Foto: Shutterstock

Latvijā ik gadu piedzimst aptuveni 20 bērnu, kam laika gaitā tiek konstatēti augšanas traucējumi. Lai pievērstu sabiedrības uzmanību pareizas bērnu augšanas jautājumiem un atzīmētu jaunā mācību gada sākumu, 2. un 3. septembrī, Rīgas Zooloģiskā dārza Bērnu laukumā norisināsies pasākums visai ģimenei "Audz liels, stiprs un vesels", kura laikā no pulksten 12 līdz 16 Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) medicīnas māsas svērs un mērīs bērnus, lai vecāki varētu pārbaudīt savas atvases auguma un svara atbilstību bērna vecumam.

Pasākuma laikā izmērīt savu garumu un nosvērties varēs bērni, sākot no zīdaiņa vecuma līdz pat 11-13 gadu vecumam, kas ir pēdējā robeža, lai varētu novērst bērnu augšanas problēmas, ja tādas tiek konstatētas. Tāpat pasākumā ikvienam būs iespēja konsultēties ar augšanas speciālistiem un saņemt informatīvus materiālus, kā arī vienreizlietojamos tetovējumus, informē pasākuma organizatori.

Akcijas "Audz liels, stiprs un vesels" mērķis ir atgādināt, cik svarīgi sekot līdzi bērna auguma un svara attiecībai, veicot regulāras pārbaudes, tostarp atgādināt, ka zīdaiņi līdz gada vecumam ir jāsver un jāmēra katru mēnesi. Bērni līdz četru gadu vecumam jāsver un jāmēra vismaz reizi sešos mēnešos, turpretim veselam bērnam auguma un svara mērījumi jāveic vismaz vienu reizi gadā.

BKUS endokrinoloģe Dr. Iveta Dzīvīte-Krišāne norāda, ka bērna attīstību un augšanu visos vecumos ietekmē augšanas hormons, kas atstāj iespaidu ne vien uz bērna ārieni, bet ietekmē vielmaiņas procesus organismā, kā arī veic nozīmīgas funkcijas kaulu augšanas procesā. Ja augšanas hormons izdalās nepietiekami, bērna augums būs ievērojami mazāks nekā citiem bērniem attiecīgajā vecumā, savukārt, ja hormons izdalās pastiprināti, bērns izaugs lielāks par saviem vienaudžiem. Protams, ne vienmēr mazs augums bērnam nozīmē to, ka viņam ir veselības problēmas. Arī gēni nosaka gan bērna garumu, gan svaru, taču gadās, kad vecāki par iespējamām problēmām aizdomājas tikai tad, ja, piemēram, meitenei pusaudžu vecumā nesākas mēnešreizes.

Lai pārliecinātos, ka bērns tiešām ir vesels, aicinu veikt regulāras pamata pārbaudes, jo arī augšanas problēmu veiksmīgas risināšanas pamatā būtiska loma ir agrīnai diagnostikai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!