Foto: LETA

No šā gada 1. marta iedzīvotāji Valsts ieņēmumu dienestā (VID) var iesniegt gada ienākumu deklarāciju par 2017. gadu. Un ļoti daudzi iedzīvotāji šo iespēju jau ir izmantojuši, turklāt pat jau saņēmuši atmaksu par pārmaksātajiem nodokļiem un attaisnotajiem izdevumiem. Taču kāda jaunā mamma, iesniedzot deklarāciju, bijusi nepatīkami pārsteigta, jo viņai gala rezultātā jeb potenciāli atgūstamajā summā parādījušās apaļas nulles.

Lūk, portāls "Cālis" saņēma jautājumu no kādas mammas:

"Labdien. Esmu jaunā māmiņa. Bērnam pusotrs gads. Dekrētā aizgāju 2016. gada vasarā. Sanāk, ka bērna kopšanas atvaļinājumā esmu bijusi visu 2017. gadu. Arī 2017. gadā gāju pie zobārsta, veicu citus ar ārstniecību saistītus jautājumus, kā arī maksāju par izglītību. Tagad, pildot deklarāciju par 2017. gadu, redzu, ka atmaksa par iesniegtajiem čekiem, kuru summa pārsniedz 400 eiro, ir 0,00 eiro. Vai tiešām jaunās māmiņas, kas ir palikušas mājās ar bērnu maksimāli ilgi, nesaņem atmaksu par ārstēšanās pakalpojumiem?"

Atbildi sniedz VID Stratēģiskās vadības lietu un sabiedrisko attiecību pārvaldes Sabiedrisko attiecību daļas galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Teice-Mamaja:

"Šajā situācijā ir tā, ka tiesības uz iedzīvotāju ienākuma nodokļa atmaksu ir fiziskām personām, kuras ir šo nodokli maksājušas. Ja visu gadu jaunā māmiņa bija bērna kopšanas atvaļinājumā, tad viņai nebija ienākuma, no kura būtu maksāts iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Tādējādi nav arī nodokļa, kuru varētu atmaksāt. Taču jaunās māmiņas attaisnotos izdevumus par zobārstniecības pakalpojumiem, citiem ārstniecības pakalpojumiem un izglītības pakalpojumiem gada ienākumu deklarācijā var iekļaut viņas ģimenes locekļi, kuri ir maksājuši iedzīvotāju ienākuma nodokli. Ģimenes locekļi ir vecāki, vecvecāki, laulātais, bērni un mazbērni.

Nodokļa maksātāja attaisnotajos izdevumos par izglītības un ārstniecisko pakalpojumu izmantošanu maksimālā summa, no kuras atmaksā nodokli vienam cilvēkam gadā, ir 215 eiro. Attaisnoto izdevumu ierobežojums (215 eiro 2017. gadā) neattiecas uz zobārstniecības pakalpojumiem (no tiem atmaksā pilnā apmērā).

Plašāka informācija par gada ienākumu deklarāciju un attaisnotajiem izdevumiem pieejama arī VID tīmekļa vietnē."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!