Foto: Shutterstock
Bērnībā mēs bieži sev solāmies – kad būsim pieauguši, nekad neteikt tās frāzes, ko dzirdam no saviem vecākiem. Bet visbiežāk pēc daudziem gadiem, bērnībā apsolītais pašam sev, piemirstas. Lai gan psihologi nemitīgi norāda uz to, ka ar vārdiem bērnu var ievainot daudz spēcīgāk.

Portāls "Adme" piedāvā uzzināt tās frāzes, no kurām speciālisti tomēr iesaka atteikties. Izlasi šīs deviņas frāzes un paturi prātā, ka veselīgi domājošam pieaugušajam nevajadzētu uzvesties kā bērnam.

Tu vienmēr/nekad

Parasti vārdi "tu vienmēr/nekad" tiek lietoti negatīvā kontekstā. "Tu nekad aiz sevis nenomazgā traukus", "Tu vienmēr taisies tik ilgi". Tie it kā uzreiz uzliek zīmogu. Bērns tikai dzird: "Tu esi slikts". Un viņam nav nekāda pamata vecākiem neticēt.

Tādēļ labāk atteikties no šādiem vārdiem, aizstājot ar konstrukcijām, kuras atklās tavu attieksmi pret notiekošo bez tieša uzbrukuma.

Es taču teicu

Ar šādu frāžu palīdzību vecāki demonstrē savu pārākumu. Bet tāpat taču ir acīmredzams, ka tu esi vecāks, gudrāks un pieredzējušāks par saviem bērniem. Nu vismaz līdz noteiktam vecumam. Bērniem šī frāze skan kā "Man vienmēr ir taisnība, bet tev nē".

Jebkurā situācijā labāk bērnam palīdzi apzināties, kur viņam nebija taisnība un kā no līdzīgām kļūdām izvairīties nākotnē.
Foto: Shutterstock

Tāpēc, ka es tā teicu

Šo frāzi var uzskatīt par īsu vecāku izgāšanos. Tā nozīmē tikai vienu: tev nav īsti pamatotu argumentu. Bērns to ļoti labi apzinās un tieši tā arī to dzird.

Labāk veltīt kaut kādu laiku paskaidrojumiem, nekā izaudzināt pieaugušo, kurš nespēs normāli argumentēt savu pozīciju.

Tu esi malacis, es tevi mīlu

Tas šķiet dīvaini, bet slavēšana šādā formā nav pārāk laba. Tā ir kā veicina atkarību: bērns gribēs, lai tu viņu slavē iespējami biežāk. Vecāki taču ne vienmēr būs labā noskaņojumā, ne vienmēr pienācīgi varēs novērtēt atvases panākumus. Tā rezultātā bērnā var veidoties domas, ka viņu mīl tikai par to, kas viņam labi izdodas. Un ja viņš netiks galā ar kādu uzdevumu, vecāki viņu pārstās mīlēt.

Šādā situācijā labāk izmantot šādi veidotus teikumus: "Man bija tik patīkami, kad tu…", "esmu priecīgs, ka tu…".

Tu dari ne tā, dod, labāk es

Šādi vārdi visai bieži bērnu padara par sevī nepārliecinātu cilvēku, kurš nevienu darbu nespēj paveikt līdz galam. Un viss ir tāpēc, ka jebkuru šķērsli viņš uztvers kā nepārvaramas grūtības.
Atsakies no šādām frāzēm un labāk ļauj bērnam kļūdīties un uzsist punus.
Foto: Shutterstock

Zēni/meitenes tā nedara

Dažādu stereotipu uzspiešana jau kopš agrīna vecuma var novest pie divām, bet vienlīdz nepatīkamām situācijām. Pirmajā gadījumā bērni stingri sekos uzspiestajiem stereotipiem un ļoti slimīgi reaģēs uz jebkuru novirzi "no normas". Otrajā – pretosies taviem vārdiem un izaugs par absolūti pretējā rakstura būtni.

Tādēļ labāk atrast daudz pamatotākus argumentus, lai apturētu dēla raudāšanu vai meitas rupjību.

Kāpēc tu neesi tāds, kā…

Jebkura bērnu salīdzināšana noved pie sāncensības. Protams, bērnam ir vērtīgi apzināties, ka viņš nav pasaules centrs. Bet agresīva salīdzināšana ne pie kā laba nenoved. Tā tikai radīs personīgus kompleksus un brāļa vai māsas, vai jebkura cita bērna, ko vecāki salīdzina, nemīlēšanu.

Labāk pasaki tieši, ar ko esi neapmierināts. Parādi bērnam, ka viņam ir iespējas kaut kādā jomā izcelties, neatkarīgi no tā, cik šajā lietā izcils ir viņa brālis vai māsa.

Kamēr nepaēdīsi, ārā neiesi

Šāda "tirgošanās" iedarbojas uz bērnu, kamēr viņš vēl ir maziņš. Pieaugot bērns saprot, ka var tirgoties arī uz pretējo pusi. Taktika "pakalpojums pret pakalpojumu" izkropļo bērna priekšstatus par to, kāpēc jādara vienas vai citas lietas. Jo rotaļlietas istabā taču ir jāsavāc, lai būtu kārtība, nevis tāpēc, lai mamma nomierinātos un ieslēgtu multfilmas.

Lai bērnam nerastos šādi maldīgi priekšstati, paskaidro viņam patiesos savas pozīcijas iemeslus, nevis tirgojies ar tev nepieciešamo uzvedību.
Foto: Shutterstock

Tev no manis nav jābūt noslēpumiem

Šāda veida frāze var novest vien pie pretēja efekta. Bērns tev sāks melot, lai iemidzinātu tavu modrību, un ar laiku to darīs arvien labāk.

Samierinies ar to, ka bērnam, īpaši pusaudžu vecumā, var būt noslēpumi, ar kuriem viņš nevēlas ar tevi dalīties. Protams, ir patiesi jāinteresējas par bērna dzīvi, bet nepāršauj pār strīpu. Visiem ir tiesības uz personīgo telpu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!