Foto: PantherMedia/Scanpix

Tradicionāli martā tiek rīkota Pasaules dūlu nedēļa. Arī Latvijas dūlas jau piekto gadu aicina visus interesentus uz Dūlu nedēļas pasākumiem, kas risināsies līdz 31. martam. Dūlas un vecmātes vairākās Latvijas pilsētās organizē nodarbības, turklāt liela daļa no tām ir bez maksas, bet citas – par ziedojumiem.

Rīga

22. martā no pulksten 13 līdz 15 poliklīnikā "Pulss5", Rīgā, Lāčplēša ielā 38, 4. stāvā, 411. telpā, notiks bezmaksas nodarbība "Mans ķermenis – manas dzemdības". To vadīs dūlas apmācībā Liene Grigāne un Linda Kante. Nodarbībā būs iespēja uzzināt, kas ir dūla un kāda veida atbalstu viņa var sniegt grūtniecības, dzemdību un pēcdzemdību periodā. Tiks runāts arī par gatavošanos dzemdībām - ko nozīmē uzrakstīt dzemdību plānu, kā palīdzēt būt kontaktā ar sevi un savu bērniņu, izmēģināsim dažādas relaksācijas tehnikas. Būs iespēja uzdot interesējošos jautājumus.

29. martā no pulksten 14 līdz 16 "Māmiņu Klubā", Rīgā, Vīlandes ielā 1 (ieeja no Elizabetes ielas) notiks praktizējošas dūlas apmācībā Kristīnes Bērziņas vadīta bezmaksas nodarbība "Pirtīžas – īpašs rituāls māmiņai un bērniņam".

Šajā pašā dienā, 29. martā, pulksten 10 arī "Māmiņu kluba" telpās notiks lekcija grūtniecēm "Kas ir dūlas? Viņu atbalsts ne tikai dzemdībās, bet arī pirms un pēc dzemdībām". Šajā lekcijā piedalīsies Katrīna Puriņa, dzemdību dūla starptautiskā apmācībā, topošā ārste, sertificēta zīdīšanas speciāliste, kuras stāstīs par to, kas ir dūla. Ko viņa dara un kā viņa atbalsta māmiņu dažādos svarīgos dzīves posmos, kas ir saistīti ar bērna piedzimšanu un aprūpi. "Īpaši runāsim par to, kā dūla var atbalstīt mammu grūtniecības laikā, gatavojoties dzemdībām, kā arī par to, kā dūla, daloties ar zināšanām un pielietojot praktiskas metodes var palīdzēt visai ģimenei pēcdzemdību periodā," tā Puriņa.

Lekcija pusaudzēm

Interesanta un pilnīgi bez maksas būs lekcija pusaudzēm "Mans ķermenis", kas notiks 30. martā no pulksten 14 līdz 16, "Māmiņu kluba" telpās. To vadīs Katrīna Puriņa, kura stāsta: "Daudz kur pasaulē dūlas un vecmātes rūpējas ne tikai par topošās un jaunās māmiņas veselības izglītošanu, bet arī apmāca meitenes – topošās sievietes par sievietes veselību, rūpēm par sevi, higiēnu.

Arī es ne tikai kā dūla un topošā sieviešu veselības ārste, bet arī divu meitu mamma, vēlos izglītot jaunas meitenes par tik svarīgu tēmu kā jaunas sievietes veselība. Man šķiet, ka mūsdienās meitenes ir gatavas un atvērtas uzņemt informāciju, kas saistīta ar intīmo veselību, bet ne vienmēr šī informācija ir profesionāli noformulēta, visbiežāk atrodama apšaubāmos interneta forumos vai draudzeņu sarunās, kurās nereti rodas mīti. Savukārt bieži vien pirmā saruna ar ginekologu vai mammu notiek diezgan vēlu.

Es ticu, ka man apkārt ir atbalstošas un mīlošas meitu mammas, taču nereti tomēr dzirdu, ka meitu mammas nespēj veselīgi parunāt par tik dabiskām lietām, kā piemēram, mēnešreizes, vai arī pati pusaudžu meitene no mammas šo informāciju dzirdēt nevēlas. Esmu vēl pietiekami jauna, lai atrastu kopīgu valodu ar pusaudzēm, stāstot viņām par to, kā meitene pārtop jaunā sievietē, kādas izmaiņas ķermeniski un psiholoģiski notiek pusaudžu vecumā, es vēlos viņu vecumam atbilstoši un saprotami pastāstīt par sievietes cikliskumu (jeb ciklu) dažādos dzīves posmos, ieskicējot svarīgāko hormonu simbiozi mūsu ķermenī. Es vēlos pastāstīt par to, kā jaunai meitenei rūpēties par savu ķermeni, visu cikla laiku, ne tikai mēnešreižu dienās. Vēlos nedaudz pastāstīt par to, kā tiek ieņemts bērniņš un kādā veidā tas ierodas šajā pasaulē.

Ar cieņu un mīlestību pret jaunām meitenēm, ar lielu pietāti pret to, kā viņas tiek audzinātas katra savā ģimenē, bet tomēr informatīvi, saprotami un, īpaši izskaidrojot svarīgāko ar ilustratīviem materiāliem par to, kas notiek ar mūsu skaisto, brīnišķi radīto sievietes ķermeni. Ļoti vēlētos, ka meitenes aizietu no šīs lekcijas ar sajūtu, ka mēnešreizes ir nevis kas tāds, par ko ir jānokaunas, bet tas ir skaists un jauns sākums, brīnišķīgam posmam sievietes dzīvē."

Aizkraukle

23. martā no pulksten 18 līdz 20 Bērnu un jauniešu centrā, Aizkrauklē, Spīdolas ielā 11, 1.stāvā, notiks bezmaksas lekcija "Mans ķermenis – manas dzemdības". To vadīs dūla apmācībā Aivija Stugle-Govore. Šī būs informatīvi praktiska nodarbība par apzinātu un atbildīgu (pret sevi, savu ķermeni un gaidāmo bērniņu) gatavošanos savām dzemdībām (savu psihoemocionālo sagatavotību, dzemdību vietas izvēli, u.c. būtiskiem jautājumiem), atbalsta personas jeb dūlas atbalstu grūtniecības, dzemdību un pēcdzemdību laikā ar iespēju uzzināt, kāda veida atbalstu sniedz dūla, kādi ir ieguvumi no dūlas atbalsta, kā dūlas atbalsts atšķiras no mediķu vai vīra sniegtā atbalsta, u.c. Būs arī iespēja izmēģināt rebozo lakatus (relaksācijai un palīdzībai dzemdībās), kā arī iespēja uzdot sev interesējošus jautājumus.

Baloži

Tāda paša nosaukuma lekcija 23. martā no pulksten 18.15 līdz 20 notiks arī Dabas skoliņā, Ķekavas novadā, Baložos, Cālīšpurva ielā 27/3 1C. Dūla apmācībā Linda Lielvārde vadīs diskusiju vakaru par sievietes ķermeni un dzemdībām. Kā es izjūtu savu ķermeni, cik labi tajā jūtos, kā klausos tajā? Kā sajust sevi savā ķermenī labāk? Kā rūpējos par savu ķermeni? Cik rūpīgi izvēlos dažādus speciālistus? Kas ir dzemdību plāns? Cik lielā mērā plānoju uzņemties atbildību par savām dzemdībām? Arī šis ir bezmaksas pasākums.

Cēsis

22. martā no pulksten 17.30 līdz 19.30 Cēsu Pieaugušo izglītības centrā, Cēsīs, Raunas ielā 4, notiks bezmaksas lekcija "Rūpes par sevi, gaidot, radot un aprūpējot bērniņu". To vadīs dūlas Anita Oļukalna, Lita Dudele, Līga Roze-Kļaviņa, Ilga Sirmele. Tikšanās laikā māmiņas varēs vairāk uzzināt par to, kāpēc rūpes par sevi grūtniecības laikā ir tik būtiskas, kā gatavoties dzemdībām gan fiziski, gan emocionāli. "Runāsim par to, kā dzemdībās palikt kontaktā ar sevi un bērniņu. Nedaudz ieskatīsimies arī pēcdzemdību posmā - kādas fiziskas pārmaiņas piedzīvo sievietes ķermenis, arī kādas emocijas jaunā māmiņa var izjust. Būs iespēja uzzināt arī par dažādiem dūlu piedāvātajiem pakalpojumiem - Baha ziediem, pirtīžām pēc bērniņa piedzimšanas, rebozo lakatiem u.c. Tāpat būs atvēlēts laiks jautājumiem par dzemdībām stacionārā," tā dūlas apmācībā.

Pilnu lekciju sarakstu arī citās Latvijas pilsētās un par tām nodarbībām, par kurām tiks gaidīti ziedojumi, vari atrast šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!