Foto: Shutterstock
Lai gan ceļojumos dodamies tikai pozitīvu emociju vadīti, dažādu apstākļu dēļ mēdz gadīties arī nepatīkami pārsteigumi, tostarp pašiem mazākajiem ceļotājiem. Apdrošināšanas sabiedrības "BALTA" (PZU grupa) apkopotie dati liecina, ka visbiežāk atlīdzības ceļojumu apdrošināšanā saistībā ar bērniem tiek pieteiktas par akūtām saslimšanām – pērn apdrošinātājs saņēmis 97 šādus atlīdzību pieteikumus.

"Dodoties ceļojumos kopā ar bērniem, vecākiem ieteicams jau iepriekš izvērtēt potenciālos riskus un veikt profilaktiskus pasākumus, piemēram, izvēloties klimatam un plānotajām aktivitātēm atbilstošu apģērbu un nodrošinoties ar aizsarglīdzekļiem pret saules apdegumiem, alerģijām un kukaiņu kodumiem.

Tomēr ne visu iepriekš ir iespējams ieplānot un paredzēt – traumas un pēkšņas saslimšanas var nepatīkami pārsteigt gan ceļojuma laikā, gan pirms tā. Mūsu pieredze liecina, ka visbiežāk atlīdzības saistībā ar bērniem ceļojumu apdrošināšanā tiek pieteiktas tieši akūtu saslimšanu dēļ – paaugstināta ķermeņa termperatūra, drudzis, dažādas elpceļu saslimšanas – bronhīts, angīna, klepus, tad vēl vēdera vīruss ar caureju vai vemšanu, retāk – apdegumi un alerģiskas reakcijas. Šādā situācijā vecākiem ieteicams nekavējoties vērsties pie ārsta, lai saņemtu medicīnisko palīdzību," norāda Linda Juhna, "BALTA" Personu apdrošināšanas atlīdzību pārvaldes vadītāja.

Apdrošinātājs pērn saņēmis 97 atlīdzību pieteikumus par bērniem konstatētām akūtām saslimšanām ceļojumu laikā. Juhna atgādina, ka ceļojumu apdrošināšanas līgumā tiek apmaksāti visi medicīniskie izdevumi par saņemto neatliekamo medicīnisko palīdzību akūtā stāvokļa novēršanai ceļojuma laikā, tostarp zobārstniecības izdevumi akūtu zobu sāpju vai zobu traumas gadījumā.

Vienlaikus apdrošinātājs norāda, ka pēkšņa saslimšana var tikt konstatēta arī pirms došanās ceļojumā, kā rezultātā ceļojums, iespējams, ir pat jāatceļ. "Pērn saņēmām četrus atlīdzību pieteikumus par ceļojumu atcelšanu, jo bērnam konstatēta pēkšņa akūta saslimšana. Šādos gadījumos apdrošinātājs sedz zaudējumus, kas radušies saistībā ar ceļojuma atcelšanu, tāpēc šajās situācijās izmaksātās atlīdzību summas ir vislielākās – pērn vidējā izmaksātā atlīdzība bija 1120 eiro," norāda Juhna.

Atlīdzības par traumām, ko bērns guvis ceļojumu laikā, tiek pieteiktas daudz retāk – pērn apdrošinātājs saņēmis 34 šādus atlīdzību pieteikumus. Lielākoties traumas ceļojumos tiek gūtas kritienu rezultātā, un visbiežāk tie ir dažāda veida sasitumi un lūzumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!