Foto: Shutterstock
Jauniešu garantijas vasaras uzņemšanā būtiski paplašinātas mācību iespējas – tagad profesionālās izglītības iestādes piedāvā pusotra gada laikā apgūstamās profesijas un programmā var pieteikties arī nodarbinātie jaunieši vecumā no 17 līdz 24 gadiem.

Par izmaiņām Jauniešu garantijā augustā lēmusi valdība, vienlaikus pagarinot vasaras uzņemšanu līdz septembra beigām un paredzot arī ziemas uzņemšanu.

Pusotra gada laikā profesionālās izglītības iestādes piedāvā apgūt tādas darba tirgū pieprasītas profesijas kā autodiagnostiķis, programmēšanas tehniķis, finanšu darbinieks, meža mašīnu operators, jumiķis, restorānu pakalpojumu speciālists, kā arī augkopības tehniķis, bārmenis, grāmatvedis, auklis un citas profesijas.

Turpinās uzņemšana arī gadu ilgajās Jauniešu garantijas profesionālās izglītības programmās, un, līdz ar pusotra gada programmām, šobrīd uzņemšana notiek kopumā 83 profesijās. Tāpat kā līdz šim, Jauniešu garantijas programmā var iesaistīties arī nenodarbinātie jaunieši vecumā no 17 līdz 29 gadiem, informē Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) Komunikācijas un programmu publicitātes nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste Kristīne Keiča.

Lai pieteiktos Jauniešu garantijas profesionālās izglītības programmās, jaunietim jābūt ar pamatskolas, vispārējo vidējo vai vidējo profesionālo izglītību. Mācības Jauniešu garantijā ļauj saņemt stipendiju no 70 līdz 115 eiro mēnesī, ja jaunietis ir sekmīgs un nav neattaisnotu kavējumu, kā arī nepieciešamos mācību līdzekļus, apmaksātu dienesta viesnīcu un karjeras atbalsta pasākumus. Mācības ietver 15 nedēļu ilgu kvalifikācijas praksi, kuras laikā tiek apmaksāti ceļa izdevumi un naktsmītne, ja nepieciešams.

Dokumentus izvēlētajā profesionālās izglītības iestādē var iesniegt līdz septembra beigām. Ar visām Jauniešu garantijas profesijām, izglītības iestādēm, uzņemšanas noteikumiem un priekšrocībām var iepazīties VIAA mājaslapā.

Projekta Jauniešu garantija aktivitāti "Sākotnējās profesionālās izglītības programmu īstenošana Jauniešu garantijas ietvaros" finansē ar Eiropas Savienības Jaunatnes nodarbinātības iniciatīvas un Eiropas Sociālā fonda atbalstu, kā arī no Latvijas valsts budžeta, un to īstenos līdz 2019. gada jūnija beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!