu kopumam, kas ietver dažādus aspektus un par to ir jādomā no brīža, kad bērns ienāk ģimenē. Citās valstīs šajā jautājumā tiek iesaistīti sociālie darbinieki, kuri apseko mājsaimniecības un veic pārrunas ar ģimenēm.

Bērnam augot lielākam, sarunu veidā jārunā par nepiesardzīgas rīcības sekām un citiem būtiskiem jautājumiem, un tas būtu jādara gan ģimenei, gan skolotājiem, gan citiem apkārtējiem. Ieaudzinot atbildību par savu dzīvību jau no maza vecuma, mēs veidotu sabiedrību, kurā svarīga vērtība būtu drošība," norāda RSU Pediatrijas studentu zinātniskā pulciņa vadītāja Polīna Popeiko. RSU topošie mediķi atzinīgi vērtē pērnā gada nogalē BKUS aizsākot sociālo kampaņu "Nosargāsim bērnus", kurā veiksmīgi iesaistītas gan valsts iestādes, gan uzņēmumi. "Jo plašāk par bērnu traumatismu runāsim, jo dziļākas būs sabiedrības zināšanas par drošu vidi bērnam un jo vairāk paši bērni pratīs uzņemties atbildību par savu veselību," uzsver medicīnas studente.

Slimību profilakses un kontroles centra dati liecina, ka negadījumu norises vietu saraksta augšgalā ierindojas nelaimes gadījumi mājās, kam seko notikumi skolās vai pirmsskolas izglītības iestādēs, vietās, kur notiek pārvietošanās ar transportlīdzekļiem (ceļi, stāvlaukumi un skeitparki), kā arī atpūtas vietās, piemēram, parkos. Biežākie ievainojumi ir lūzumi, sasitumi un zilumi, liela daļa no negadījumiem ir arī apdegumi, applaucējumi un saindēšanās.
Foto: Shutterstock

Ar pasākuma "Zinošs un drošs" palīdzību medicīnas studenti grib aicināt vecākus un bērnus uz dialogu par drošu vidi un sevis pasargāšanu, īpaši akcentējot svarīgākos pieturas punktus pirms skolēnu brīvlaika. Pasākuma laikā apmeklētajiem būs iespēja ne tikai atsvaidzināt un pilnveidot savas zināšanas, bet arī aprunāties ar ārstiem un uzdot interesējošos jautājumus par drošību vasaras laikā.

Būs iespēja iesaistīties aktivitātēs, lai dažādās situācijās vecāki paši mācētu sniegt palīdzību saviem bērniem, jo bieži tieši pirmās negadījuma minūtes var būt izšķirošas. Ikvienam būs iespēja pilnveidot iemaņas, mācoties palīdzēt neatliekamās situācijās, kad līdzcilvēks ir zaudējis samaņu vai neelpo, kā arī glābt cilvēku, kas ir aizrijies, apgūt pirmo palīdzību lūzumu, asiņošanas, dzīvnieku kodumu, apdegumu, elektrotraumu, pārkaršanas vai slīkšanas gadījumā.

Organizatori stāstīs, kādi drošības pasākumi jāievēro pie grila vai ugunskura, pludmalē, uz ielas, spēlējoties rotaļu laukumā vai atrodoties uz batuta, pastaigājoties brīvā dabā vai vienkārši esot mājās. Tiks atgādināts, kā pareizi izsaukt neatliekamo medicīnisko palīdzību, nesamulst un paziņot dispečeram visu nepieciešamo informāciju, lai palīdzība ierastos pēc iespējas ātrāk un būtu gatava palīdzēt.

1. jūnijā no pulksten 15 līdz 19 vairākos punktos savas jauniegūtās zināšanas un praktiskās iemaņas būs iespēja pārbaudīt arī nelielos situāciju uzdevumos, kurus pareizi izpildot, dalībnieki krās punktus, ko vēlāk varēs apmainīt pret balvām no pasākuma atbalstītājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!