Foto: Shutterstock

Jau 15. gadu pēc kārtas 6. februārī visā pasaulē un arī Latvijā tiks atzīmēta Drošāka interneta diena. To, kā pasargāt sevi internetā un izturēties ar cieņu citam pret citu virtuālajā vidē, šajā dienā ar daudzveidīgām izglītojošām aktivitātēm mācīs bērniem un jauniešiem.

Drošāka interneta dienas sauklis šogad ir "Drošāks internets sākas ar tevi!" – aicinājums sabiedrībai pievērst pastiprinātu uzmanību drošībai globālajā tīmeklī un tam, kāds ir ikviena lietotāja ieguldījums, veidojot labāku interneta vidi.

Tradicionāli Drošāka interneta dienā tiek organizētas daudzpusīgas izglītojošas aktivitātes visā Latvijā. Centrālais notikums būs "Drossinternets.lv" organizētais forums 9.-12. klašu skolēniem "Es esmu internetā! Es piedalos!", kas norisināsies Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. Tā laikā tiks diskutēts par jauniešu spēju kritiski izvērtēt informāciju, piedaloties internetā notiekošajās aktivitātēs, radot un daloties ar interneta saturu, no pasīva satura vērotāja kļūstot par aktīvu līdzdalībnieku internetā notiekošajos sociālajos procesos.

Forumā uzstāsies pieredzējuši eksperti no "Drossinternets", portāla "Delfi", Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Kultūras ministrijas un Latvijas jauno tehnoloģiju uzņēmumu koprades telpas "Techhub Riga". Dalībai forumā iespējams reģistrēties šeit.

Tiem Latvijas reģionos dzīvojošajiem jauniešiem, kuri nevarēs apmeklēt forumu klātienē, tiks nodrošināta iespēja 6. februārī pieslēgties tiešraidei mājaslapā "Drossinternets" no pulksten 11 līdz 13, lai varētu sekot līdzi pasākuma norisei attālināti – gan noklausīties ekspertu prezentācijas, gan kopā ar klases biedriem diskutēt par iegūtajām atziņām.

Lai vairotu jauniešu vēlmi mācīties atpazīt patiesu informāciju no meliem un uzturēt sacensību garu, Drošāka interneta centrs organizēs konkursu "Foto detektīvs" ar uzdevumiem skolēniem dažādās vecuma grupās. Tie būs izmantojami skolās un bibliotēkās Drošāka interneta dienas pasākumos.

Drošāka interneta centrs arī aicina skolas un bibliotēkas iesaistīties šīs dienas atzīmēšanā, organizējot pasākumus par drošību internetā sava novada, pilsētas, pagasta un ciema skolās, bibliotēkās un jauniešu centros. Līdz 31. janvārim iespējams informēt Drošāka interneta centru par plānotajiem un organizētajiem pasākumiem, aizpildot aptaujas formu šeit. Informācija par tiem tiks izmantota, lai veidotu Drošāka interneta dienas pasākumu karti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!