Foto: Publicitātes attēli

Jūrmalas izglītības iestādes turpinās pagājušajā mācību gadā sākto projektu "Esmu Jūrmalas muzeju eksperts". Mācību stundās skolēni apmeklē pilsētas muzejus, lai aktīvi un praktiski iegūtu jaunu pieredzi un zināšanas ārpus klases telpām. Līdz ar vidusskolām šajā mācību gadā projektā piedalīsies arī sākumskolas un pamatskolas, kopumā 569 skolēni no 11 izglītības iestādēm.

Skolēni pilsētas muzejos apgūst tādus mācību priekšmetus kā ētiku, vēsturi, sociālās zinības, latviešu valodu un literatūru, vizuālo mākslu, dabaszinības, svešvalodas un citus.

"Šobrīd izglītības laukā notiek pārmaiņas, skolās tiek ieviests uz personību un kompetencēm balstīts darbs, tādēļ jo īpašs prieks ir par katru radošu pedagogu, kurš mācību programmas īstenošanas gaitā saredz vietējos muzejus kā sadarbības partnerus ne tikai ekskursiju apmeklējumiem.

Veiksmīgi sadarbojoties skolai un muzejam, precīzi nosakot, ko jaunu, atšķirīgu no skolas, var apgūt muzejā, ir iespēja organizēt efektīvu, kompetencēs balstītu mācību procesu, vienlaikus iegūstot kultūras kompetenci. Muzejos un mākslas telpās var darboties starpdisciplināri, ne tikai viena mācību priekšmeta apguves laikā.

Piemēram, apmeklējot Aspazijas māju, jaunieši var iegūt zināšanas par valodu, literatūru, modes tendencēm tā laika tērpos, interjerā, rakstos un tekstilijās, kā arī apgūt matemātiku, mērot šaurāko vietu Jūrmalā starp Lielupi un jūru," stāsta Jūrmalas pilsētas muzeja muzejpedagoģe Diāna Jaunzeme-Meistere.

Foto: Publicitātes attēli

Skolēni gan individuāli, gan kopā ar skolotājiem apmeklēs piecus Jūrmalas muzejus – Jūrmalas pilsētas muzeju, Aspazijas māju, Jūrmalas brīvdabas muzeju, Mākslas staciju "Dubulti" un Raiņa un Aspazijas vasarnīcu Majoros. Projekta laikā skolēni paši var ierosināt idejas muzejiem, to darbībai, ekspozīciju un to pasniegšanas veidu papildināšanai, kas svarīgi arī muzeju darbībai, lai veiksmīgi piesaistītu jauniešu auditoriju.

Projekts veidots pēc Jūrmalas pilsētas domes iniciatīvas sadarbībā ar Jūrmalas pilsētas izglītības iestādēm, pedagogiem un pilsētas muzejiem. Projekta mērķis ir veicināt muzeju apmeklējumu Jūrmalas skolēnu vidū un vienlaikus rosināt muzejus veidot īpašas muzeju vērtības izzinošas programmas, kas domātas konkrētam vecuma posmam kontekstā ar skolā apgūstamo izglītības programmu.

Šajā mācību gadā projektā "Esmu Jūrmalas muzeju eksperts" iesaistījušās 11 Jūrmalas izglītības iestādes: Jūrmalas Alternatīvā skola, sākumskolas "Taurenītis" un "Atvase", Vaivaru, Lielupes un Slokas pamatskola, Majoru, Kauguru, Pumpuru un Jaundubultu vidusskola un Jūrmalas Valsts ģimnāzija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!