Foto: Publicitātes attēls
Helmuts un Ilvars ir septiņus un piecus gadus veci brālīši ar īpašām vajadzībām, kuriem nepieciešama regulāra ārstēšana un rehabilitācija. Ģimenē aug vēl divi puikas, un rūpes par ģimeni gulstas vienīgi uz mammas pleciem, jo tētis no ģimenes ir aizgājis. Ārste abiem ar autismu slimajiem brāļiem ieteikusi īpašu rehabilitāciju Krievijā, tādēļ mamma cer uz labu cilvēku atbalstu, jo viena nepieciešamo summu 7000 eiro apmērā nevar segt.

Helmutam pusotra gada vecumā noteikta diagnoze autisms, attītības traucējumi, hiperaktivitāte. Viņš nerunā, bet droši pauž emocijas gan raudot, gan mīļi apskaujot ciemiņus. Lielu interesi Helmutam izraisa dažāda tehnika, un "Palidzesim.lv" veidotā fotostāsta tapšanas laikā tika izpētīts arī fotogrāfes objektīvs un novērtēta katra uzņemtā bilde.

Piecgadīgā Ilvara diagnoze ir asinsrites traucējumi smadzenēs, kakla skriemeļu nobīde, garīgās attīstības un valodas traucējumi, autiskā spektra uzvedības traucējumi. Arī Ilvars nerunā un komunicē, tikai paužot emocijas, – viņš dusmojas, priecājas, bēdājas.

Liels atbalsts ģimenei ir vecvecāki, kuri puikām cenšas iemācīt ikdienas pašaprūpi un apgūt pamatiemaņas. Abi puikas ir aktīvi, zinātkāri, viņiem ļoti patīk darboties ar koka puzlēm un rotaļlietām, kas izdala dažādas skaņas.

Zēni ir izgājuši rehabilitācijas kursu veselības centrā – ārstniecisko vingrošanu, masāžu, mākslas terapiju, logopēda nodarbības, Klaipēdā (Lietuvā) apmeklējuši delfīnterapiju, taču tas joprojām ir par maz, lai sekmētu bērnu attīstību.

Helmuts un Ilvars apmeklē Jumpravas speciālo internātpamatskolu. Taču novājinātās imunitātes dēļ puikas bieži slimo. Un slimības dēļ abi ir nepārtraukti pieskatāmi un aprūpējami. Tas, savukārt, liedz mammai meklēt pastāvīgu darbu un pelnīt iztiku.

Foto: Publicitātes attēls

Pēc bērnu ārstes ieteikuma, puikām nepieciešams iziet trīs ārstēšanas un rehabilitācijas kursus Bērnu neiroloģijas un refleksoterapijas nodaļā "Reacentr" Kaļiņingradā, Krievijā. Šāda ārstniecības metode nav pieejama Latvijā, vienīgi Krievijā, Izraēlā un Vācijā. Izmantojot mikrostrāvas refleksoterapiju, tiks stimulēti saprašanas un runas centri, papildus vēl jāapmeklē logopēds u.c. speciālisti.

Mikrostrāvas refleksoterapija ir ieteicama bērniem ar garīgās attīstības traucējumiem, autismu, hiperaktivitāti, sensoneirālo dzirdes zudumu, enurēzi.

Abu brālīšu ārstēšanai un rehabilitācijai nepieciešami 7068,48 eiro. Ja tu esi gatavs palīdzēt šai daudzbērnu mammai, to vari izdarīt šeit.

Par to, kas ir autisms, plašāku informāciju atradīsi šeit, bet stāstu par to, kā tas ir, ja ģimenē ir bērns ar autismu un kāda ir sabiedrības attieksme, lasi te.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!