Foto: Laima Vainiņa

Skolēnu pavasara brīvlaikā, no 14. līdz 19. martam, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs (Rīgā, Skārņu ielā 10/20) aicina pieaugušos un skolēnus apmeklēt pastāvīgās ekspozīcijas un izstādes par īpašu akcijas cenu – 1,50 eiro.

Šobrīd Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (DMDM) ir skatāma izstāde "Latvijas Nacionālā dizaina gada balva 2017", kas iepazīstina ar 20 izcilākajiem sniegumiem Latvijas dizaina jomā. Konkursa finālistus atlasījusi kompetenta starptautiska žūrija, izvērtējot 147 iesniegtos pieteikumus pēc šādiem kritērijiem: idejas oriģinalitāte, atbilstība mērķim, estētiskā kvalitāte, funkcionalitāte un tehnoloģiskais risinājums, atbilstoša materiālu izvēle un pielietojums, jaunrade, tirgus potenciāls, ekonomiskā vai sociālā vērtība, ekoloģisks (videi draudzīgs) risinājums, ilgtspēja, pieejamība.

Pie īpaša aktivitāšu galda, kas novietots DMDM lielajā zālē, katrs izstādes apmeklētājs individuāli vai grupā var izvēlēties savus 10 būtiskākos principus, kuri nosaka labu dizainu, stāsta muzeja pārstāve Nataļja Sujunšalijeva.

No 17. marta DMDM 3. stāvā apmeklētājiem būs atvērta Profesionālās izglītības kompetences centra "Rīgas dizaina un mākslas vidusskola" Koka izstrādājumu dizaina nodaļas izstāde "Domā koks!", kas parādīs daļu no pēdējo gadu praktisko priekšmetu programmas darbiem. Projekta ideja ir pastāstīt plašākai sabiedrībai, ar kādiem uzdevumiem un rezultātiem strādā topošie koka un mēbeļu dizaina speciālisti.

Līdzās izstādēm Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā vienmēr atvērta un skatītājiem pieejama pastāvīgā ekspozīcija, kas daudzveidīgi prezentē muzeja krājuma septiņas kolekcijas: tekstilmākslas, keramikas, metālmākslas, ādas mākslas, dekoratīvā koka mākslas, stikla mākslas un dizaina kolekciju. Šeit var gūt priekšstatu par Latvijas vadošo dekoratīvās mākslas un dizaina nozarē strādājošo meistaru daiļradi, kā arī uzzināt par dominējošiem stiliem un virzieniem laika posmā no 19. gadsimta beigām līdz mūsdienām.

Vēl pavasara brīvlaikā Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs piedāvā 5.–12. klases skolēniem īpašas tematiskas mācību nodarbības "Iepazīsti dizainu!", bet 16. martā pulksten 14 izglītības pasākumu ciklā "Vārds dizainam" gaida uz nodarbību "Kas ir dizains?", ko vadīs dizainere, ilustratore Zane Zlemeša. Pasākumos vietu skaits ir ierobežots. Pieteikšanās nodarbībām vai ekskursijām pa tālruni 67222235, 67830917 vai e-pastu dmdm@lnmm.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!