Foto: Shutterstock
Ar Labklājības ministrijas (LM) atbalstu nākusi klajā padomu grāmatiņa "Mans bērns – skolēns", kas veidota, lai veicinātu vecāku izpratni par bērnu emocionālo audzināšanu un attīstību no skolas gaitu sākuma līdz pat pamatskolas beigām. Ikviens interesents to bez maksas var lejuplādēt internetā, informēja LM pārstāve Marika Kupče.

"Līdz skolēnu rudens brīvlaikam ir atlikušas vien divas dienas, un ar šo informatīvo izdevumu vēlamies vēlreiz akcentēt bērnu emocionālās audzināšanas un attīstības nozīmi, kurai līdzi jāseko ne tikai skolas gaitu laikā, bet arī no skolas brīvajās dienās. Skolas vecuma bērnu drošība un labklājība ir tēmas, kas ir aktuālas ne tikai skolēniem, viņu vecākiem un vecvecākiem, bet arī skolotājiem un citiem speciālistiem, kā arī visai sabiedrībai kopumā," 20. oktobrī preses konferencē, kurā grāmatiņa tika prezentēta, uzsvēra labklājības ministrs Jānis Reirs.

Informatīvā izdevuma mērķauditorija ir septiņus līdz 16 gadus vecu skolēnu vecāki un vecvecāki, paši bērni un jaunieši, kā arī skolotāji un ikviens sabiedrībā, kuram rūp skolēnu emocionālā veselība, drošība un labklājība.

Informatīvajā izdevumā uzmanība ir pievērsta galvenajām pārmaiņām un aktuālajiem attīstības līkločiem, kas notiek ar katru bērnu no skolas gaitu sākuma līdz agrīnajiem tīņa gadiem. Izdevumā atspoguļoti jautājumi, kas saistīti ar iejušanos skolā, spējām tikt līdzi mācību tempam. Tāpat sniegti padomi par to, kā palīdzēt bērnam, ja ir konstatēti uzvedības traucējumi un vardarbība skolā, kā runāt ar pusaudzi tīņa vecumā, kā atpazīt atkarības, kā pozitīvi disciplinēt bērnu, kā gādāt par drošību uz ielas, mājās, internetā, kā palīdzēt plānot nākotni.

Lai veicinātu vecāku izpratni par pozitīvo disciplinēšanu, pirmdien, 24. oktobrī, pulksten 17 centrā "Dardedze" notiks seminārs, kurā vecākiem par pozitīvo disciplinēšanu stāstīs viena no grāmatiņas veidotāju konsultantēm – psiholoģe Dace Bērziņa. Savukārt Džimbas drošības skoliņas speciālists stāstīs par drošības jautājumiem. Apmeklētāji bez maksas saņems padomu grāmatiņas.

Savukārt ceturtdien, 27. oktobrī, pulksten 14 atklās Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas konsultatīvo nodaļu, kas sniegs konsultācijas un izstrādās atbalsta programmas bērniem ar uzvedības traucējumiem un saskarsmes problēmām. Pieteikties konsultācijām un atbalsta programmas izstrādei var jau no šā gada 3. oktobra. Informācija par pieteikšanos atrodama šeit, tālrunis papildu informācijai: 67359129. Klātienes konsultācijas nodaļa uzsāks sniegt no 1. novembra.

Informatīvo materiālu var lejuplādēt LM tīmekļa vietnē – šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!