Foto: Shutterstock
Šādu radikālu soli spērusi četru bērnu mamma Elija Kasaca no ASV. Viņa šādā veidā nolēmusi risināt problēmu, kas skar lielāko daļu vecāku: mājās nav kur kāju paspert, jo visur priekšā rotaļlietas, ar kurām patiesībā neviens nespēlējas. Un Elija šo savu radikālo soli ne sekundi neesot nožēlojusi. Tieši no tā brīža, kad mantas pameta viņas māju, ģimenē sākusies laimīga dzīve, vēsta "Abcnews.go".

"Man mājās bija milzīga istaba, visa aizkrauta ar nevienam nevajadzīgām rotaļlietām," stāsta Elija. Piemēram, tur bijis 150 ASV dolāru (ap 130 eiro) vērts vienradzis, ar kuru ne reizi neviens no četriem bērniem tā arī neesot spēlējies. Šī istaba vienkārši indēja man dzīvi, atzinusi daudzbērnu mamma.

Sieviete apraksta scenāriju, kas ir pazīstama daudzām mammām: "Kad es bērnus aizsūtīju paspēlēties, viņi no kastēm izvilka dažas mantas, bet jau pēc pāris minūtēm atgriezās un čīkstēja, ka viņiem ir garlaicīgi, un viņi grib kaut ko uzēst". Elija šo istabu kārtoja vairākas reizes dienā, bet vienalga tur valdīja haoss. "Es nevarēju baudīt to, ka esmu mamma, es neguvu gandarījumu no saviem bērniem. Viņi bija vien nemiera cēlāji. Es to tik vien darīju, kā gaidīju, kad viņi beidzot aizmigs. Es domāju, ka tā tam arī ir jābūt. Es nedzīvoju, bet izdzīvoju," vēl rotaļlietu kalnu laikus atminas Elija.

Vienā jaukā dienā Elija sev teica: "Pietiek!" un tika vaļā absolūti no visām rotaļlietām mājā. Un tas nebija kā soda veids bērniem, bet glābšanas akts mammai. Pēc Elijas teiktā, viņa gaidīja, ka bērni sarīkos histēriju. Bet tas nenotika. Tieši pretēji, bērni nopriecājās, kad mamma izmazgāja spēļu istabu, kas tagad bija brīva. Turklāt no tā brīža mājās viss izmanījies uz labo pusi, burtiski vienas nakts laikā. "Tiklīdz rotaļlietas pazuda, es nekavējoties sajutos labāk. Ar tām it kā izgaisa viss stress," atzīst Elija.

A photo posted by Allie Casazza (@allie_thatsme) on May 26, 2016 at 5:30pm PDT

Bet ko gan darīja bērni, viņiem bija garlaicīgi? Nemaz nē. Pēc Elijas sacītā, viņi kļuva draudzīgāki, un viņu iztēle tagad strādā it visā. Tagad viņi spēj spēlēties ar jebkuru priekšmetu, kaut vai slotas kātu. "Viņi spēlējas visu dienu. Kopā. Vairāk nav šī: "es ar šo nespēlēšos, atdod man to, iedod man šo, viņš man ņem nost" ... Vienkārši viņiem vairāk nav izvēles," skaidro Elija.

Lēmums izmest visas mantas ietekmējis ģimenes dzīvesveidu kopumā. Elija arī atteikusies no daudzām citām nevajadzīgām lietām un pat sākusi savu biznesu: viņa māca citus ievērot minimālismu savā dzīvesstilā. Turklāt viņa nolēmusi bērnus turpmāk apmācīt mājās, un to dara mamma, kura vēl pirms neilga laika gaidīja to laimīgo brīdi, kad bērni aizies gulēt. Tagad Elijai patīk būt mammai. "Tas ir tik īss periods, kamēr bērni ir mazi. Tagad es to baudu," atzinusi Elija.

A photo posted by Allie Casazza (@allie_thatsme) on Feb 28, 2016 at 9:49am PST

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!