Foto: Shutterstock
"Velc, pelīte, saldu miegu", "Aijā, žūžū" vai kāda cita, liriska melodija palīdz bērnam iemigt. Kas tieši šūpuļdziesmās ir tik maģisks, ka pēc pāris nodziedātām rindiņām mazulis ieslīgst ciešā miegā?

"Telegraph" vēstī, ka sabiedrībā ir dažādi viedokļi par to, kas ir šūpuļdziesmu dziedāšanas galvenā veiksmes "atslēga"– grūti rast atbildi starp to, vai nomierinošo efektu sniedz dzīvā mūzika vai tomēr tuva cilvēka klātesamība.

Londonas Lielās Omondas ielas slimnīcā (Great Omond Street Hospital) šūpuļdziesmu kontekstā ir veikts pētījums ar bērniem, kuriem konstatētas elpceļu vai sirds problēmas. Katrs no 37 bērniem piedalījās trīs pētījuma etapos (10 minūtes katrs) – pirmajā bērniem lasīja grāmatu, otrajā dziedāja šūpuļdziesmu, bet trešajā atstāja vienus pašus. Pētījuma rezultāti liecināja, ka dziedāšanas laikā bērniem ievērojami stabilizējās sirdsdarbība un tika mazāk izjustas sāpes.

Tiek skaidrots, ka šī tendence arī attiecināma uz bērniem, kuriem nav veselības problēmu. Šūpuļdziesmas nomierinošais un vienmērīgais ritms ir salīdzināms ar bērna sirdspukstiem, tāpēc tai ir tik pozitīva ietekme uz bērniņa labsajūtu un arī miegu. Vēl viens šūpuļdziesmu "pluss" ir ritma nemitīgie atkārtojumi.

Taču šūpuļdziesmu pozitīvā ietekme nav raksturojama tikai melodijā un tās ietekmē uz "iekšējo" pasauli, jo tādā gadījumā nebūtu atšķirība starp šūpuļdziesmas atskaņošanu mobilajās ierīcēs vai tiešu dziedājumu. Nozīme ir kombinācijai, tāpēc jāpiebilst, ka ārkārtīgi svarīgs ir dziedātājas balss tembrs, kas parasti šajās situācijās ir nomierinošs.

Šūpuļdziesmas veiksmes atslēga ir mijiedarbība starp mazuļa "iekšējo" un "apkārtējo" pasauli.

Par citiem šūpuļdziesmu maģiskajiem efektiem un to attīstību lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!