Foto: Shutterstock

Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA) starptautiskajā izglītības izstādē "Skola 2016", kas no 26. līdz 28. februārim norisināsies Ķīpsalas izstāžu centrā, aicina apmeklēt ātro randiņu ar karjeras konsultantu, lai noskaidrotu atbildes uz karjeras plānošanas jautājumiem.

Interesenti VIAA stendā varēs uzzināt arī par izglītības iespējām Latvijā un ārvalstīs, portālu Cālis.lv informēja VIAA Komunikācijas un programmu publicitātes nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste Kristīne Keiča.

Randiņš ar karjeras konsultantu

Izstādē jauniešiem būs iespēja uzdot neskaidros jautājumus par profesijas un izglītības iestādes izvēli karjeras konsultantam, kā arī saņemt ieteikumus turpmākās rīcības plānam. Lēmumu par nākotnes nodarbošanos katram jāpieņem pašam, bet karjeras konsultants palīdzēs labāk izprast esošo situāciju un ieteiks noderīgus resursus karjeras plānošanai. Lai Ķīpsalas izstāžu centrā vieglāk atrastu VIAA stendu un karjeras konsultantu, priekštelpā būs izvietotas norādes.

Vēl pirms došanās uz randiņu ar karjeras konsultantu ikviens interesents var paplašināt zināšanas par dažādām profesijām interneta vietnē Profesijupasaule.lv. Tā ir veidota kā virtuāla pilsēta, kurā var apmeklēt dažādus uzņēmumus, uzzināt par tajos strādājošo darbinieku profesijām, noskaidrot, kāda izglītība ir nepieciešama šādas profesijas ieguvei un kur to var apgūt. Kopumā šādi var iepazīt 133 dažādas profesijas.

Tiem jauniešiem, kuri jau ir izvēlējušies savas profesionālās karjeras virzienu, noderīga būs nacionālā izglītības iespēju datubāze Niid.lv. Tajā var atrast atbilstošāko mācību iestādi, programmu vai kursu izvēlētās profesijas apguvei. Par abu iepriekš minēto interneta vietņu lietošanu izstādē stāstīs VIAA konsultanti.

Izglītības iespējas ārvalstīs

Izstādē VIAA pārstāvji iepazīstinās ar plašajām sadarbības un mobilitātes iespējām, ko var īstenot Eiropas Savienības (ES) izglītības, apmācības, jaunatnes un sporta atbalsta programmas "Erasmus+" starptautiskajos izglītības projektos. Kopš pagājušā gada augstskolu studentiem pavērušās iespējas doties "Erasmus+" mobilitātē ne tikai uz ES valstīm, ES kandidātvalstīm un Eiropas Ekonomiskās zonas valstīm, bet arī uz tādiem pasaules reģioniem kā Āzija, Ziemeļamerika, Dienvidamerika, Rietumbalkāni, Āfrikas, Karību un Klusā okeāna valstis.

Jaunieši, kurus interesē studijas Eiropas valstīs, izstādē var doties pie Eiropas Komisijas Karjeras konsultēšanas un informācijas tīkla "Euroguidance" speciālistiem. Viņi ne tikai demonstrēs "Euroguidance" veidoto studiju ceļvedi Eiropā, bet arī pastāstīs, kas jāņem vērā, izvēloties mācības ārvalstīs.

Jauniešu garantija – profesija īsā laikā

Izstādes apmeklētājus VIAA iepazīstinās arī ar Jauniešu garantijas projektu, kas jauniešiem vecumā no 17 līdz 29 gadiem sniedz iespēju bez maksas iegūt profesiju gada vai pusotra gada laikā. Profesionālās izglītības iestādes visā Latvijā šī ES finansētā projekta gaitā piedāvā iegūt profesiju, vienlaikus saņemot stipendiju no 70 līdz 115 eiro mēnesī. Nākamajā - vasaras uzņemšanā 38 izglītības iestādes jauniešiem piedāvā apgūt 100 dažādas darba tirgū pieprasītas profesijas. Mācību uzsākšanas laiks – 2016. gada 1. septembris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!